Monitaituri Ilkka Immonen

Ilkka Immonen on soittanut kitaraa 10-vuotiaasta lähtien. Kuva: Itu Torvinen

Jo lapsena musiikista kiinnostunut Ilkka Immonen on aktiivinen yrittäjä ja itseoppinut muusikko, joka ehtii hyvin viettää aikaa perheensä kanssa.

”Arjen vapaus on minulle tärkeää. Silloin jää enemmän aikaa lasten kanssa touhuamiseen.”  

”Vapaus tulee ensimmäisenä mieleen myös musiikista. Soittaminen tuo henkisesti syvällisen rentoutustilan, kun keskityn täysin soittohetkeen ja unohdan kaiken muun.”

Immonen soittaa pääosin korvakuulolta. Kitaratabulatuurit sointuineen ovat hänelle tuttuja nuotteja lukiessa. Saa kiljua -punkbändissä kitara on vaihtunut bassoon.

”Kitara on pääsoittimeni. Tosin Saa kiljua -bändissämme soitan bassoa, koska arvoimme toisen kitaristin kanssa kumpi meistä sitä soittaa.”

Immosen vaimo Tiina Vaattovaara toimii samassa bändissä laulajana ja sanoittajana.

”On hauskaa olla vaimon kanssa samassa bändissä. Luotettavuus, ystävyys ja rohkeus ovat minulle tärkeitä arvoja. Yhteisöllisyys on myös tärkeää, kuten perhe ja kaveripiiri. Koko bänditoiminta koostuu kaveripiiristä. Rauha, terveys, reiluus ja tasa-arvo ovat asioita,joihin kiinnitän huomiota. Tasa-arvo, joka Suomessa on, mahdollistaa sen, että täällä saa olla juuri sellainen kuin haluaa olla.”

Huumorintajuinen Immonen ei yritä tehdä kaikkea vakavalla meiningillä.

”Olen puhelias, uusista asioista kiinnostunut ja rohkea. Jonkinlainen ADHD-piirre minulta ehkä myös löytyy, koska teen aina kaikkea mahdollista.”

Musiikki on aina ollut tärkeä osa itseoppineen Immosen elämässä. Hän aloitti kuusivuotiaana pianon soiton. 10-vuotiaana hän siirtyi kitaran soittoon, ja 13-vuotiaasta lähtien hänellä on ollut erilaisia bändivirityksiä ja bändejä.

”Lapsena nauhoitin radiosta kasetille Eppu Normaalin Vuonna -85 -biisin ja esittelin sen vanhemmille. Eppu Normaali ja Pelle Miljoona kulkevat mukana lapsuudesta tähän päivään asti. Kuuntelin ja kuuntelen edelleen myös paljon kasarimusaa.”

Musiikki on aina ollut tärkeä osa Immosen elämää. Kuva: Itu Torvinen

Vinkkejä bändin perustamiseen

Ensimmäisenä täytyy etsiä jäseniä bändiin. Nykyään netti-ilmoituksella jäsenien löytäminen on Immosen mukaan nopeaa.

”Haasteena on löytää hyviä tyyppejä. Helposti löydät hyvän soittajan, joka on muuten aivan hirveää seuraa.”

Uuden soittimen hankkiminen on Immosen mukaan kallista, mutta jo viidellä kympillä saa ostettua käytetyn kitaran.

”Tosin hirveä eka soitin voi tappaa soittoinnon. Soittimiin kannattaa panostaa. Lainasoittimet ovat myös vaihtoehto.”

Bändi tarvitsee tietysti treenitilan, jota voi olla vaikea saada. Immonen kehottaa miettimään, maksatko mieluummin vähemmän huonosta tilasta vai maksatko enemmän paremmasta tilasta.

Bändin visiota kannattaa Immosen mukaan miettiä myös. Visio on mielikuva, asia tai syy sille miksi bändi on perustettu. Kokemuksen karttuessa ja ajan kuluessa se kirkastuu tai jopa muuttuu kokonaan.

”Saa kiljua -bändi perustui aluksi hauskanpitoon, kunnes se sai suosiota. Nyt toiminta perustuu hauskanpitoon ja hieman mietitympään brändiin.”

Tyyli ja soundi koostuvat siitä, miltä bändi näyttää ja kuulostaa. Osalle bändeistä on tärkeää tietty ulkonäkö ja tietty musiikkigenre, kun taas osalle niillä ei ole suurta merkitystä, Immonen pohtii.

”Somessa meillä on tietty visuaalinen tyyli. Muuten emme rajoita mitään. Muistakaa miettiä myös bändin vahvuuksia. Siis sitä, mikä teidät erottaa muista.”

Nimeä valitessa kannattaa Immosen mukaan pitää mielessä s,e millaista musiikkia bändi soittaa. Itse biisien tekoon kuuluvat sävellys, laulu, melodia ja sanoitukset sekä sovitus, äänitys ja miksaus.

”Miksaaja oli laittanut yhteen biisiimme hyvän kitarasaundiefektin. Miksaajakin voi siis olla bändin jäsen. Kannattaa aloittaa biisin teko sinulle luonnollisimmasta tavasta. Itse soitan aluksi omasta mielestä hyvän kitarariffin, jota vien sitten eteenpäin.”

Immosten tunnelmallisen kodin sisustuksessa on käytetty huumoria. Kuva: Itu Torvinen

Oman musiikin markkinointi on tärkeää

Immonen kehottaa markkinoimaan bändiä vähintään somessa, kun se on valmis keikoille tai se on julkaissut jotain.

”Maksettujen mainosten ansiosta saimme kyselyitä keikoille ja sitä kautta on myös kysytty festareille.”

Keikkamyynti on oma juttunsa.

”Tehkää lista kiinnostavista keikkapaikoista ja pitäkää aktiivisesti yhteyttä. Muutaman keikan myytyänne sana bändistänne leviää. Sitten keikkapaikat saattavat ottaa teihin yhteyttä itse.”

”Kysykää myös muilta bändeiltä, saadaanko tulla lämppäriksi. Huomioikaa myös lippuriski, jossa lipputulot jaetaan samana iltana esiintyvien bändien kesken. Bändi saattaa jäädä keikasta tappiolle, koska kuluja voi tulla matkasta ja majoituksesta.”

Immonen kehottaa miettimään, mitä ja kuinka paljon bänditoimintaan sen jäsenet ovat valmiita sijoittamaan.

”Oletko valmis sijoittamaan bändiin aikaa, energiaa, rahaa ja jopa ihmissuhteita?” Immonen kysyy.

Hän kannustaa tekemään sellaista musiikkia kuin haluaa tehdä.  

”Huomio (Suomen nuoriso) -biisimme muistuttaa, ettei jokaista yhteiskunnan vaatimusta kannata imeä itseensä. Sinä olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.”


Ilkka Immonen

  • Syntynyt 1979 Joensuussa.
  • Vaimo ja kaksi lasta.
  • Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto ja kauppatieteiden maisteri.
  • Päätoiminen yrittäjä mainos- ja ohjelmatoimistossa. Toiminut myös urheiluvalmentajana.
  • Saa kiljua -punkbändin basisti ja taustalaulaja. Rock The Party -bilebändin kitaristi.
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*