Original Hair Studio sijaitsee Oulun ydinkeskustassa Isokadulla. Ihmisiä kulkee massoittain ohi erilaisten liikehuoneistojen. Sijainnin voisi ajatella olevan ihanteellinen parturi-kampaamolle sen keskeisyyden vuoksi. Liiketilan estetiikka osuu silmään jo kadun varrelle pysäköitäessä. Isot ikkunat paljastavat viimeistellyn sisustuksen ja siistit kampaamotuotteiden rivit hyllyssä. Kaisamari Lundberg tervehtii reippaasti liikkeen perältä. Hän on vielä suorittamassa hiustenleikkuuta. Pian Lundberg ilmoittaakin olevansa valmis ja kahvien jo odottavan alakerrassa.
Lundberg on 28-vuotias Original Hair Studion toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hän on toiminut kampaamoalalla useita vuosia. Hän perusti Original Hair Studion vuonna 2020. Lundberg kertoo yrittäjyyden tuovan vapautta työntekoon.
”Parasta yrittäjyydessä on se, että ei tarvitse kysyä keneltäkään yhtään mitään”, kertoo Lundberg. Lundberg on ollut esihenkilöasemassa myös työntekijänä, mutta esihenkilönäkään hän ei kokenut työskentelyään vapaaksi ennen yrittäjyyttä. Työntekijänä Lundberg löysi usein itsensä varmistelemasta asioita esihenkilöiltään, oli sitten itse esihenkilöasemassa tai ei. Nyt yrittäjyyden myötä asia on kääntynyt päälaelleen. Yrittäjä varmistelee asioita työntekijöiltään ja pitää johdon ja henkilöstön vuorovaikutuksellisuutta isossa arvossa. ”Ei minulla ole mitään parempaa osaamista kuin muillakaan täällä. Vaikka minulla olisi se oikeus, en kuitenkaan tahdo jyrätä muita”, Lundberg pohtii.
Hyvän johtajuuden avain on vuorovaikutuksellisuus
Original Hair Studio myy omintakeisia t-paitoja ja collegepaitoja, joihin on brodeerattu Originalin logo. Myynti on lähtenyt työntekijän ideasta. Samainen työntekijä piirsi paitoihin tulevan logon. Lundberg kertoo paitamyynnin olevan hyvä esimerkki siitä, miten vuorovaikutuksellisuus työyhteisössä tuo mukanaan luovia kehitysideoita. Lundberg kertoo työyhteisön hyötyvän työntekijöiden vapaudesta suorittaa työtään.
”Töissä vietetään iso osa elämästä. Vaikka aina ei voi olla hauskaa ja kivaa, pitäisi työnteon kuitenkin olla mahdollisimman kivaa”, Lundberg summaa.
Kampaamoalalla tehdään laajasti erilaisia töitä leikkauksesta permanentteihin. Lundberg kokee tärkeäksi sen, että työntekijällä on vapaus tehdä niitä työtehtäviä, mitkä ovat mieluisia. ”Jos kampaukset eivät miellytä, sitten tehdään jotain, mikä kiinnostaa. Kunhan jokin kiinnostaa”, Lundberg naurahtaa.
Lundbergin ammatilliset haaveet liittyvät johtajana kehittymiseen. Yrityksen hän toivoo pysyvän pinnalla ja voivan hyvin. Yrityksen ensimmäiset vuodet eivät ole olleet helppoja ensin koronapandemian ja sitten inflaation takia. ”Ihmisten ostovoiman laskiessa nämä palvelut ovat ensimmäisiä, joista säästetään”, hän kertoo. Lundberg toivoo myös yrityksensä laajentuvan, mutta tällä hetkellä siihen ei ole suunnitelmia.
Kampaajan työ ei ollut lapsuuden haave
Lundbergin perheenjäseniä tai tuttavia ei ole ollut kampaamoalalla. Lundberg kertoo, että kampaaja ei suoranaisesti ole ollut hänen lapsuuden unelma-ammattinsa. Hän haki opiskelemaan kokiksi ja kampaajaksi ja pääsi kumpaankin. Valintaa tehdessä kampaamoala tuntui lopulta enemmän omalta jutulta. Vaikka kampaajaesikuvaa ei ollut, yrittäjäesikuva löytyi läheltä – Lundbergin isä on pitkän linjan yrittäjä. Ehkä senkin vuoksi yrittäjyys tuntuu Lundbergistä luonnolliselta. Lundberg ei pidä yrittäjyyttä pelottavana asiana.
”Onhan siinä omat juttunsa, jotka aiheuttavat unettomia öitä, mutta yrittäjän pitää olla pitkäjänteinen. Ihmiset pelkäävät yrittäjyyttä liikaa”, hän pohtii.
Kommentoi