Joulupukin vierailu jää usein vain haaveeksi vähävaraisissa perheissä

Joulupukin vierailu on keskeinen osa joulunaikaa. Kuva: Pixabay

Joulun lähestyessä ihmiset heräävät auttamaan vähävaraisia perheitä erilaisten joulukeräysten avulla. Muun muassa Jouluapua, Joulupuu-keräys ja Pelastusarmeija keräävät lahjoja, ruokaa ja muita tarpeita joulun järjestämiseen vähävaraisille perheille.

Vaikka keräyksillä saataisiinkin ruoka pöytään ja lahjat jouluksi, joulupukin vierailu jää usein vain haaveeksi, sillä halvimmat pukit viedään käsistä. Yle uutisoi joulun alla 2016, kuinka joulupukin vierailun hinta on paikkakunnasta ja tarjonnasta riippuen 30–250 euroa. Hinnat ovat nyt kahden vuoden jälkeenkin samalla tasolla, kun seuraa Facebookista ja internetistä löytyvien joulupukkiryhmien pukkikauppaa.

Joulun hyväntekijöitäkin löytyy

Lähes kymmenen vuotta Oulussa musiikkitonttuna ja joulupukkina kiertäneet Satu ja Olli ovat vuodesta 364 päivää oululaisia ja yhden päivän Korvatunturin väkeä. He kertovat valmistautuvansa ja suunnittelevansa vierailut ja aikataulut tarkoin, jolloin noin 130 joululaulua sujuvat ilman väsymystä ja matkalle mahtuu mukaan mahdollisuuksien mukaan erilaisia kohteita.

”Olemme käyneet esimerkiksi ensi- ja turvakodeissa, ja myös yksityishenkilöt ovat halunneet tarjota palveluitamme vähävaraisille perheille, jolloin vastavuoroisesti olemme auttaneet näitä yksityishenkilöitä vuoden mittaan pienissä askareissa.”

Satun ja Ollin mielestä tärkeintä on hyvän mielen tuominen, eikä käytetty aika ole ollut koskaan heiltä pois. Joulupukin ja tontun vierailut ovat yksi vuoden tärkeimmistä kohokohdista sekä heille että perheille, joissa he vierailevat. Joulupukki ja tonttu saavat keikoistaan joskus palkkion, mutta se ei ole koskaan ollut tärkein asia.

”Hinnoittelua näkee laajalla skaalalla ja välillä mietimme, kuinka moni tekee tätä hommaa helpon tienestin toivossa. Niinä vuosina, kun yleinen taloudellinen tilanne on ollut huono, on pukki-ilmoitusten määrä samassa suhteessa noussut”, he kertovat.

Joulupukiksi ryhtyessä pitää nähdä oma vaivansa

Rovaniemeläinen nuori mies kertoo aloittaneensa joulupukin keikat muutama vuosi sitten, jolloin tarkoituksena oli tienata taskurahaa.

”Otin keikasta palkkaa 50 euroa, mikä oli mielestäni kohtuullinen hinta. Jokainen tietysti saa hinnoitella oman hintansa oman osaamisensa ja aikansa mukaan.”

Hänen mielestään hyväntekeväisyysmielessä pukinkeikan tekeminen on hieno ajatus, mutta käytännössä harva siihen ryhtyy. Joulupukkina keikkailemiseen kuluu aikaa ja vaivaa, vaikka kohteita olisikin vain muutama, joten palkkiot ovat hänen mielestään ymmärrettäviä.

Nykyisin yrittäjänä toimivana hän mainitsee joulun olevan niitä harvoja hetkiä vuodessa, kun ei tarvitse tehdä mitään, joten pukkikeikkailu on jäänyt pois jouluaatoista.

”Joulupukkina perheissä kiertely on omalla tavallaan joulun viettoa sekin, mutta on se eri asia, kun saa viettää joulun rauhassa oman perheen parissa.”

 

Lähteet:

Yle Uutiset 23.12.2016: Joulupukki voi tienata aatona yhden ihmisen normaalin kuukausipalkan

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*