Meri-Toppilassa aukeaa taidenäyttely — Sanna Roininen inspiroituu useista asioista

(Re)made on Sanna Roinisen neljäs yksityinen näyttely. Kuva: Essi Mittilä

Meri-Toppilassa sijaitsevassa yhteisötila Alvarissa aukesi tänään Sanna Roinisen (Re)made kuvataidenäyttely. Suurin osa näyttelyn teoksista on abstrakteja, joitain luontoelementtejä lukuun ottamatta. Teemana näyttelyssä on uuden ja vanhan yhdistäminen sekä uudelleenrakentuminen. Inspiraationa maalauksiin on toiminut Roinisen omat keskeneräiset teokset.

”Halusin käydä läpi vanhoja teoksia miettien, voisiko niitä lähestyä jostain eri näkökulmasta”, kertoo taiteilija Roininen.

Taiteilijana Roininen on intuitiivinen, ja monet maalaukset kuvastavat tekohetken mielialaa. Taide toimii toisinaan jopa terapiavälineenä asioiden työstämiseen ja prosessointiin. Tässä näyttelyssä Roininen halusi kuitenkin tuoda kepeämpää lähestymistapaa esiin haastaakseen itseään. Tiettyä työjärjestystä hänellä ei luomisen suhteen ole. Teokset syntyvät luomisen tarpeen ja halun seurauksena.

”Jos en vähään aikaan ole tehnyt taidetta, alkaa tuntua tietynlaista kihelmöintiä ja tarve itseilmaisulle”, avaa Roininen luomisprosessistaan.

Laaja-alainen taide kiinnostaa

Inspiraatio voi herätä myös uusista työvälineistä. Esimerkkinä Roininen mainitsee erilaiset sienet ja skrapat. Aikaisemmin hän on keskittynyt pitkälti öljypastelleilla luomiseen, mutta myös akryylimaalit ja sekatekniikat ovat tuttuja. Toisinaan luominen lähtee myös siitä, että laittaa välineet esille ja alkaa tehdä.

”5–15 minuuttia päivästä, kun tekee jotain ja kokeilee. Se tekee hyvää omalle luovuudelle”, toteaa Roininen.

Taiteen kuluttajana Roininen on laaja-alainen, mutta eniten häntä kiinnostaa kuvataide. Roininen tykkää käydä näyttelyissä ja nauttii suuresti myös kookkaista seinämaalauksista, eli muraaleista. Muraalit värittävät katukuvaa ja tuovat taiteen lähemmäs ihmisten arkea.

”Vaikka teen itse pääosin aika abstrakteja teoksia, ihailen sellaisia tekijöitä, jotka tekevät realistisia tai pikkutarkkoja töitä. Se on mielestäni todella kiehtovaa.”

Taiteesta kiinnostuneita nuoria Roininen kannustaa tekemään sitä, mistä itse nauttii ja inspiroituu. Vaikka olisi tunne, ettei osaa tai ei tiedä luomisesta, kannattaa rohkeasti koittaa ja tehdä sitä itseään varten. On tärkeää, että omaa luovuuttaan voi tuoda esiin.

”Voi tehdä niillä materiaaleilla mitä siinä elämäntilanteessa on saatavilla, ei tarvitse heti olla perustamassa yritystä tai näyttelyä”, toteaa Roininen.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*