Uushenkisyys kiinnostaa nyt nuoria

Somevaikuttaja Kuparikettu kirjoittaa parhaillaan Nykynoidan käsikirjaa, joka on tarkoitus julkaista ensi syksynä. Kuva: Petra Tiihonen

Henkisyyden eri muodot ovat lisänneet kiinnostavuuttaan nuorten aikuisten keskuudessa kriisien sävyttämien viime vuosien aikana. Ilmiön eri muotoja ovat astrologia, tarot-kortit, kanavointi, pyhät seremoniat, jooga sekä monet vaihtoehtoiset hoitomuodot. Uushenkisyyteen luetaan idän uskonnoista, länsimaisesta esoteerisesta perinteestä, luonnonuskonnoista ja humanistisesta psykologiasta lähtöisin olevia uskonnollisia perinteitä sekä hyvinvointikulttuuria.

Nykynoita, henkinen ohjaaja ja sosiaalisen median sisällöntuottaja Kuparikettu nimeää kasvavan kiinnostuksen syiksi suvaitsevaisuuden, luvan olla oma itsensä ja vapauden keskustella vaikeistakin teemoista. Sosiaalisessa mediassa suuren suosion saavuttanut nykynoita avaa seuraajilleen yliluonnollisia ilmiöitä, kannustaa olemaan oma itsensä sekä opettaa hiljentymistä Youtuben rentoutusvideoilla.

”Uusi sukupolvi on tietoinen ajan ilmiöistä, ja kaikki tieto on heidän saatavillaan. Henkisyyden sukupuolineutraali ajatusmaailma ja hyväksyvä ilmapiiri eroavat perinteisistä kirkon säännöistä ja syntiä korostavista käsitteistä”, avaa Kuparikettu syytä nuorten siirtymiselle kirkosta uushenkisyyden äärelle.

Aloittaessaan uransa 2015 Youtubessa hänen seuraajiaan olivat kolmikymppiset aikuiset, ja tänä vuonna TikTokissa yli 30 000 seuraajan ryhmän muodostavat pääosin teini-ikäiset.

New agen uudet ilmenemismuodot

New age eli uushenkisyys on tuttu ilmiö jo ainakin 1900-luvun alusta lähtien. Ilmiö nousee suosioon aina ajan hengen näköisenä. Kannattajat kuvaavat itseään ennemmin henkisiksi kuin uskonnollisiksi.  New agessa keskeisiä ovat omakohtaiset uskonnolliset kokemukset ja yksilön voimaantuminen. Näkijän työtä jo parinkymmenen vuoden ajan Oulussa tehnyt Erika Juusola kertoo, että kiireisessä ajassa ihmiset kaipaavat hiljentymistä oman itsensä äärelle.

”Henkisyys kokoaa yhteen samaan heimoon kuuluvia luomaan yhteyttä itsensä kautta jumalaan. Järjestämissäni seremonioissa ei ole valmiiksi annettuja rukouksia, vaan tärkeintä on asettua läsnäolon tilaan itsensä kanssa”, Juusola kertoo työstään.

 Asiakaskunnasta kolmasosa on nykyään nuoria aikuisia. Näkijän ja henkisen valmentajan työ on Juusolan mukaan myötätunnon kanavoimista ihmisille vaikeissa elämäntilanteissa.

Henkinen vai uskonnollinen

Evankelis-luterilaisen kirkon jokavuotisilla kirkkopäivillä pidettiin tänä vuonna uushenkisyyden ja kirkon suhdetta käsittelevä paneelikeskustelu. Henkinen muttei uskonnollinen -teemalla keskustelemaan oli pappien rinnalle kutsuttu myös Kuparikettu ja Juusola. Keskustelussa oli tavoitteena tuoda esiin henkisyyden ja kirkon oppien välisiä yhtäläisyyksiä. Paneelissa pastori Henri Järvinen toi esille, että kirkossa on syvää osaamista sekä ihmisten kohtaamisessa että henkisyydessä, mutta ne eivät yleensä yhdisty samaan pakettiin. Kirkon täytyy Järvisen mukaan jalkautua rohkeasti uushenkisten pariin ja esitellä kristillisen mystiikan aarteitaan.

Kirkon ja henkisyyden yhdistäväksi tekijäksi Kuparikettu sekä Juusola nimeävät rakkauden. 

”Kohtele toista niin kuin tahtoisit itseäsi kohdeltavan”, Kuparikettu tiivistää oman henkisyytensä ytimen, joka on myös kristillisyyden ydinajatus.

”Erilaisuuden ja suvaitsevaisuuden puolesta puhumista tarvitaan tässä ajassa enemmän kuin koskaan,” Juusola kiteyttää. 

Kotimaa: Nykynoita ja henkinen ohjaaja Kuparikettu Kirkko­päivillä: ”Älkää luoko kirkossa vastakkain­asettelua”

Share

1 Comment

  1. Tässä olisi toimittaja voinut selvittää hieman new agen taustaa eikä vain kirjoittaa haastateltavan hyvin yksipuolisia näkemyksiä. Aiheesta löytyy lukuisia tutkimuksia ja niistä voi lukea miten new age on ns. sateenvarjokäsite monille suuntauksille, joiden pääasiallinen tavoite on rahastaa kaikenlaisen rekvisiitan ja kirjallisuuden kautta. Kaikki uushenkisyys ei kuitenkaan kuuluu new ageen, jousta esimerkkinä monet uuspakanalliset liikkeet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*