Joulunajan rahoitus aiheuttaa monille päänvaivaa

Joulunajan rahoitus mietityttää monia. Kuva: Pixabay

Vaikka joulu on jo vanha perinne, rahantarve pääsee silti yllättämään monet suomalaiset. Postimyyntiostokset ja pikavipit aiheuttavat kuluttajille maksutaakkaa joulun jälkeen.

Velkaantumisen vaaraa lisää myös joulun jälkeiset alennusmyynnit. Ne houkuttelevat ostamaan halvalla ja monilla ei joulun jälkeen ole käytettävissä vararahastoa. Silloin tulee tehtyä huonoja ratkaisuja, pohtii Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar ESS:n haastattelussa.

Pantzar mainitsee myös, että pikavippejä ei niinkään käytetä jouluostoksien rahoittamiseen, vaan niiden tarve ilmenee, kun pyhien jälkeen tarvitaan rahaa elämiseen ja arjen rahoitus täytyy turvata.

Suomalaisten joulubudjetti verraten pieni

Nordean selvityksen mukaan suomalaisten viime vuoden joulubudjetti oli 460€ aikuista kohden. Joka viides ilmoitti ylittäneensä budjettinsa. Ylittäminen oli yleisintä naisilla ja nuorilla ihmisillä. Joulun ostoksia rahoitettiin budjetin ylittyessä pääosin luotolla.

Veronpalautuksiin ja verokortteihin liittyvät käytännöt muuttuivat vuoden 2019 alussa. Tuolloin otettiin käyttöön kansallinen tulorekisteri ja veronpalautusten maksuaikataulu aikaistui syksyyn. Käytännössä veronpalautukset myös pienenivät huomattavasti.

Palautusten aiheuttama myyntipiikki näkyi kaupoissa heti niiden saavuttua ihmisten tileille. Siksi tämän vuoden joulukaupan määrää on tavallista vaikeampi ennakoida. Arvoitus on, miten moni innostui jo silloin tekemään joululahjaostoksia. Osuuskauppa Suur-Savossa odotetaan joulumyynnin olevan tämän vuoksi rauhallisempaa, kertoo marketkaupan johtaja Iiro Siponen Ylelle.

Lähteet:

Veronpalautus muuttuu vuonna 2019

Pikavipit ja postimyynti velkaannuttavat ihmisiä jouluna

Joulukaupan tahtia tavallista vaikeampi ennustaa – syynä veronpalautusten aiempi maksu

Blogi: Joka viides suomalainen käytti jouluun enemmän rahaa kuin suunnitteli

Joulu tuo piikin velkaantumiseen – huonoimmat ratkaisut saatetaan tehdä vasta pyhien jälkeen

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*