Kauneimpia Joululauluja kokoonnutaan laulamaan 50. kerran

Tuiran kirkkoon Kauneimpiin joululauluihin saapui laulajia sankoin joukoin. Kuva: Sanni Vähäkuopus

Kauneimmat Joululaulut kerää suomalaisia yhteen juhlavuoden merkeissä. Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhdessä järjestämiä tilaisuuksia pidetään miltei jokaisessa seurakunnassa ja muun muassa kouluissa sekä kauppakeskuksissa ympäri maan. Esimerkiksi Tuiran kirkossa tilaisuus järjestettiin torstaina 8. joulukuuta. Kauneimpia joululauluja lauletaan myös eri puolilla maailmaa ulkosuomalaisten kokoontuessa yhteen.

Kauneimmat joululaulut syntyivät yhteistyön tuloksena

Kaikki alkoi alkuvuodesta 1973, kun Suomen Lähetysseuran musiikkitoimikunta lähestyi seurakuntien kirkkomuusikoita ja tiedusteli heidän halukuuttaan yhteistyöhön, jolla voitaisiin edistää lähetystyön toimintaa. Muutamissa seurakunnissa oli järjestetty joululauluiltoja aiempina vuosina joulun alla, ja ideoinnin tuloksena päätettiin 3. adventtisunnuntaina järjestää Kauneimmat Joululaulut -ilta. Tilaisuuden pääsisällöksi tuli seurakunnan yhteislaulu, ja Lähetysseuran ulkomaantyölle kerättiin kolehti.

140 seurakuntaa ilmoitti kiinnostuksensa osallistua. Lähetysseura painoi tapahtumaan 48 000 erillistä lauluvihkoa, joissa kerrottiin myös Lähetysseuran toiminnasta. Seurakuntien antama palaute oli innostunutta ja lauluilloista haluttiin tehdä perinne.

Kauneimmat Joululaulut olivat tulleet jäädäkseen.

Tutut laulut vetävät ihmisiä laulamaan vaikeiden vuosien jälkeen

Lähetyssihteeri Tarja Oja-Viirret Tuiran seurakunnasta kertoo Kauneimpien joululaulujen suosiosta nykypäivänä ja juhlavuoden kunniaksi tehdyistä muutoksista. Oja-Viirretin mukaan laulutilaisuudet ovat aluillaan, mutta kävijöitä on ollut jokaisessa tilaisuudessa. Viime vuosina kokoontumisrajoitusten vuoksi ihmisiä jätti osallistumatta laulutilaisuuksiin eikä kävijämäärä ole vielä palannut ennalleen.

”Ennen koronaa meillähän oli kirkot täynnä osallistujia.”

Oja-Viirret uskoo vanhojen ja tuttujen laulujen vetävän ihmisiä laulamaan vuosittain. Eri laulut koskettavat eri ihmisiä ja saavat virittäytymään joulun tunnelmaan.

Jotain uutta ja jotain vanhaa

Lauluvihkoja on julkaistu aiemmin suomen ja ruotsin kielillä, ja viisi vuotta sitten valmistettiin monivuotiseen käyttöön tarkoitettu saamenkielinen lauluvihko. Juhlavuoden kunniaksi uudistettiin saamenkielistä lauluvihkoa, jossa on lauluja kolmella eri saamen kielellä. Lauluvihkoihin tehtiin myös kokonaan uusi joululaulu nimeltään Kauneimmat Joululaulut soi.

Rahaa kerätään tänä vuonna maailman lasten terveyden ja koulutuksen tukemiseen ja parantamiseen kehittyvissä maissa. Viime vuonna Suomen Lähetysseura keräsi 443 000 euroa ja suurin osa summasta koostui laulutilaisuuksissa kerätyistä kolehdeista. Oja-Viirretin mukaan viime vuoden summaan vaikutti vähentynyt kävijämäärä ja tänä vuonna summan toivotaan olevan suurempi.

Oja-Viirret kertoo, että jokaisessa laulutilaisuudessa kerätään kolehti. Perinne on jäänyt elämään ensimmäisestä Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudesta saakka. Kolehdin rinnalle on tullut myös mahdollisuus lahjoittaa verkossa esimerkiksi tekstiviestillä.

Lähteet: Ensimmäisestä adventista alkaa Kauneimpien Joululaulujen juhlavuosi

Tietoa Kauneimmista Joululauluista

Suomen suurin musiikkitapahtuma – Kauneimmat Joululaulut kaikuvat jo 50. kerran!

Kauneimmat Joululaulut keräsi lähes puoli miljoonaa euroa – Lauluäänestyksen voitti vanha suosikki

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*