Anonyymi keskustelufoorumi Jodel sulki sovelluksensa juorukanavat

Jodel on anonyymiin viestittelyyn tarkoitettu sovellus. Kuva: Juulia Korkiakangas

Anonyymiin keskusteluun perustuva mobiiliviestintäsovellus Jodel on päättänyt sulkea juoruiluun liittyvät kanavansa. Estetyksi tulivat kaikki kanavat, joissa esiintyy sana ”juoru” millä tahansa kielellä. Esimerkiksi ”julkkisjuorut”-kanavalla oli yli 30 000 käyttäjää Helsingin alueella jo vuonna 2018. Kanavien kaikki keskustelut on poistettu ja niiden seuraajamäärät tyhjennetty. 

Palvelu julkaisi virallisen tiedotteen päätöksestään sen käyttäjille. Jodelin tiedotteessa kerrotaan, että päätös syntyi yhdessä käyttäjien, sosiaalisen median vaikuttajien, tutkijoiden ja toimittajien kanssa. Tiedotteen mukaan Jodel on saanut useita oikaisupyyntöjä muun muassa julkisuuden henkilöiltä. Anonyymit keskustelut ovat toisinaan menneet niin törkeiksi, että ne on voitu tulkita loukkaaviksi tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen kaltaisten rikosnimikkeiden mukaisiksi. Keskustelut ovat poikineet poliisitutkintoja. 

Jodelin säännöissä kielletään esimerkiksi henkilökohtaisten tietojen paljastaminen, kiusaaminen ja vihapuhe. Jodelin viralliset arvot muistuttavat sovelluksen tarkoituksesta olla muun muassa positiivinen, ystävällinen ja kunnioittava alusta kaikille sen käyttäjille. 

Jodel täynnä tietoa

Julkisuuden henkilöiden lisäksi esimerkiksi sosiaalisen median vaikuttajat ovat joutuneet juorukanaville. Vloggaaja Hermanni Hyyryläinen pitää Jodelia mukavana ajanvietteenä, suurin osa kanavista on hänen mukaansa menoltaan positiivisia. 

88,6 tuhannen tilaajan kanavaa Youtubessa pitävä Hyyryläinen ei ole juurikaan seurannut juorukanavia, mutta kertoo, että niiden olemassaolo on jyskyttänyt takaraivossa jatkuvasti. 

”Toivoisin, että jatkossa juoruilu ja asioiden vääristely kohdistuisi vaikuttajien omiin kanaviin, joissa vaikuttaja voi itsekin osallistua keskusteluun”, Hyyryläinen toteaa.

Hän ihmettelee, että miksei Jodel ole aiemmin puuttunut asiaan, mutta ymmärtää päätöksen olleen vaikea, koska sovellus on noussut monien tietoisuuteen juurikin juorukanavien takia. 

Hyyryläinen käyttää Jodelia päivittäin. Hän kertoo seuraavansa pääasiassa opiskeluun, treenaamiseen ja asuntosijoittamiseen liittyviä kanavia. Hyyryläisen mukaan Jodelista saa paljon tietoa, mutta hän käyttää sitä lähinnä yhteisöllisyyden ja vertaistuen takia.

”Myös esimerkiksi asuinalueeni asioista on helppo pysyä ajan tasalla”, hän tiivistää.


Mikä on Jodel?

  • Anonyymi sosiaalisen median kanava, toimii puhelimeen ladattavana sovelluksena
  • Perustettu Saksassa vuonna 2014 
  • Ideana on lähettää anonyymejä viestejä ja kuvia, jotka näkyvät lähellä oleville käyttäjille 
  • Käyttäjä voi osallistua vain niihin keskusteluihin, jotka käydään muutamien kilometrien sisällä käyttäjän omasta sijainnista
  • Keskustelut käydään kanaviksi kutsutuissa keskusteluketjuissa, joissa on eri teemoja ja aiheita
  • Jodelissa käyttäjät moderoivat toisiaan ja voivat äänestää, että ovatko julkaisut alustalle sopivia
  • Ei vaadi kirjautumista tai rekisteröitymistä
  • Noin 6 miljoonaa postausta joka päivä ympäri maailman
  • Erityisen vahva käyttäjäkunta muun muassa Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Suomessa

Lähteet:

Jodel.com

Nyt.fi: Jodel sulki sovelluksensa juorukanavat

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*