IS: Korkea hemoglobiini yhteydessä useisiin kansantauteihin

Tutkimus on osoittanut matalien hemoglobiinipitoisuuksien olevan yhteydessä matalampaan painoindeksiin sekä parempaan metaboliseen terveyteen. Oulun yliopiston professori Peppi Karppisen johtama tutkimusryhmä julkaisi tutkimuksen aiemmin tänä vuonna.

Korkea hemoglobiinipitoisuus yhdistyi yleisiin sairauksiin. Diabeteksen ja maksan rasvoittumisen lisäksi se yhdistettiin korkeampaan sydän- ja verisuonisairauksien kuolleisuuteen.

Hapenpuutevaste on ilmiö, joka pyrkii lisäämään hapen määrää sekä kuljetusta ja rajoittamaan sen käyttöä.  Vaste aktivoituu matalamman hemoglobiinin omaavilla henkilöillä. Se johtaa energia-aineenvaihdunnan ja tulehdusvasteen muutoksiin, jotka suojaavat aineenvaihdunnan häiriöiltä.

”Tuloksista voi olla hyötyä myös metabolisten sairauksien lääkehoitojen kehittämiselle”, päätutkijana toiminut lääketieteen lisensiaatti Joona Tapio kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

20 vuoden aikana seurattiin noin tuhannen henkilön terveyttä. Tutkimuksessa seurattiin ihmisiä keski-iästä vanhuuteen saakka.

IS: Oululaistutkimus: Korkea hemoglobiini yhteydessä moniin kansantauteihin

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*