Finlandia-palkinnot nostavat kirjastojen varauslukuja

Palkinnot vaikuttavat kirjastojen varauksiin. Kuva: Pixabay.

”Sen verran voi sanoa, että ovat nuo selvästi nostaneet varausmääriä”, sanoo Oulun Pekurin kirjaston virkailija Reeta Kostiainen.

”Palkintoehdokkuudet ja kaikki median esiin nostamat kirjat näkyvät varausluvuissa jo heti seuraavana päivänä. Kaikki kolme Finlandia-voittajaa nousivat viikon varatuimpien top 10:een. 36 uurnaa -teokseen on juuri nyt 840 varausta ja luku nousee nopeaa tahtia: alle tunnin sisällä on tullut 8 varausta. Minne katosi Antti Järvi? -teokseen on varauksia tällä hetkellä 154 kappaletta. Sarvijumala-teokseen on 32 varausta. Voittajien varauksista suurin osa on tehty viimeisen seitsemän vuorokauden aikana.”

Neljä kertaa aikaisemmin ehdokkaana ollut Sirpa Kähkönen voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon, 30 000 euroa, romaanillaan 26 uurnaa.

”Teos ikään kuin kirjoittui minun kauttani, mutta se sisältää paljon ylisukupolvisia ääniä, kirjoitettuja ja kerrottuja asioita sekä arkistoja”, kertoi Kähkönen Kalevan haastattelussa.

Lukijat äänestivät edesmenneen oululaisen Miki Liukkosen postuumisti syyskuussa julkaistun romaanin Vierastila suosikikseen. Liukkonen menehtyi heinäkuussa.

”Ehdokkaita oli kuusi, mutta vain viisi oli paikalla. Yksi jo edesmennyt oli silti jollakin tavalla läsnä”, sanoo Kähkönen.

Maskulainen Magdalena Hai voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon kauhuromaanillaan Sarvijumala, joka oli myös lukijoiden suosikki.

”Totta kai tämä on valtava validaatio omalle uralle”, sanoo aikaisemminkin ehdokkaana ollut Hai Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Tuntuu siltä, että tekee työnsä hyvin.”

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti toimittaja Antti Järvi tietokirjallaan Minne katosi Antti Järvi – Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä. Kirjassa Järvi selvittää isoisoisänsä Antti Järven kohtaloa, joka ei lähtenyt evakkoon luovutetusta Karjalasta, vaan jäi Neuvostoliittoon.

”Minulla on kiinnostusta altavastaajiin ja jollain tapaa marginaalissa eläviin ihmisiin”, Järvi sanoo Yleisradion haastattelussa.

Tietokirjallisuuden yleisöäänestyksen voittivat Ville Mäkipelto ja Paavo Huotari tietokirjallaan Sensuroitu – Raamatun muutosten vaiettu historia.

Lähteet:

Kaleva: Sirpa Käh­kö­sen rak­kau­den­tun­nus­tus äidille vei kau­no­kir­jal­li­suu­den Fin­lan­dian – Miki Liuk­ko­nen on lu­ki­joi­den suo­sik­ki

Yle: Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2023 saa Antti Järven riipaiseva sukutarina Minne katosi Antti Järvi?

Helsingin Sanomat: Magdalena Hain kauhu­romaani voitti lasten- ja nuorten­kirjallisuuden Finlandian – Teos kommentoi suomalaisten rasismia

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*