Kiertokaareen saapuu akkuja Oulun monista keräyspisteistä 

Vuonna 2022 suomalaiset palauttivat kannettavia akkuja ja paristoja kierrätykseen noin 1,8 miljoonaa kiloa. Kuva: Pixabay

Akkujen käytön arvioidaan 14-kertaistuvan vuodesta 2018 vuoteen 2030 mennessä. Akkujen kierrätysprosessissa on vielä paljon kehitettävää. EU on tiukentamassa linjaansa jäteakuista kierrätykseen saatavista raaka-aineista. Vuoden 2027 loppuun mennessä kuparista, lyijystä, nikkelistä ja koboltista täytyy saada kiertoon 90 prosenttia ja litiumista puolet. 

Akkujen kierrätys on helppoa Oulun seudulla 

Oulun Kiertokaareen saapuu kierrätettäviä akkuja ja paristoja laajalta alueelta. Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo keräyspisteitä olevan kattavasti Oulun seudulla, sekä jäteasemilla että kauppojen yhteydessä. Kiertokaari vastaanottaa omissa keräyspisteissään vuosittain noin 10 000 kiloa pienempiä laiteakkuja ja paristoja ja noin 200 000 kilon edestä lyijyakkuja. Akut jatkavat matkaansa Ruskosta toimitussopimuksien mukaisiin kohteisiin.  

Osa Kiertokaareen toimitetuista akuista jatkaa matkaansa Nivalan paristokierrätys AkkuSer Oy:n kierrätyspisteeseen, jossa noin 50-90 prosenttia akuista kierrätetään uusioraaka-aineiksi. Jokainen paristo- ja akkulaji vaatii erilaisen käsittelyn, jotta niiden sisältämät raaka-aineet saadaan kierrätettyä mahdollisimman hyvin. Suomessa kierrätettävistä akuista ja paristoista 80 prosenttia koostuu alkaliparistoista ja niistä talteen saatu magneettinen rauta jalostetaan autojen, työkalujen ja rakennustarvikkeiden uusioraaka-aineeksi. Tulevaisuudessa alkaliparistoista on mahdollista saada jatkotuotteena lannoitetta. 

Litiumakut toimitetaan Fortumin korkealämpökäsittelyyn Riihimäelle kaksivaiheiseen murskausprosessiin. Litiumakut ovat palo- ja räjähdysherkkiä, joten kuluttajan on tärkeä teipata paristojen navat ennen kierrätykseen viemistä. Kännykät, sähkökäsityökalut ja esimerkiksi kannettavat tietokoneet ovat yleisiä litium käyttöisten akkujen laitteita ja ne sisältävät merkittäviä määriä koboltia. Koboltti on uusiutumaton alkuaine. 

Lyijyakut ovat ympäristöön päästessään erittäin haitallisia. Niiden kierrätys on kuitenkin helppoa ja niistä valmistetaan pääasiassa uusia lyijyakkuja. Kierrätysprosessissa akkujen hapot neutraloidaan. 

Akkujen kierrätys on pakollista EU:n alueella ja akkujen jatkuvasti kasvava määrä tuo haasteita kierrätykseen sekä niiden uudelleen sijoitukseen. Kierrätysprosessissa on edelleen paljon kehitettävää. 

”Maailmassa on valtava akkujäteongelma, eli materiaalia kyllä riittää”, kertoo akkukierrätyksen asiantuntija, Aalto-yliopiston professori Mari Lundström Ylelle. 

Juttua muokattu 24.11.

Hyväkuntoisia akkukennoja murskataan turhaan – tutkijoista se on tyhmää, koska jopa 90 prosenttia olisi pelastettavissa

Kiertokaari

Paristokierrätys

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*