Oululaiset burleskin harrastajat kantavat vartalonsa tyylikkäästi ja itsevarmasti

Mette Hänninen eli Lala L'More on oululainen burleskitaiteilija ja -tuottaja. Kuva: Inkeri Jäntti

Oulussa toimiva Kinky Carnival Burlesque on vuodesta 2012 toiminut yhdistys. Ryhmään kuuluvat Lala L’More ja Rowena Devilicious  kertovat burleskin olevan poikkitaiteellinen laji, joka yhdistää teatteria, tanssia, komiikkaa, glamouria ja seksikkyyttä.

Mette Hänninen on Oulussa asuva burleskitaiteilija ja -tuottaja, joka aloittaa Kinky Carneval Burlesque -yhdistyksessä puheenjohtajana vuoden 2018 alussa. Lala L’More taitelijanimeä käyttävä Hänninen on burleskin parissa melko tuore tulokas, vaikka on ollut lajista kiinnostunut jo pitkään.

”Taiteilijanimeni on peräisin aiemmasta laulutaustastani ja ajattelin Lalan perään sopivan ranskan kielen sana rakkaus, L’amour”, Hänninen muistelee.

Hänninen koki nimen liian tavalliseksi, joten hän vaihtoi sanan L’Moreen.

”Nyt se samalla lupaa jotain enemmän”, Hänninen toteaa.

Hännisen mukaan lavalle saa mennä sellaisena kuin haluaa, ja roolia voi muuttaa mielialasta riippuen. Vaikka burleski on jatkuvaa pukuleikkiä, teemat esitysten taustalla ovat välillä hyvinkin vakavia ja koskettavia.

Burleskin ja stripteasen tarkoitusperät ovat erilaiset

Aiemmin kaiken paljastaminen ei ollut laillista, joten burleskissa nännit ja genitaalialueet olivat perinteisesti peitettynä. Kun täysalastomuus laillistettiin, ja pornoteollisuus tuli mukaan kuvioihin, moni burleskitaiteilija halusi eriyttää burleskin omaksi lajikseen, missä ei suostuttu seksityön normeihin. Hännisen mukaan luova striptease on edelleen osa burleskia. Tarkoitusperät stripteasella ja burleskilla ovat kuitenkin erilaiset.

”Strippauksen tarkoitus on kiihottaa katsojaansa, kun taas burleskissa pääosassa ovat voimaantuminen, samaistuminen ja kauniin esityksen ihailu”, Hänninen sanoo.

Vaikka lajista on tullut maailmalla hyväksyttävämpää, ennakkoluuloja lajia kohtaan löytyy edelleen. Hännisen mukaan kaikki eivät ymmärrä burleskin voimaannuttavaa ja taiteellista puolta.

”Se on kuitenkin ihan okei, eiväthän kaikki meistä ymmärrä kubistista maalaustaidettakaan”, Hänninen toteaa.

Burleski on tarkoitettu kaikille ikään, sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta

Burleskia ei harrasta vain tietyn ikäiset, vaan ikähaarukka on laaja. Kinky Carnival Burlesque -yhdistyksessä on harrastajia parikymppisistä aina lähes viisikymppisiin saakka. Hännisen mukaan 40–50-vuotiailla naisilla on kuitenkin erityistä kiinnostusta lajia kohtaan.

Rowena Deviliciousin mukaan laji vaatii  harrastajalta halua voittaa itsensä. Kuva: Nina Tulilahti / Cabaret Mystique Studios

”He ovat siinä iässä, jossa oman seksuaalisuuden ja vartalon kanssa alkaa olla enemmän sinut”, Hänninen toteaa.

Hännisen mukaan tunkua harrastejärjestöön on suhteellisen paljon, ja uusia jäseniä pääsee mukaan aina, kun se on ryhmän edun mukaista. Tanssisaliin ei mahdu samaan aikaan kovin montaa ihmistä, joten ryhmän kokoa on jouduttu rajaamaan. Uusia jäseniä otetaan mukaan vuoden alussa.

Burleskia vuoden verran harrastanut Halla Korpelin sanoo lajin sopivan kaikille, vaikka jokainen varmasti kohtaa haasteita omalla burleskimatkallaan.

”Mitään haasteista ei kuitenkaan ole mahdotonta voittaa”, Korpelin kannustaa.

Laji vaatii harrastajalta taiteellista silmää, luovuutta, omatoimisuutta ja halua voittaa itsensä. Korpelin korostaa, että jokainen tekee omannäköistä burleskiaan, eikä tanssi- tai näyttelytaidon puute ole ongelma.

Laji on saanut kyseenalaistamaan laihuuden ihannoinnin

Rowena Devilicious taiteilijanimeä käyttävä Halla Korpelin on burleskin harrastaja Kinky Carnival Burlesque -yhdistyksessä. Korpelin osallistui vuosia sitten burleskitunnille, ja on haaveillut lajin harrastamisesta siitä asti. Korpelin kävi useasti katsomassa ryhmän esiintymistä ja päätti kysyä mukaan pääsyä.

Korpelin kertoo olevansa kehittynyt ihmisenä burleskin myötä ja alkanut kyseenalaistamaan laihuuden ihannointia entistä enemmän.

”Pientä rasvaprosenttia kauniimpaa on se tyylikkyys ja itsevarmuus siitä, miten ihminen läskinsä kantaa”, Korpelin toteaa.

Korpelin mukaan ihmiset tekevät oman olonsa huonoksi syyllistämällä itseään ja etsien nopeita ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Tällöin monesti unohdetaan pitkäjänteinen elintapojen muutos, liikunnan ilo sekä itsensä ja muiden tsemppaus.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*