Kiinan avaruushallinnon (China National Space Administration, CNSA) Chang’e-5-niminen alus on tarkoitus laukaista matkaan marraskuun 24. päivä. Aluksen laskeutujan kohtalo on päätyä aiemmin tutkimattomalle Mons Rümker -alueelle Kuun etupuolella. Mons Rümker on arviolta 3,5 miljardia vuotta vanha tulivuorikompleksi, ja alueelta on aikomus kerätä näytteiksi kahden kilon edestä pölyä ja jäänteitä.
Näytteiden merkitys on tutkimusalalla huomattava, sillä edellisen kerran Kuuta on tutkittu tätä kautta 1960- ja 1970-luvuilla. Viimeisin näyte haettiin vuonna 1976 venäläisen Luna 24-luotaimen toimesta.
Tutkijat toivovat pystyvänsä selvittämään näytteiden avulla enemmän Kuun historiasta ja evoluutiosta. Esimerkiksi kaivataan vahvistusta havainnoille, joiden mukaan Kuun pinnalla on ollut vulkaanista toimintaa niinkin hiljattain kuin miljardi vuotta sitten.
Jos Ghang’e-5:n keräämät näytteet osoittavat Kuun lämpöaktiivisuutta koskevat havainnot todeksi, ”me tulemme uudelleenkirjoittamaan Kuun historian”, sanoo Xiao Long, planeettageologi Kiinan geotieteiden yliopistosta Wuhanista.
Lähteet:
URSA: Kiina laukaisee kohta luotaimen – yli 40 vuoden jälkeen Kuusta noudetaan näytteitä
Nature: China set to retrieve first Moon rocks in 40 years
Kommentoi