Yhteisöllisyys on 50 vuotta täyttävän Limingan Yrittäjien kantava voima

Päivi Kennilä tarttui rohkeasti Limingan Yrittäjien puheenjohtajan nuijaan oltuaan itse yrittäjänä vasta toista vuotta.

Limingan Yrittäjät juhlii 50-vuotista taivaltaan marraskuun 19. päivänä.  Yhdistyksen päätehtävä on ollut ajaa yrittäjien etuja kunnassa ja vahvistaa jäsenyritysten osaamista ja asemaa. Kunnan yrityselämä on kokenut muutoksen maatalousvaltaisesta toiminnasta tämän päivän monialayrittäjyyteen. Osuustoiminnan juuret ovat vahvat Limingan yrittäjyyden historiassa. Osuusmeijeri, -kauppa ja -pankki ovat edelleen tutut toimijat kunnan keskustassa.

Jukka Ylilauri, yksi yhdistyksen alkutaipaleen aktiiveista, toimi puheenjohtajana 1980-luvulla viiden vuoden ajan.

 ”Korhosen Erkin kanssa heräteltiin toimintaa, kun se oli ollut muutaman vuoden hiljaiselolla.  Yhdistyksen listalle saatiin 14 yrittäjää ja olimme määrään todella tyytyväisiä.  Ensiksi oli tärkeää, että saatiin yrittäjien keskuuteen yhteishenkeä ja pieniä virkistäviä tapahtumia”, Ylilauri kertoo yhdistyksen alkuvuosien tekemisestä.

Myöhemmin keskiöön nousi yhdistyksen nykyisinkin tärkeä rooli yrittäjien osaamisen kehittäjänä ja isoihin kunnan hankkeisiin vaikuttajana.  Moottoritiehanke oli tärkeä asia, johon yrittäjiltä kysyttiin mielipiteitä Ylilaurin hallituskauden aikana. Infra-, liikenne- ja muiden isojen hankkeiden suunnitteluvaiheessa  yrittäjien näkemykset ovat ensiarvoisen tärkeäitä. Nykyisin jo eläkkeellä olevan yrittäjän mieleen on jäänyt hauskat yhteiset yrittäjien tapahtumat: pikkujoulut, lastentapahtumat sekä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hiihtokilpailut, jotka pidettiin pajuryteikössä nykyisen Kempeleen teollisuusalueen ympäristössä.

”Tee kaikki parhain päin, niin sen edestäsi löydät”, nimeää Ylilauri motokseen.

Mukana yrittäjien arjessa

Limingan Yrittäjien jäsenmäärä on asettunut 160 yrityksen lukemiin viime vuosina. Koronavuodet hieman verottivat määrää, mutta suurin syy yhdistyksestä eroamiseen on luonnollinen poistuma eli yrityksen lopettaminen. Nykyinen puheenjohtaja Päivi Kennilä nimeää yhdistyksen tärkeimmäksi tehtäväksi olla aidosti läsnä yrittäjien arjessa ja olla kiinnostunut heidän hyvinvoinnistaan. Yrittäjien jaksamista on kokeiltu kovasti viime ajan kriisien kautta, ja hyvinvoinnin vahvistaminen ja tukeminen on noussut entistä tärkeämpään rooliin.

”Puheenjohtajana pyrin siihen, että toiminta on tekijöittensä ja tarkoituksensa näköistä”, Kennilä tiivistää yhdistyksen toimintaperiaatetta. Yrittäjien ajasta kilpaillaan eikä heidän saaminen tapahtumiin ole aina itsestään selvää. Sisältöjen täytyy antaa yrittäjille lisäarvoa omaan tekemiseen.

Yrittäjäyhdistykset tekevät tiivistä yhteistyötä kunnan elinkeinotoimen kanssa. Limingan elinkeinoelämään positiivinen vaikuttaminen ja yrittäjän arjen helpottaminen mainitaan yhdistyksen strategiassa.

”Käytännössä tämä on yrittäjämyönteisyyden rakentamista ja yhteistyötä eri sidosryhmien, kuten kunnan, kanssa esimerkiksi rakennuslupiin, kaavoitukseen, hankintoihin ja kilpailutuksiin liittyen sekä yrittäjän osaamiseen vaikuttamista”, Kennilä täsmentää. Tyypillinen yhteistapahtuma on kunnan kanssa järjestettävät aamukahvitilaisuudet, joissa on aina vieraileva puhuja eri ajankohtaisten teemojen äärellä.

Nuorille yrittäjyys on luonnollinen vaihtoehto

Puheenjohtaja Kennilä näkee Limingan Yrittäjien tulevaisuuden vahvana. Yrittäjyys on kasvava trendi ja yhä useammin vaihtoehto työntekijän roolille. Yrittäjyyden eri muodot ovat lisääntyneet freelancer-, osuuskunta- ja laskutuspalveluiden myötä. Yrittäjyyskasvatus aloitetaan nuorille kouluissa hyvissä ajoin. Limingan Yrittäjät on tehnyt tiivistä yhteistyötä Limingan lukion kanssa. Uusi polvi suhtautuu yrittäjyyteen luonnollisena vaihtoehtona, ja yrittäjyyden tuoma vapaus kiehtoo nuoria.

”Lukiotapahtumassa nuoret mainitsivat yleisiä ammatteja luetellessaan luontaisesti mm. kauppiaan, pizzeria- ja kuntosaliyrittäjän eikä perinteisiä palomiestä, sairaanhoitajaa tai insinööriä”, Kennilä kertoo.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*