Dieselveron poistaminen asettaisi yksityisautoilijat epätasa-arvoiseen asemaan

Kaikki dieselautoilijat eivät ymmärrä, että dieselin käyttövoimaverossa on kyse dieselin saaman veroedun tasaamisessa. (Kuva: Pixabay)

Dieselautojen käyttövoimaveron poistoa ajavat eivät välttämättä ole täysin perillä siitä, miksi vero on olemassa ja mitä sen poistaminen aiheuttaisi. Käyttöveron poistuessa dieselautojen omistajat saisivat huomattavaa tukea valtiolta bensiiniautojen omistajiin verrattuna.

Kansalaisaloitteen mukaan käyttövoimavero on epäreilu, koska käyttökustannusten tasaus ei enää toteudu bensiini- ja dieselpolttoainetta käyttävien autojen välillä. Käyttövoimaveroa ei ole kuitenkaan tarkoitettu tasaamaan polttoaineiden välisiä hintaeroja, vaan verolla tasataan bensiinin ja dieselin erilaisesta polttoaineverotuksesta johtuvaa eroa.

Verotus muotoutuu ympäristöhaittojen mukaan

Sekä dieseliä että bensiiniä verotetaan ympäristöhaittojen mukaan. Ympäristöhaitat perustuvat niiden energiasisältöön, hiilidioksidipäästöihin ja terveydelle haitallisiin päästöihin eli lähipäästöihin. Näissä asioissa diesel on ympäristölle haitallisempi kuin bensiini.

Jokaisessa bensalitrassa polttoaineveroa on 70,25 senttiä ja dieselissä sen pitäisi ympäristösyiden vuoksi olla 79 senttiä. Suomi kuitenkin haluaa tukea bussi- ja kuljetusliikennettä, ja sen johdosta dieselvero on alennettu 53 senttiin litralta. Tämän vuoksi tavallisen dieselhenkilöauton omistaja maksaa verotuseron kompensoivaa käyttövoimaveroa.

Toisin sanoen, koska valtio tukee dieseliä, käyttövoimaveron poistaminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että dieselautojen omistajat saisivat jokaista diesellitraa kohden 26 sentin verotuen. Mikäli tilanne haluttaisiin pitää tasapuolisena, käyttöveron poistamisen jälkeen dieselin litrahintaan pitäisi siis lisätä 26 senttiä nykyisen hinnan päälle.

Diesel vain on saastuttavampi ja siksi kalliimpi

Paljon vuodessa kilometrejä ajavat hankkivat yleensä dieselpolttoaineella kulkevan auton. Vuotuisesti maksettava vero on aina sama, joten polttoainetta saa jossain vaiheessa tankattua voittoisasti.

Nyt kun dieselin hinta on noussut samalle tasolle kuin bensiinin hinta, tuntuu se dieselautojen omistajista epäreilulta. Jo kymmeniä vuosia dieseliä autoonsa tankannut Tuomo Lukkari kokee maksavansa ylimääräistä veroa bensautojen omistajiin verraten.

”Päivällä tankatessani bensiini ja diesel olivat tismalleen saman hintaisia. Dieselillä kulkevan Saabin omistajana joudun maksamaan 484 euroa veroa vuodessa ja se tuntuu epäreilulta. Kansalaisaloite on siksi hyvä juttu, jotenkin täytyy reagoida.”

Dieselin hinnannousun perimmäisenä syynä on kuitenkin sen tuotantokustannukset ja öljyn kallistuminen maailmanmarkkinoilla. Dieselistä on yksinkertaisesti vain tulossa kalliimpi polttoaine.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*