Oululainen taiteilija Petri Kulju vie animaatiot televisiosta taidegallerioihin

Petri Kulju työskentelee lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa Kulttuurialan yksikössä. Kuva: Topias Setälä

Mikki Hiirestä Simpsoneihin, sekä Kelju K. Kojootista Frozeniin. Animaatiot ovat iästä riippumatta kaikille varmasti tuttu ilmaisun muoto. Animaatiot ovat myös kehittyneet vuosien saatosta muutamien kymmenten sekuntien mittaisista videoista tunteja kestäviin elokuviin, sekä yli 30-tuotantokautta jatkuneeseen TV-sarjaan. Animaatiot voivat olla viihdyttäviä, kiisteltyjä, puhuttavia ja tuottavia, mutta voivatko ne olla taidetta?

Oululainen taiteilija Petri Kulju on vahvasti sitä mieltä, että voivat. Tänä syksynä miehen tekemiä taiteellisia animaatioita oli näytillä oululaisessa Galleria MABD:ssä. Kuljun Meat Me -näyttelyyn kuului animaatioiden lisäksi muitakin elementtejä, esimerkiksi maalauksia sekä muita taideteoksia. Kulju on kokeillut taidekentällä monenlaista, mutta animointi on ollut miehen uralla suurin kiinnostuksen kohde.

”Animaatiossa on se hyvä puoli, että se on aikajanaan sidottu, eli meillä on jonkinlainen draaman kaari ja tapahtumaketju. Still-kuva voi kertoa myös tarinan, mutta animaatio sopii jotenkin paremmin ajan kuvaan. Animoinnissa on myös mahdollisuus tehdä yksin suhteellisen mukavaa projektia, yhdistää ääntä ja erilaisia tekniikoita, se niissä kiinnostaa minua”, Kulju kertoo.

Animaation tekeminen on työläs prosessi. Kuljun mukaan seitsemän metrin mittaisen ja kaksi metriä korkean seinämuraalin maalaamiseen kuluu häneltä viidestä kuuteen tuntia, kun taas animaatioteokseen voi kulua viikkoja. Lyhyenkin animaation tekemiseen kuluu viikko, vaikka toteutusprosessin olisi suunnitellut etukäteen tarkasti.

Oulun perinteinen taidekenttä

Vaikka animaatiot ovat todella yleisiä televisiossa, valkokankailla tai internetissä, erityisesti oululaisissa taidenäyttelyissä ne ovat harvinaisempi näky.

”Meidän tavastamme kuluttaa kulttuuria huomaa, että meillä Oulussa ei ole taidekorkeakoulua. Sen huomaa myös siitä minkälaista taidetta syntyy. Oulun taidekenttä on erittäin perinteinen, meillä on maalareita, kuvanveistäjiä ja valokuvaajia”, Kulju pohtii.

Kulju mainitseekin, kuinka suuremmille yleisöille esimerkiksi valokuvan tulkitseminen voi olla helpompaa, koska kuvaamme ja katselemme valokuvia päivittäin. Valokuvaaminen on jokaiselle jollain tasolla tuttua ja turvallista animointiin verrattuna.

Kuljun tekemät animaatioteokset eivät olekaan tarkoitettu yksinkertaisesti luettaviksi. Toisin kuin esimerkiksi viihdeanimaatioissa, joissa kaikille yritetään välittää sama tarina, Kuljun teokset on jätetty tarkoituksella avoimiksi.

”Teoksissa olen hakenut semioottista näkökulmaa. Nykytaiteen perusajatus on minun mielestäni se, että ihminen muodostaa käsityksen siitä, mitä tämä on, vasta siinä hetkessä, kun hän kohtaa taideteoksen. Silloin useiden eri ihmisten kohdatessa teoksen voi syntyä useita eri näkökulmia. Kokeilen teoksissa sitä, kuinka ihminen lukee kuvaa.”

Inspiraatiota teoksiin Kulju saa tavallisesta elämästä. Mies kertookin, että yksi tärkeimpiä edellytyksiä taiteilijalle on se, että hän on kiinnostunut ympäristöstään ja tekee havaintoja.

Lahja eteenpäin

Kulju jakaa oppejaan Oulun ammattikorkeakoululla, jossa mies on toiminut opettajana vuodesta 2004 lähtien. Oulussa syntyneen Kuljun matka on kiertänyt Pohjois-Helsingin lukion, Limingan taidekoulun, Lapin yliopiston, Kuvataideakatemian sekä Raahen kautta takaisin Ouluun.

Kulju on toiminut opettajana Raahessa, Limingan taidekoululla ja Oulun ammattikorkeakoululla yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Aloitettuaan opiskelemisen Kuvataideakatemiassa Kulju oli vielä siinä uskossa, että hän haluaa olla puhtaasti taiteilija, mutta opintojen ohessa miehelle selkeni, että opettaminen voisi olla itselle luontaisempi vaihtoehto.

”Nyt kun pääsee opettamaan nuoria aikuisia, niin usein syntyy hyviä keskusteluita, joista minäkin saan uusia ideoita. Nuorilla on loistavia ajatuksia”, Kulju mainitsee.

Vaikka Kulju onkin saavuttanut monenlaista taidekentällä, varsinainen menestys ollut miehelle toissijainen asia. Perhe, vakituinen työ ja jääkiekkoharrastus pitävät miehen tyytyväisenä. Kiikareissa on silti sellaisia asioita, joita Kulju haluaisi lähteä kokeilemaan.

”Pelituotannollisiin juttuihin olisi kiinnostava mennä seuraavaksi. Siinä voisi käyttää animaation keinoja siten, että siihen saataisiin jotakin interaktiivisia elementtejä.”


Petri Kulju

  • Syntynyt 1970 Oulussa
  • Ylioppilas Pohjois-Helsingin lukiosta
  • Taiteen maisteri Lapin yliopistosta
  • Kuvataiteen maisteri Kuvataideakatemiasta
  • Oamkilla opettajana vuodesta 2004 lähtien

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*