Black Fridayn valealennukset puhuttavat ja ihmetyttävät  – isoin häviäjä on pienyrittäjät

Black Friday asettaa pienet yritykset altavastaavan asemaan. Lähde: Pixabay

Black Friday on aiheuttanut keskustelua alennuksien todenmukaisuudesta. Osa Black Fridayn tarjouksista on niin sanottuja valealennuksia. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kyse on ilmiöstä, jossa tuotteen alkuperäistä hintaa nostetaan ennen alennusmyyntejä. Näin saadaan tuotteeseen isompi alennusprosentti.

Ylen uutisessa haastateltu Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo, että 11 prosentilla tuotteista hintaa oli nostettu ennen Black Weekin alkua ja laskettu uudelleen Black Weekin ajaksi. Hintaoppaan vertailu tehtiin lokakuun alun ja Black Week alennusviikon tiistain välillä, jolloin suurin osa tarjouksista oli jo voimassa.

Ensi vuoden alusta alkaen voimaan astuvassa lainsäädännössä on tarkoitus kitkeä tätä: alennusmarkkinoinnin yhteydessä tulee merkitä alin hinta, jolla tuote on ollut myynnissä viimeisen 30 päivän aikana.

Pienyrittäjien osallistuminen lähes pakonomaista

Black Fridayn vaikutukset pienyrittäjille ovat myynnillisesti minimalistiset. Paakari Puusti Hyvinkään yrittäjä Terhi Vihavainen on lähtenyt mukaan Black Friday -myyntikampanjaan, mutta odotukset ovat varovaiset.

”Kampanjan hyöty ei meidän tapauksessamme ole volyymeissä. Meillä kannattavuus tulee siitä, että saamme ihmiset kokeilemaan tuotteita, joita he eivät ole ehkä ennen maistaneet meillä. Suurin osa ottaa yleensä normaalin suodatinkahvin. Nyt kun erikoiskahvit ovat tarjouksessa, niin he saattavat kokeilla niitä, innostua ja ottaa jatkossakin. Sama pirtelöiden ja smoothieiden kohdalla: tavoite on hankkia uutta ostajakuntaa”, Vihavainen kertoo.

Hänen mukaansa suurista kampanjoista on lähes mahdotonta jättäytyä syrjään nykypäivinä. Pahimmassa tapauksessa tarjouksen keksiminen tuntuu lähes pakonomaiselta.

Valealennukset vaikuttavatkin pienyrittäjiin suuresti. Isojen alennusprosenttien markkinointi on haasteellista rahoituksen vuoksi. Kysyttäessä suurista tarjouskampanjoista Terhi Vihavaisen mukaan pienyrittäjät jäävät tässä pahasti varjoon.

”Meillä ei ole laittaa rahaa mainontaan. Pienet mainokset, joita itse voisi laittaa vaikka lehtiin, jäävät koko sivun mainosten jalkoihin. Laitamme tarjouksemme Facebookiin ja liikkeessä on ständejä,” hän kertoo.

Vallitseva inflaatio vaikuttaa myös merkittävästi asiakkaiden ostovoimaan, joka näkyy asiakkaiden kulutuksessa.

”Kaikki pienikin apu on tervetullutta.”

Lähde:

Yle: Black Friday on täynnä valealennuksia, mutta pian alekikkailu muuttuu paljon vaikeammaksi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*