Älä osta mitään -päivä on kannustin kestävälle kulutukselle

Älä osta mitään -päivä on Luontoliiton kampanja. Kuva: Luontoliitto

Luontoliiton koordinoimaa Älä osta mitään -päivää vietetään tänään perjantaina. Teemapäivä sattuu samalle päivälle kuin Yhdysvalloista alkunsa saanut ostosjuhla Black Friday.

Älä osta mitään -päivän tarkoitus on haastaa pohtimaan omia kulutustottumuksiamme ja kulutusvalintojen vaikutusta ympäristöön. Kampanjan keskiössä on turhan tavaran ostamatta jättäminen ja mainosten kriittinen tarkastelu. Ostopäätöstä tehdessä tulisi pysähtyä miettimään tavaran tarpeellisuutta ja ympäristöpäästöjä.

Päivää on vietetty Luontoliiton mukaan vuodesta 1993. Yhden päivän ostolakko on laajentunut vuosien saatossa isommaksi ilmiöksi. Luontoliiton viestintäpäällikkö Merja Forsman kertoo Ylelle, että kulutuskriittistä kampanjaa on laajennettu jo kuukauden mittaiseksi, sillä kampanjalla halutaan kannustaa ihmisiä pohtimaan kulutustottumuksiaan vuoden jokaisena päivänä.

Vanhojen tavaroiden elinkaarta voi myös pidentää uuden ostamisen sijaan. Korkeakouluopiskelija Sara Pihlainen pyrkii tekemään kestäviä kulutusvalintoja arjessaan.

”En osta usein uutta ja ostan tavaroita parhaani mukaan käytettynä. Pyrin siihen, että suurin osa ostamistani tavaroista on harkittuja. Kulutan tavarani ja vaatteeni aina loppuun asti ennen kuin heitän ne pois.”

Luonnonvarojen ylikulutus on keskeisimpiä syitä ilmastonmuutoksen ja luontokadon taustalla. Älä osta mitään- päivä voi olla osalle kannustin kestävämpiin valintoihin. Korkeakouluopiskelija Oscar Bryanin mielestä kampanjalla voi olla vaikutusta ihmisten kulutuspäätöksiin.

”Se voi vaikuttaa ihmisten kulutuspäätöksiin ja herättää tietoisuutta kulutuksen vaikutuksista. Se on tärkeää nykymaailman tilannetta katsottaessa.”

Pihlainen toivoo, että useampi ihminen tarttuisi ostolakkoon.

”Ostolakko tuo hyvän vastapainon Black Fridaylle. Toivottavasti suurin osa ihmisistä tarttuu ennemmin Älä osta mitään -päivään.”

Lähteet:

Black Fridayn vastakampanja parjaa kulutushysteriaa – sen merkitystä voi kuitenkin olla vaikea mitata

Älä osta mitään -päivä

Kuva

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*