Elokuvateatteri kerää katsojia kekseliäästi

Elokuvateatteri Starissa sattuu ja tapahtuu. Kuva: Mari Molkoselkä

Kari Kantalan suku on pyörittänyt Oulun Tuirassa sijaitsevaa elokuvateatteri Staria jo vuodesta 1946. Talossa tapahtuu vuoden vaihteessa sukupolven vaihdos, jonka jälkeen Kantala jatkaa perheensä perintöä. Kantalan mukaan hän ei kilpaile leffateatterijätti Finnkinoa vastaan, vaan Star kilpailee ihmisten ajankäytöstä kekseliäin konstein.

Kari Kantalan suku on esittänyt elokuvia Tuirassa yli seitsemänkymmentä vuotta. Kuva: Mari Molkoselkä

Popparikone paukkuu samalla kun laaja valikoima elävää kuvaa pyörii keskipäivästä aina iltaan asti. Runko koostuu isoista leffoista, mutta niiden lisäksi esitetään pienempiä tuotantoja. Niillä ei eletä, mutta niitä on oltava tarjolla hyvän palvelun takia. Jokaiselle on löydyttävä jotain ajasta riippumatta.

”Meidän suurin uhka on ihmisten vapaa-ajankäyttö. Siitä me eniten kilpaillaan”, Kantala toteaa.

Elokuvateatteri Star pyrkii reagoimaan nopeasti leffatapahtumiin ja muutoksiin keksimällä aina jotain uutta ja jännittävää. Late Lammaselokuvan aikana teatterin pihalla sai ruokkia lampaita, uuden Star Warsin ensi-illassa pyöri yksi stormtrooper ja  Tuntematon Sotilas -elokuvassa oli väliaika, jonka aikana sai nauttia pullaa ja kahvia.

Digitalisoituminen on tuonut mahdollisuuksia, kuten vaihtoehtoista ohjelmaa, mihin Star on tarttunut näyttämällä oopperoita, baletteja, formuloita ja koripalloa. Suoratoistopalvelut vaikuttivat tulollaan kaikkiin elokuvateattereihin, ja uhkakuvia teattereiden kuolemisesta piirreltiin, mutta näin ei Tuirassa tapahtunut. Star testaa aina jotain uutta ja erilaista, ja joustavuus onkin Kantalan mukaan paikan vahvuus.

”Jotakin ihmisten pitää tehdä, ja tämä on kohtuullisen edullista tekemistä, mitä pystyy aika moni harrastamaan. Elokuvissa käyminen on kokemus.”

Koko perheen elokuvat keräävät eniten katsojia Starille, mutta myös suuret maailmanlaajuiset leffailmiöt näkyvät kävijämäärissä. Kiireisin aika on syys-, joulu- ja hiihtolomilla, kun taas keväällä hiljenee.

”Kun lumi alkaa sulaa niin, että nurmikko näkyy, aikuiset häviävät. Ne rupeavat rappaamaan pihojaan.”

Antti Petäjäniemi ja Tiina Piirainen ovat tulleet katsomaan Yösyöttöä. Pariskunnan mielestä elokuvissa käyminen on ylimääräistä mukavaa, vaikka he eivät usein sinne jouda. Nyt he pääsivät tulemaan Stariin.

”On tämä ihan kiva pikku paikka ja täällä on vähemmän hälinää, kuin Finnkinossa”, pohtii ensimmäistä kertaa Starissa vieraileva Petäjäniemi.

Yösyöttö Starin laariin

Yösyöttö ja Kaiken se kestää ovat olleet Starille 2017 vuoden kohokohtia. Muun muassa lapsuuskokemuksiin Tuirassa perustuvaa Kaiken se kestää -elokuva keräsi paikalle paikallisia, kun taas Yösyöttö toi teatterille uusia asiakkaita.

Finnkino ei esittänyt Yösyöttöä, joten tuotto satoi pienempien teattereiden laariin. Suomalainen elokuva, jolle povattiin 200 000 katselijaa, menetti suurimman elokuvateatteriyhtiön katselijat.

”Suomalaiset eivät taida olla enää niitä, jotka tällaisista asioista päättävät, joten en heitä tästä syyttäisi”, toteaa Kantala Finnkinon päätöksestä.

Starin omistajalla ei ole Finnkinosta mitään huonoa sanottavaa. Kantala ei koe, että he kilpailisivat Finnkinon kanssa, koska Star on ollut niin kauan Oulussa. Elokuvateatterijätti ei ole Kantalan suvun paikkaa uhannut.

Kantala kertoo, että Suomi on maailman kärkipäässä kotimaisten leffojen katselussa. Suomalaiset tuotannot ovat tukien varassa ja pienellä budjetilla tehtyjä, minkä tähden Kantalaa harmittaa, ettei Yösyöttö saanut niin suurta yleisöä kuin se olisi voinut.

”Ensimmäisenä ajattelin, että harmi suomalaiselle elokuvalle. Totta me kai saatiin uusia asiakkaita, mikä oli hyvä”, Kantala toteaa.

Share
Tietoa Mari Molkoselkä 7 Articles
Olen Mari Molkoselkä, 23-vuotias kittiläläinen journalismin opiskelija. Pyrin päivässä kuuntelemaan ainakin yhden (useimmiten useamman) yli tunnin mittaisen podcastin, laadukas video on kuin lapsena monet kerrat kuultu iltasatu, ja kirjoittaminen vaatii villasukat jalkaan.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*