Oulussa kiinnitetään huomiota nuorten yksinäisyyteen

Yksinäisyys on yleisimpää nuorten keskuudessa. Kuva: Pexels, Jeswin Thomas.

Oulussa on tartuttu nuorten yksinäisyyden ehkäisemiseen erilaisin keinoin. Oulussa järjestetään nuorille suunnattuja ”Mikä vituttaa?” -iltoja, jotka ovat osa Nuoret mukaan! -hankketta. Iltoja järjestetään kunnittain, ja tässä kuussa aiheena työttömyys, joulukuun teemana on yksinäisyys.

Nuorten Oulu on koonnut nettisivuilleen vinkkejä yksinäisyyden ehkäisemiseen nimellä ”Mikä vituttaa yksinäisyydessä?”. Nuorten Oulu järjestää myös tapahtuman samalla nimellä tiistaina 12.12., jossa halutaan kuulla nuorilta mikä vituttaa yksinäisyydessä. Vastauksista on kiinnostunut myös STM eli Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tiedot menevät sosiaaliturvauudistuksen valmistelun tueksi.

Luulajassa järjestetty kampanja yksinäisyyttä vastaan puhututtaa kansainvälisesti. Tuoreen tutkimuksen mukaan 45 prosenttia Luulajan nuorista kärsii yksinäisyydestä. Kaupunki keksi yksinkertaisen keinon kaamosmasennuksen ja yksinäisyyden kitkemiseksi. Luulajassa näkyy nyt mainoksia, joissa lukee “Säg hej!” (suomeksi: sano hei). Kampanjan tarkoituksena on luoda ystävällisempi kaupunkiympäristö kehottaen ihmisiä yksinkertaiseen tervehdykseen.  

Kampanjan keksinyt Åsa Koski kertoo brittilehti The Guardianille heidän haluavan Luulajasta miellyttävän ja ystävällisen kaupungin. “Vieraan ihmisen tervehdys luo yhteenkuuluvuutta. Se vaikuttaa tutkitusti terveyteen ja halukkuuteen auttaa toisia. Jos tervehtii naapuriaan, on myös todennäköisempää, että haluaa auttaa häntä” Koski sanoo. 

Suomen Punainen Ristin Yksinäisyysbarometrin 2023 mukaan 61 prosenttia vastaajista kokee yksinäisyyttä ainakin joskus. Yksinäisyyden kokemukset kokonaisuudessaan on yleisempiä 15–24-vuotiailla ja 25–34-vuotiailla kuin sitä vanhemmilla. 

 Lähteet:

‘You live in your own bubble’: Swedish city takes on loneliness with a simple hi

Mikä vituttaa yksinäisyydessä?

Yksinäisyysbarometri 2023
Suomen Punainen Risti

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*