Kohtaamispaikkana Valkea – Pop-up -nuorisotila turvallinen vaihtoehto kauppakeskuksen käytävälle

Kauppakeskus Valkea Kuva: Emma Puttonen

Oulu on kylmä ja tuulinen kaupunki, ja etenkin talven lähestyessä eivät monet mieluusti vietä aikaansa koleassa ulkoilmassa. 

Yleinen paikka kylmyydeltä pakenemiselle on kauppakeskus Valkea. Sen ovet ovat aina auki kauppakeskuksen läpi kulkevan Kesäkadun takia, joten siellä voi mahdollisesti viettää aikaansa yöhön saakka. 

Illan viiletessä Valkean nurkkiin kerääntyy nuorisoa 

Yhdessä nurkassa istuva, anonyymiksi jäävä 20-vuotias kertoo, että nuoret tykkäävät viettää aikaansa Valkeassa, koska täällä voi tavata monen ikäisiä kavereita. Nuorisotaloilla yläikäraja on 17. Hän kokee, että päihtyneet aikuiset ovat enemmän häiriöksi. 

Valkean penkeillä istuskelee hieman vanhempaa väestöä. Seija Seppälä, 75, viettää usein aikaansa Valkeassa, eikä koe, että nuorista olisi haittaa. 

”Nuoriahan täällä on paljon, mutta minua he eivät koskaan ole häirinneet”, Seppälä kertoo. Seppälän mukaan nuorilla on oma elämä ja omat kuviot, jotka eivät kuulu iäkkäille. 

”Joskus on vähän jotakin, mutta eivät he meitä häiritse”, Seppälä jatkaa. 

Uusia kohtaamispaikkoja 

Nurkat tuntuvat normaalia hiljaisemmilta, johon syy löytyy Valkean toisesta kerroksesta. Siellä on pop-up -nuorisotila, jossa nuoria on illalla vielä paljon. 

Pop-up-tilassa osa nuorista pelaa korttia, osa juttelee ja jotkut ovat omissa oloissaan. Kaksi nuorta kokoaa ohjaajien kanssa palapeliä. Haastateltavat, 17 ja 18, kertovat löytäneensä paikalle koulun kautta.  

“Pihalla on kylmä, täällä on lämmintä ja saa olla vaikka omissa oloissa. On paikka, johon mennä ja tavata kavereita.”  

Haastateltavat kertovat Valkean olevan hyvä tapaamispaikka esimerkiksi eri puolilla kaupunkia asuvien kavereiden kanssa. Molemmat nuoret kokevat, että ajanvietto Valkeassa on auttanut sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessä ja edistämisessä.  

“Jos vertaa vuoden takaiseen, en puhunut oikein kenellekään. Nyt pystyn paljon paremmin esimerkiksi hyppäämään keskusteluihin”, toinen haastateltavista kertoo. 

Neljä nuorta pelaa korttia pöydän ääressä.
Tilassa nuoret voivat Valkean lattian sijaan pelata korttia pöydän ääressä. Kuva: Emma Puttonen

Nuorisotilasta löytää myös Oulun kaupungin jalkautuvan työn ohjaajan Sakari Lindin

“Nopeat yhteydet kaikkialle, kaupat, ruokakaupat, bussit ja kaikki on täällä”, luettelee Lind syitä sille, miksi nuoriso hakeutuu kauppakeskukseen viettämään aikaansa. 

Lind kertoo, että kauppakeskus ei välttämättä ole turvallinen paikka, joten nuoret hakevat turvaa hakeutumalla isoihin porukoihin. Moni ulkopuolinen kokee nämä porukat häiriöksi ja turvattomaksi, mutta nuoret eivät koe itseään häiriöksi.  

Lindin mukaan nuoret saattavat olla äänekkäitä ja sellaisia, joihin muut eivät ole tottuneet.  

“Jos mennään sukupolvi taaksepäin, niin yhtä lailla oltiin nuoria ja häiriöksi edelliselle sukupolvelle, jotka eivät olleet sellaiseen tottuneet”, Lind huomauttaa. 

Sakari Lind on tehnyt jalkautuvaa työtä kaikkiaan jo neljän vuoden ajan. Kuva: Emma Puttonen

Lindin mukaan kaikille perinteinen nuorisotila ei sovi. Tämä voi johtua siitä, etteivät nuoret ole tervetulleita sinne, tule kohdatuksi, tai he eivät viihdy siellä olevien ihmisten kanssa. Pop-up-tilassa nuori saa olla sellainen kuin on. 

Pop-up -nuorisotilan tarkoitus on matkia katutasoa 

Tila kattaa koko nuorisolain, eli 13–29-vuotiaat, ja tilan toiminta jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun asti. 

”Täällä saa juoda energiajuoman, kääriä sätkän ja olla iltaan asti”, Lind kertoo. 

Lindin mukaan he yrittävät antaa turvallisen paikan, jossa nuorten ei tarvitse olla aikuisten kanssa. Lind lisää, että nuoret saavat viettää aikaansa myös Valkean käytävillä, mutta täällä heillä on paikka, jonne he ovat tervetulleita.  

”Vaikka muu kauppakeskus menee kiinni, me ollaan auki.”  

Nuorisotilan päiväkohtainen kävijäennätys on lähes 120. Lind kertoo, ettei nuorisotilassa ole tapahtunut ainuttakaan häiriötilannetta. Muualla niitä kuitenkin huomaa. Lindin mukaan häiriköinti on äänekästä häiriökäyttäytymistä, uhittelua ja nuorten elämää. Lindille se ei näytä häiriökäyttäytymiseltä, mutta muille se saattaa näyttää siltä.  

Lind tietää, että näpistelyä ja päihteiden väärinkäyttöä tapahtuu nuorien keskuudessa. Lisäksi aikuiset päihtyneet henkilöt saattavat hengailla nuorten kanssa.  Vartijoiden tehtävänä on puuttua tilanteisiin. Lind jatkaa, että myös ohjaaja voi mennä väliin, jos tilanne ei vaikuta turvalliselta.  

”Yritetään olla turvallisia aikuisia sekä turvallisia kavereita”, Lind lisää lopuksi. 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*