Sähkökatkokset mahdollisia myös koulupäivän aikana – koululaisten vessan käyttöön ei erillisiä ohjeita Oulun kaupungilta 

Marraskuussa sähkökatkos pimensi runsaat 6000 taloutta Oulun pohjoispuolella. Kuva: Emma Puttonen

Tulevan talven mahdolliset sähkökatkot voivat hankaloittaa oululaisten arkea. Sähkökatkokset voivat näkyä myös koululaisten arjessa. Jos sähkökatkoksen takia vedenjakelu keskeytyy, vessan voi vetää vain kerran. 

Aiemmin tällä viikolla Helsingin kaupunki ohjeisti kouluja ja päiväkoteja varautumaan ongelmiin vessojen käytössä, joita talven sähkökatkokset voivat mahdollisesti aiheuttaa.  

Koululaisia ja opettajia ohjeistetaan muun muassa ulostamaan muovipussiin ja laittamaan jätökset pussissa erilliseen astiaan. Ohjeistuksen mukaan tilanteessa, jossa vessoja ei voi vetää, vuorataan istuin tarpeiden tekemiseksi muovipussilla. Muovipussiin tulee laittaa lisäksi esimerkiksi runsaasti wc-paperia “kuivikkeeksi”.  

Oulussa vanhempia tiedotetaan Wilma-viesteillä

Oulun kaupungilta ei kuitenkaan tällaista ohjeistusta vessojen käyttöön löydy. Koulupäivät pyritään toteuttamaan normaalien rutiinien mukaan.  

Oulun kaupungin lähettämässä Wilma-viestissä kerrotaan, että sähkökatkosten aikana esimerkiksi luokassa pidettäviä tunteja saatetaan siirtää ulkona pidettäviksi, kun sähköisten oppimateriaalien ja laitteiden käyttö ei ole mahdollista. Myös kouluruokailussa voi olla poikkeuksia. 

Pimeällä on hyvä käyttää heijastinta

On mahdollista, että sähkökatkokset tulisivat myös koulumatkojen aikana, jolloin ulkona on pimeää. Sen takia on tärkeää, että koulumatkaansa kulkevat käyttävät heijastimia ja pyörissä olisi toimivat etu- ja takavalot. Heijastinten ja pyörän valojen käyttäminen on normaalioloissakin suositeltavaa kaikille. 

Arkea varten Oulun kaupunki ohjeistaa jokaista arvioimaan, kuinka sähkökatkot vaikuttavat omaan toimintaan, esimerkiksi ruuan valmistukseen, pimeässä liikkumiseen ja tietoliikenteeseen. Kotona olisi hyvä olla kolmen päivän ajalle riittävästi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. 

Oulun kaupungin verkkosivuille on koottu tarkempia sähkönsäästövinkkejä ja ohjeita sähkökatkoihin varautumiseen.

Lähteet: 

Yle: Helsinki ohjeistaa koululaisia ja opettajia ulostamaan muovipussiin, jos hätä iskee sähkökatkoksen aikana 

Kaleva: Oulun kouluissa varaudutaan sähkökatkoihin tulevana talvena – muu­tok­sia voi tulla kou­lu­ruo­kaan, op­pi­ma­te­riaa­lei­hin tai tun­tien­pi­to­paik­kaan 

Oulun kau­pun­ki neuvoo va­rau­tu­maan poik­keuk­sel­li­seen talveen hyvän sään aikana – ”Säh­kö­kat­kot ovat to­den­nä­köi­siä” 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*