Totta vai tarua? ”Tolpanvaara on hyvätuulinen alue”

Kaleva uutisoi syyskuun tienoilla Pudasjärven Puhoksen Tolpanvaaraan rakennettavasta 13 voimalan tuulivoimapuistosta. Artikkelissa projektin konsulttina toimiva Pertti Tapio väittää, että Tolpanvaara on ”hyvätuulinen alue”. Vinkka Newsin toimitus halusi selvittää väitteen paikkaansapitävyyden sekä avata laajemmin edellytyksiä tuulipuistojen rakentamiseen.

Hyvä työkalu tuulen määrän tarkistamiseen on tuuliatlas. Tanskan teknillisen yliopiston Global Wind Atlas voi tarkastella vuotuista keskituulennopeutta eri korkeuksilta sekä projisoituja sähköntuottomääriä.

Global Wind Atlas helottaa punaisena Pudasjärven kohdalla, ja ilmoittaa Tolpanvaaran tuulipuiston keskituulennopeudeksi 7,75 m/s. Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan voimalat saavuttavat nimellistehonsa 10–15 m/s tietämillä.

Toinen tapa vertailla tuulipuistojen tuottavuutta on verrata yksittäisten tuulivoimaloiden nimellistehoja. Tolpanvaaraan on tulossa 13 tuulivoimalaa, joiden nimellisteho on 70 megawattia. Yhdelle voimalalle tulisi siis noin 5,38 megawatin teho.

Tämä lukema on muihin rakenteilla oleviin tuulipuistoihin verrattuna hyvä. Yleisesti 5 megawatin lukemaa pidetään tehokkaana, sillä viime vuonna koko Suomen tuotannossa olevien tuulivoimaloiden keskiarvo oli 3,38 megawattia.

Tuulipuiston paikan valintaan vaikuttavat myös monet asiat. Hankkeen eteenpäin vieminen vaatii viranomaisselvityksiä, huolellista hankesuunnittelua ja yhteistyötä paikallisten toimijoiden ja asukkaiden kanssa.

Totta vai tarua? Totta. Tuuliatlakset, nimellisvoima ja hankkeen vaativuus perustelevat paikan hyvätuulisuuden.

Teksti: Jaakko Koivukangas, Joona Eerola, Jani Keinänen


Lähteet:

Suomen tuulivoimayhdistys

Ilmatieteen laitos – Tuulipalvelut

Global Wind Atlas

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*