Jouluista tunnelmaa tiedekirjasto Pegasuksessa

Jouluterveisiä kirjaston vierailijoilta. Kuva: Juho Lankila

Oulun Linnanmaan kampuksella nähdään tänään jouluista tunnelmaa, kun tiedekirjasto Pegasus pitää hiljalleen perinteeksi juurtuneen joulunavauksensa.

Joulutapahtumia on nähty kirjastolla jo pitkään, mutta aktiviteetit ovat muuttuneet vuosien saatossa. Tänä vuonna paikalla esimerkiksi myydään joulun kunniaksi käytettyjä kirjoja kirjaston henkilökunnan omista hyllyistä, alkaen euron hintaan. Paikalta saa myös tuoreita jouluherkkuja, glögiä sekä kahvia pikkurahalla, ja tuotteet ovat viidenkymmenen prosentin alennuksessa klo. 14 jälkeen. Myyjäisten tuotot käytetään Oulun kirjastoammattilaiset ry:n toiminnan tukemiseen.

Tapahtuman mittakaava on kasvanut

Joskaan tapahtumaa ei koronan vuoksi järjestetty vuonna 2020, on sen historia pitkä.

”Perinne alkoi mahdollisesti vain pienien joulumyyjäisten muodossa”, muistelee kirjastolla 11 vuotta työskennellyt Merja Ryhänen.  Vuosien saatossa on nähty paljon erilaista ohjelmaa, hän jatkaa: ”esimerkiksi tiernapoikaesityksiä on nähty ajoittain, joskaan ei tänä vuonna.”

Esitykset ovat olleet suosittuja ja niitä on toivottu myös jatkoa ajatellen, mutta tiernapoikiin perinteisesti kuuluva hahmo, Murjaanien kuningas mustaksi noettuine naamoineen on herättänyt myös kritiikkiä. Esitysten järjestäminen vaatii nykyisin harkintaa, joten muu ohjelma on noussut etusijalle. Tapahtuman mittakaava kuitenkin yleisesti kasvanut edellisen viiden vuoden aikana.

Tiernapoikien sijaan kirjastolla kuullaan jouluista livemusiikkia. Oamkissa musiikin opintoja suorittava kitaristi Leo Loueranta esiintyy paikalla jo toista vuotta peräkkäin, tällä kertaa yhdessä laulaja Iida-Marja Kleinen kanssa. Musiikkia kuullaan sekä suomeksi että englanniksi, kahteen otteeseen. Ensimmäiset laulut kajahtavat ilmoille kello 10–11, ja musiikki jatkuu tauon jälkeen vielä kello. 12–13.

Myös perinteinen joulukuusi tekee paluun. Puuta koristavat vierailijoiden kirjoittamat joulutervehdykset. Paikan päällä on mahdollista kirjoittaa tai piirtää oma tervehdys joulupuun oksille, ja tervehdyksiä näkeekin lukuisilla kielillä englannin ja suomen lisäksi. Juuri vaihto-opiskelijat ovatkin nauttineet jouluperinteistä suuresti, toteaa Ryhänen.

Tapahtuman tarjoavat Oulun yliopiston kirjasto sekä Oulun yliopiston kirjastoammattilaiset ry.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*