Puistojen töhrintään vastataan yhteistyöllä Oulussa

Paulaharjun leikkipaikka. Kuva: Tuomas Soukka

Eri mediat uutisoivat Oulun kaupungin tehneen rikosilmoituksen viiden leikkipuiston töhrimisistä ja ilkivallasta lokakuun alussa. Leikkipuistoissa on töhrimisen lisäksi myös rikottu leikkivälineitä sekä sotkettu eritteillä ja kaatamalla kokonainen maalipurkki liukumäkeen. Puistojen ilkivalta kustantaa kaupungille tuhansia euroja ja nyt kaupunki on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Ilkivaltaa on tapahtunut Oulussa laajalla alueella, joten kyseessä arvellaan olevan yksittäistä tekijää isompi ongelma.

Kaupunki toivoo, että ennaltaehkäisy on lääke ilkivaltaan

Oulun kaupungin kunnossapitovalvoja Outi-Maria Kauppi kertoo, että rikosilmoitus ei ole toistaiseksi medianäkyvyyttä lukuun ottamatta tarjonnut apuja rikosten selvittämiseen.

“Töhrimistapaukset päätyvät harmittavan usein umpikujaan, mutta toisinaan töhrijän signeeraukset saattavat myöhemmin liittää tekijän tapauksesta toiseen“, hän kertoo. Uutisoinnista ja tiedotuksesta poikivat vihjeet voivat myös olla hyödyksi rikosten selvittämisessä.

Kaupunki pyrkii vaikuttamaan puistojen töhrimiseen ja väärinkäytöksiin ennaltaehkäisevästi. Kauppi kertoo, että yhteistyö eri toimijoiden välillä on toimi, jolla kaupunki jo vaikuttaa töhrintään. Kaupunki on lisännyt asian tiimoilta yhteistyötä esimerkiksi koulujen ja poliisin kanssa. Rikosilmoituksen tekeminen antoi asialle medianäkyvyyttä, joka osaltaan voi auttaa ennaltaehkäisemään puistojen töhrimistä.

Ouluhallissa lokakuussa järjestetyssä Nuorten foorumi -tapahtumassa kaupungilla on ollut piste, jossa nuoret ovat saaneet tietoa graffitien puhdistuksesta aiheutuvista kuluista. Samantyylistä kustannuksia avaavaa toimintaa on järjestetty kouluyhteistyössä.

“keino oli vaikuttava ja kulujen suuruus usein yllätti nuoret.“

Pateniemenpuiston leikkipaikalla uusia töherryksiä on ilmestynyt pestyjen päälle. Kuva: Tuomas Soukka

Uutisointi rikosilmoituksesta on muistuttanut lukijoita kustannuksista ja vahingonkorvausvastuusta. Kauppi kertoo, että Oulun kaupungin palautepalvelu on hyvä foorumi esimerkiksi puistoihin liittyvän palautteen antamiseen. Palautepalvelussa voi ilmoittaa esimerkiksi rikkinäisistä leikkivälineistä. Kauppi painottaa, että omaa turvallisuuttaan ei tule missään tapauksessa vaarantaa, mutta esimerkiksi valokuva ilkivallan tekijästä voi helpottaa töhrimisten selvittelyä. Palautepalvelun kautta asiointi on luottamuksellista ja anonyymiä.

Töhrintää esiintyy myös muissa kuin rikosilmoitusta koskevissa puistoissa

Kaupungin rikosilmoitus ei koskenut esimerkiksi Rajakylän keskusleikkipuistoa, Ritaharjun keskusleikkipuistoa, Pateniemenpuiston leikkipuistoa ja Honkalanpuiston leikkipaikkaa, mutta nekin ovat Rajakylää lukuun ottamatta töherrysten peitossa. Muihin puistoihin verrattuna Rajakylän keskusleikkipuiston sijainti on keskeinen, joka voi selittää ilkivallan vähäisyyden. Pateniemenpuiston leikkipuistossa töhryjä on puhdistettu pois, mutta uusia on jo ilmestynyt pestyjen päälle.

Ritaharjun keskusleikkipuisto. Kuva: Tuomas Soukka

Vanhemmat kokevat graffitit kiusallisiksi ja rumiksi

Leikkipuistoissa paikalla olleiden lasten vanhemmat kertoivat, että graffitit häiritsevät silmää, mutta aiheuttavat myös ihmetystä lapsissa. Eräs äiti kertoi alatyylisten töherrysten aiheuttaneen kiusallisia kysymyksiä, joihin ei vielä olisi halunnut vastata lapsensa ikätason vuoksi.

“Graffitien puhdistaminen ei ratkaise ongelmaa“, tokaisi useampi vanhempi. Vanhemmat toivoivat rikosilmoituksen ja muiden kaupungin toimien vähentävän leikkipuistoissa esiintynyttä ilkivaltaa.

IL: Leikkipuistojen töhrimisaalto Oulussa – leikkivälineitä sotkettu ulosteella ja maalilla

Poliisi: Oulussa on töhritty useita leikkipuistoja – poliisi muistuttaa vahingonkorvausvastuusta

Yle: Kaupungin puistoihin on tehty ilkivaltaa Oulussa – poliisi muistuttaa vahingonkorvausvastuusta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*