Koronavirus ei pysäytä ilmastonmuutosta

Kuva: Pixabay

Ilmastopäästöjen arvellaan vähenevän 4–8 prosenttia koronavuonna. Koronapandemian iskettyä jäivät lennot lentämättä ja tiet tyhjiksi. Hiilidioksidipäästöt putosivat keväällä roimasti. Päästöt vähenivät noin 17 prosentilla verrattuna edellisvuoteen.

Vaikka lentoliikenne on vähentynyt, ei sillä ole kuitenkaan kumouksellista vaikutusta. Suurin hiilidioksidipäästöjen tekijä on tieliikenne. Seuraavaksi suurimmat ovat teollisuus ja energiatuotanto. Lentoliikenne on vasta neljäntenä.

Liikkumisrajoitukset paransivat ilmanlaatua vain tilapäisesti. Suurimmat typpidioksidipitoisuuden vähennykset olivat 60 prosenttia, mutta ovat nyt palanneet entiselle tasolle.

Koronakriisi kasvattaa yksityisautoilua

Kolmasosa suomalaisista aikoo matkustaa koronakriisin jälkeen vähemmän joukkoliikennevälineillä.

Tori.fi:n toteuttamassa kyselytutkimuksesta selvisi, että joka kymmenes ihmisistä, jotka eivät omistaneet autoa, kertoivat unelmoineensa omistusautosta ja päättäneensä toteuttaa haaveensa koronakriisin myötä.

Huhtikuussa käytettyjä autoja meni kaupaksi jopa 15 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Uusien tänä vuonna rekisteröityjen autojen hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 107 g/km, kun romutusikäisten autojen 170 g/km.

Lähteet:

MTV: Räjäyttääkö korona yksityisautoilun suosion? Yhä useampi kokee, ettei voi luopua omasta autosta – täyttä myrkkyä päästötavoitteille

MTV: Tehtaat pysähtyivät ja taivas kirkastui, mutta korona ei silti pelasta ilmastoa – tutkimusprofessorin mukaan ilmastokriisin pysäyttää vain yksi keino

Turun Sanomat: Koronan ilmastovaikutukset vähäisiä – ilmastonmuutos ei pysähtynyt, mutta ilma puhdistui hetkellisesti

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*