Avioituvuus kääntyi nousuun Suomessa – Pitkään jatkunut syöksy katkesi

Viime vuonna Suomessa avioiduttiin ahkerammin, mitä edellisenä vuotena. Kuva: Pixabay

Eri sukupuolta olevien pariskuntien avioituvuus nousi vuonna 2022 edeltävään vuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus 23. marraskuuta julkaisemassaan katsauksessaan. Avioituvuudella tarkoitetaan avioliiton solmineita suhteutettuna niihin, jotka voisivat mennä naimisiin. Sekä avioituvuus ensimmäiseen avioliittoon että uudelleenavioituvuus kasvoivat edeltävästä vuodesta.

Eri sukupuolta olevien avioituvuus on ollut laskussa lähes yhtäjaksoisesti muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta jo vuodesta 2008. Viime vuonna solmittiin 21500 eri sukupuolten välistä avioliittoa, kun taas vuonna 2008, jolloin avioituvuus oli kuluvan vuosisadan huipussa, niitä solmittiin 32900 kappaletta. Edeltävään vuoteen verrattuna vuonna 2022 avioliittoja solmittiin reilut 2300 kappaletta enemmän. Noin kolme neljästä viime vuonna solmitusta avioliitosta oli ensimmäisiä avioliittoja.

Jos viimevuotinen avioituvuus pysyy vallitsevana, tarkoittaisi se Tilastokeskuksen mukaan, että lähes joka toinen naimattomista henkilöistä solmisi avioliiton ennen 50. ikä vuotta. Vuonna 2008, jolloin avioituvuus oli kuluvan vuosisadan huipussa, kyseinen luku pyöri 70 prosentin yläpuolella sekä miehillä että naisilla.

Naiset avioituivat Pohjois-Pohjanmaalla eniten

Tilastokeskuksen katsauksen mukaan avioituminen vilkastui lähes kaikissa maakunnissa. Viime vuonna naiset menivät vihille suhteellisesti eniten Pohjois-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla. Miesten avioituminen oli taas viime vuonna korkeimmillaan Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Alhaisinta eri sukupuolta olevien pariskuntien avioituminen oli Kainuun ja Etelä-Savon alueilla. Avioituminen naisten osalta väheni Pohjanmaalla ja miesten osalta edellisen lisäksi myös Lapissa.

Avioerojen määrän lasku jatkuu

Laskua on myös näkynyt eri sukupuolta olevien parien avioerojen määrässä. Avioeroja oli viime vuonna tilastojen mukaan reilu 11200, joka taas on 800 avioeroa vähemmän, mitä oli vuonna 2021. Eri sukupuolta olevien parien avioerojen määrät ovat laskeneet vuodesta 2015 lähtien, jolloin avioeroja oli lähes 14200 kappaletta.

Eri sukupuolta olevien puolisoiden avioerojen määrä ajalta 2003–2022. Grafiikka: Miika Yliniemelä. Lähde: Tilastokeskus

Ensimmäisen avioliiton todennäköisyys päättyä avioeroon oli 34 prosenttia vuoden 2022 tilastojen perusteella. Se oli matalampi, mitä edellisenä vuonna. Ensimmäisen avioliiton päättyminen leskeyteen oli Tilastokeskuksen mukaan todennäköisempää kuin avioeroon.

Lähteet:

Avioituvuus nousi vuonna 2022 – noin joka toinen naimisiin ennen 50. ikävuotta, Tilastokeskus

Siviilisäädyn muutokset, 1990–2022, Tilastokeskus

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*