Suosikkiohjelmat hävettävät ja tuovat mielihyvää

Salkkarit, Tempparit tai Täydelliset naiset — guilty pleasure -sarjojen katsominen hävettää, mutta parhaimmillaan ne voivat myös tarjota vertaistukea. Kuva: Pexels.

Ilmaisia parisuhdeneuvoja, tärkeitä elämänohjeita ja absurdeja juonenkäänteitä. Tv-dramatiikka liimaa päivittäin ruutuun tuhannet tunteennälkäiset katseet. Viihteeseen on helppo paeta todellisuutta ja arkielämän yksitoikkoisuutta, mutta miksi häpeämme myöntää julkisesti katsovamme esimerkiksi tosi-tv-ohjelmia. Nautimme niiden katselemisesta, mutta häpeämme myöntää, että nautimme. Suosikkiohjelmat aiheuttavat siis yhtäaikaista mielihyvää ja häpeää. 

Ilmiötä kutsutaan termillä guilty pleasure. Tällä viitataan sellaiseen tekemiseen tai teoksen kuluttamiseen, joka syystä tai toisesta sekä nolottaa että tuottaa mielihyvää. Toiselle guilty pleasure voi olla katsoa yhtä ja samaa sarjaa uudestaan kerta toisensa jälkeen, toiselle guilty pleasure voi tarkoittaa Temptation Island Suomea. 21-vuotiaalle Ella Kattelukselle guilty pleasure tarkoittaa näitä molempia.

“Tällä hetkellä katson Täydellisiä naisia kolmatta kertaa.”

Kattelus pitää kaikkia ”hömppäsarjoja” guilty pleasurenaan, kuten esimerkiksi Gossip Girliä. Kuva: Miika Yliniemelä.

Kattelus ei itse katso suomalaista tv-realityä, mutta hänen mielestään ne kuitenkin kuuluvat guilty pleasure -kastiin. Kyllähän oma elämä kaukana parrasvaloista tuntuu yhtäkkiä hohdokkaalta kun Temppareiden osallistujia savustetaan iltanuotiolla ja roastataan karrelle sosiaalisessa mediassa. Lisäksi oppii vielä kaiken pettämisestä, valehtelemisesta ja salailusta sekä saa hyviä “älä tee näin” -neuvoja.

Media luo melkein huomaamatta kuvaa siitä, miten jokin on laadukasta ja sallittua viihdettä ja toinen jotain, jota täytyy hävetä. Suurimmaksi osaksi me kuitenkin itse määrittelemme sen, mitä on guilty pleasure.

“Guilty pleasure tarkoittaa minulle sellaista sarjaa, joka ei kauheasti kehitä minua henkisellä tasolla, mutta josta silti nautin”, Kattelus toteaa.

Absurdius viehättää

Ehkä tietynlaisten ohjelmien katsomisen myöntäminen on vaikeaa ja aiheuttaa häpeää, koska emme ole arkielämässä tottuneet ohjelmien järjettömiin tilanteisiin ja käänteisiin. Harva meistä avioituu tuntemattoman kanssa, kärsii viidakossa 36 päivää tai bilettää kymmenien sinkkujen kanssa. Olemme tottuneet kertomaan elämämme yksityiskohdista ainoastaan lähimmille ystäville ja perheelle, emmekä esimerkiksi realitytähtien tapaan koko Suomelle. Kattelus ei sanojensa mukaan osallistuisi ikinä mihinkään realityyn, ja hänen mielestään yksityiselämän asioita vääristellään reality-ohjelmissa.

“Minusta tuntuu, että siellä saa sellaisen tietynlaisen maineen, ja en tykkää muutenkaan jakaa yksityiselämääni kenellekään, joka ei tunne minua.”

Guilty pleasure -sarjat ovat paras tapa paeta todellisuutta juuri siksi, että pääsemme kurkistamaan toisten rakkauselämään, tutustumaan erilaisiin persooniin ja haaveilemaan elämästä, johon meillä ei ole mahdollisuutta tai jota emme realistisesti ajatellen edes haluaisi. Guilty pleasure on vivahteikasta mielenravintoa täynnä draamaa, jota me kaikki välillä kaipaamme — ei siis tarvitse hävetä sitä, mistä nauttii.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*