Kaleva: Intiön vanha kappeli täyttää 100 vuotta 

Intiön vanha kappeli sijaitsee hautuumaan alueella. Kuva: Pixabay

Intiön vanha kappeli täyttää tänä vuonna sata vuotta. Kappeli siunattiin käyttöön 16. joulukuuta 1923.  

Varat kappelin rakentamiseen kerättiin kolehdilla. Ensimmäiset varat tulivat lahjoituksena 1908, jonka jälkeen seurakuntalaiset keräsivät kolehtia, ja rakennustyöt päästiin aloittamaan vuonna 1922. 

Kappelia remontoitiin vuonna 1985, ja sinne lisättiin osia, jotka helpottivat arkisia toimia. Kappeliin rakennettiin WC, sakasti ja vainajien kuljetusta helpottava hissi. Ennen remonttia työntekijät kuljettivat vainajia portaikoissa kantamalla. Nyt vainajat tuodaan suoraan hissillä yläkerran näyttöhuoneeseen, jossa hissin ovet piilotetaan verhokankaalla.

“Kappelissa yhdistyy arkinen puoli ja vainajien käsittely. Kuitenkin ne ovat olennainen osa yhteiskuntaa, ja molempien täytyy toimia”, oululainen arkkitehti Sampo Valjus sanoo haastattelussaan Kalevalle.  

50 vuotta on rakennuksen historiassa merkittävä ikä Valjuksen mielestä. Rakennus muuttuu arvokkaaksi, mikäli se siitä selviää. 

Kappelin kauneus jää tarkoituksessaan usein sivurooliin, kun omaiset keskittyvät itse tapahtumaan. 

Kaleva: Kaksi päin­vas­tais­ta maail­maa kohtaa Oulun hau­taus­maan vaa­ti­mat­to­mas­sa kap­pe­lis­sa, joka täyttää nyt 100 vuotta

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*