Junamatkustajien määrä on joulun aikaan huimasti laskussa

Helsingistä pohjoiseen menevät päiväjunat ovat jo täyttyneet. Kuva: Pixabay.

Tänä joulunu junissa vältytään melko pitkälti jouluruuhkilta. Ilta-Sanomien mukaan joulun ajalle on varattu matkoja noin puolet siitä, mitä edellisvuonna tähän aikaan oli varattu. Tästä huolimatta jotkut yksittäiset junat ovat jo täynnä. Ilta-Sanomien haastattelussa ollut VR:n palvelujohtaja Piia Tyynilä kertoo, että erityisesti yöjunat ja autopaketit (oma auto ja makuuhytti) ovat tänä jouluna olleet tavallistakin suositumpia. Tämä varmasti johtuu siitä, että makuuhytissä koko matkan voi viettää erittäin terveysturvallisesti omassa seurueessaan.

Suosituimmat matkustuspäivät joulun alla ovat joulukuun 18:s, 19:s ja 23:s, jolloin osa Helsingistä pohjoiseen menevistä päiväjunista on jo täynnä, mutta muuten tilaa on hyvin. Niin kuin edellisvuosinakin, joulun ja uudenvuoden ajalle on jälleen tarjolla lisävuoroja, ja tarpeen mukaan vaunujen määrää pyritään lisäämään. Tänä jouluna kyse on kuitenkin enemmänkin terveysturvallisuudesta kuin matkojen kysynnästä.

Korona on iskenyt junamatkustamiseen todella rajusti. Keskiviikkoaamuna VR:n julkaistun tiedotteen mukaan uudet rajoitukset ovat vähentäneet matkustusta vielä entisestään. Matkustajamäärät ovat pudonneet jopa 65 prosenttia viime vuodesta.

Kotipaikkakunnalle matkustaminen ruuhkajunassa ei houkuttele

Pääkaupunkiseudulla asuva Emilia Riutto lähtee joulunviettoon tänään 17.12, juuri ennen suosituimpia matkustuspäiviä. Junamatka ei ole kovinkaan pitkä, sillä hän matkustaa Etelä-Suomeen, mutta silti häntä ahdistaa istua lähekkäin muiden ihmisten kanssa.

”Ruuhkaiset junat hirvittävät, ja siksi yritän valita sellaisen ajan, että juna olisi mahdollisimman tyhjä.”

Porvoossa opiskeleva Ella Männikkö puolestaan matkustaa jouluaattoaamuna kotipaikkakunnalleen, Kuusamoon. Männikköä ei hirvitä mahdollinen ihmismäärän paljous, mutta hän sanoo kuitenkin, että ihanteellista olisi matkustaa jo hyvissä ajoin ennen joulua. Työkiireiden vuoksi hän ei pääse lähtemään joulunviettoon aikaisemmin.

Pyhien jälkeen junavuorot vähentyvät

Matkustajamäärien putoamisen seurauksena markkinaehtoisia vuoroja vähennetään joulun pyhien jälkeen 11.1 alkaen. Niitä tuodaan kuitenkin takaisin tarpeen kasvaessa. Vielä joulun ajan matkoihin vuorovähennykset eivät siis vaikuta.  

Palvelujohtaja Piia Tyynilä arvelee, että korona ja siihen liittyvät rajoitukset ovat saattaneet vaikuttaa varausten tekoon niin, että junalipun ostopäätöstä lykätään viime hetkeen. Tyynilän mukaan omaehtoista matkojen perumista koronan vuoksi ei ole ainakaan merkittävästi tapahtunut.

Lähteet:

Ilta-Sanomat: Joulun junamatkojen määrä romahti – VR vähentää vuoroja pyhien jälkeen

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*