Fanit-näyttely kulttuuritalo Valveessa – kuuden taiteilijan fanikokemuksia

Fanit-näyttely alkoi eilen Valvegalleriassa. Kuva: Jenni Isomäki

Kulttuuritalon Valvegalleriassa on eilen alkanut Fanit-näyttely. Näyttelyn keskiössä ovat faniuden kulttuuriset prosessit, yhteisöllisyys, esikuvan syntymä ja kuolema sekä faniuden ja kuluttamisen suhde. Fanit on Oulun Taitelijaseuran ryhmänäyttely, jossa kuusi taiteilijaa esittelevät omat henkilökohtaiset fanitarinansa.

Näyttelyn kuusi taiteilijaa ovat Anja Kurikka, Anni Arffman, Maria Laakkonen, Elisa Tuohimaa, Saara Heinonen ja Aini Pihlajaniemi. Näyttelyn on kuratoinut Silja Kejonen.

Näyttely on saanut alkunsa Kejosen ideasta. Hänestä aihe on todella kiinnostava, eikä siitä ole kauheasti ollut näyttelyitä muualla.

”Mua kiinnostaa ylipäätään fanikulttuuri ja koko faniuden käsite. Miten sellainen fanittaminen ja ihaileminen ja niiden takana olevat kulttuurilliset rakenteet ja historia näkyy kuvataiteessa sekä kuinka tietosia me itse ollaan siitä, että miksi me toimitaan näin.”, Kejonen kertoo.

Näyttelyn teoksissa faniutta käsitellään esimerkiksi sukupuolten ja ruumiillisuuden, materian sekä fanittamisen ja viihteen kuluttamisen kysymysten kautta. Taiteilijoiden fanituksen kohteina nähdään Elvis, Leonardo da Vinci sekä Kauniit ja rohkeat.

Kauniit ja Rohkeat -sarjasta tuttuja hahmoja

Anni Arffmanin öljymaalauksissa nähdään Kauniit ja Rohkeat -sarjan Ridge, Brooke, Thomas ja Taylor. Hän on lisännyt maalauksiin omat kuvatekstit. Arffman kertoo päätyneensä sarjaan sen tietyntyyppisen estetiikan sekä hänen ja sarjan pitkän historian takia.

Anni Arffmanin teos Paratiisi-Ridge, 2021. Kuva: Jenni Isomäki

”Olen katsonut sarjaa jo 90-luvulla mummon ja ukin kanssa. Siihen liittyy sellainen nostalginen ja lämmin tunne, kun on katsonut sitä turvallisten ihmisten kanssa.”, Arffman kertoo fanituksen synnystään.

Arffman katsoi tätä projektia varten sarjan vanhoja klippejä Youtubesta ja kertoi niiden hyvällä tavalla oudon valotuksen viehättävän.

Arffman kertoo tehneensä ennenkin pienempiä kuvia sarjasta, mutta pääsi nyt toteuttamaan suurempia teoksia. Hän kertoo nauttineensa etenkin työprosessista.

”Se prosessi on kivointa, mutta kyllä se tarvitsee myös sen, miksi niitä tekee. En olisi tehnyt näitä ilman tätä näyttelyä.”

Näyttely on esillä 21. joulukuuta asti.

Kulttuurivalve: Fanit

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*