Raha vaihtaa omistajaa Äimärautiolla

Äimäraution maanantairaveissa nähtiin niin autolähtöjä kuin volttilähtöjäkin. Kuva: Toni Keränen

Auringonsäteet heijastuvat suuriin ikkunoihin, joista avautuu näkymä Suomen vanhimmalle raviradalle. Radalla on tähän aikaan päivästä jo hieman ruuhkaa, sillä ohjastajat ovat siellä hevosten kanssa valmistautumassa illan raveihin. Olosuhteet Äimäraution maanantairaveihin ovat kohdillaan. Radan huoltotyöntekijät ovat laittaneet kaviouran hyvään kuntoon ja sää suosii raviyhteisöä.

10 minuuttia lähtöön. Runsas joukko ihmisiä on saapunut seuraamaan raveja. He ostavat kahvilasta pientä evästä ja valitsevat paikkansa katsomosta. Kaiuttimista kuuluu selostajien spekulointia ensimmäisen lähdön voimasuhteista ja päivän ohjelmasta. Tunnelma on odottava ja hyväntuulinen.

Ihmisten katseet ovat tiukasti liimautuneina päivän ohjelmiin. Sieltä yritetään saada lisää käsitystä ennakkoasetelmista ja löytää reittiä rikkauksiin. Ajatuksia vaihdetaan vieruskavereiden kanssa ennen kuin tehdään viimeiset merkinnät kuponkeihin. Kun päätökset on lyöty lukkoon, ihmiset alkavat siirtyä vedonlyöntipisteille maksamaan vedot.

Ensimmäisenä vuorossa on 2120 metrin tasoitusajo lämminverisille. Lähdön hevoset esittäytyvät. Hevoset kiertävät lähtöalueella pientä ympyrää. Kaikki on valmista. ”Valmis, yksi, kaksi, aja!”

Loppukirikamppailut saivat tunnelman kohoamaan katsomossa. Kuva: Toni Keränen

Totopelaamisen suuret muutokset

Vaikka hevosurheilu on illan tapahtumassa keskiössä, käy jo hyvin aikaisessa vaiheessa ilmi, kuinka merkittävä rooli vedonlyönnillä on raviurheilussa. Tapahtuman kulku on kuin luotu vedonlyöntiä varten. Lähdöt kestävät vain muutamia minuutteja ja niiden välissä on 15–20 minuutin tauko. Taukojen aikana ihmiset ehtivät ostamaan uudet vedot seuraavaa lähtöä varten.

Vedonlyönti näkyy katsomossa lähes kaikkialla. Pöydillä on suuria määriä vedonlyöntikuponkeja, joiden täyttämiseen tarvittavat tiedot löytyvät käsiohjelmista. Televisioiden ruuduilla pyörii Toto-tv ja kaiuttimista tarjoillaan tietoa pelikohteista ja niiden kertoimista. Toton mainostus on niin vahvaa, että vedonlyöntipisteet suorastaan kutsuvat luokseen.

Toto-pelien ja hevosurheilun yhteinen historia on pitkä. Viiden vuoden aikana totopelaamisessa on tapahtunut suuria muutoksia.

Vielä vuonna 2016 hevospeleistä vastasi erillinen yhtiö, Fintoto Oy. Vuonna 2017 tapahtui kuitenkin merkittävä muutos, kun Fintoton, Raha-automaattiyhdistyksen ja Veikkauksen rahapeliyhtiöt yhdistettiin yhdeksi rahapeliyhtiöksi, nykyiseksi Veikkaukseksi. Tämän myötä totopelaajien määrä kasvoi, mutta samalla he alkoivat pelaamaan myös laajemmin muita yhtiön pelejä ja vähensivät totopelaamista. Pelaaminen vähentyi myös Veikkauksen toteuttamien vastuullista pelaamista edistävien toimenpiteiden myötä. Vähentyneen pelaamisen seurauksena toton liikevaihto laski merkittävästi vuosina 2017–2019.

Toinen suuri muutos tapahtui vuonna 2020, kun koronapandemia pysäytti lähes kaikkein urheilulajien kilpailutoiminnan. Ruotsissa päätettiin kuitenkin jatkaa ravikilpailuja, mikä oli toton kannalta erittäin tärkeää. Muiden lajien vedonlyöntikohteet loistivat poissaolollaan, joten ihmiset alkoivat laajalti pelaamaan totoa Ruotsin raveihin. Uusien pelaajien myötä totopelaaminen sai uutta nostetta ja laskussa ollut liikevaihto kääntyi nousuun. Tämän vaikutus on jatkunut vuoteen 2022 asti.

Vedonlyönti tarjoaa jännitystä ja mielenkiintoa

Mitä pidemmälle päivän ravit etenevät, sitä enemmän katsomossa alkaa olla tunnelmaa. Loppukiri-kamppailuissa kuulee niin riemun kiljahduksia kuin turhautunutta kiroiluakin. Osa on tullut vain seuraamaan raveja ja kannustamaan omia suosikkejaan, mutta moni on hakenut lähtöihin lisää mielenkiintoa totopelaamisen kautta. Yksi heistä on yleisön joukossa istuva Timo Häikiö, 81.

Häikiö on tuttu näky ravikatsomoissa. Hän on käynyt katsomassa raviurheilua jo kymmenien vuosien ajan. Häikiö pitää ravitapahtumissa sekä itse kilpailuista että totopelaamisesta. Hänen tavoitteenaan ei kuitenkaan ole rikastua äärettömästi vedonlyönnillä, vaan hän hakee sillä lähinnä lisää mielenkiintoa raveihin.

”Pelaan aina pienillä panoksilla, joten ei tällä ole rikastumaan päässyt. Saan tästä kuitenkin paljon jännitystä, että pärjääkö se minun hevoseni vai ei. ”

Pitkän linjan ravikävijänä Häikiö ymmärtää, miksi totopelaaminen on niin suosittua. Hänen mukaansa vedonlyönti tuo tapahtumiin lisää tunteita ja mielenkiintoa sekä luo hyvää tunnelmaa katsomoon. Häikiö näkee totopelaamisen merkityksen ravitapahtumissa valtavana.

”En usko, että ravitapahtumaa pystyttäisiin järjestämään ollenkaan ilman vedonlyöntiä. Totopelaaminen on niin iso osa raviurheilua.”

Raviurheilu on Veikkauksen suurin yksittäinen urheilulaji pelikatteella mitattuna. Kuva: Toni Keränen

Nykytilanteeseen ei voi tuudittautua

Vaikka toton liikevaihto on taas nousussa ja liikehdintä Äimäraution pelipisteillä on vilkasta koko illan ajan, ei nykytilanteeseen voi tuudittautua. Paikalle saapunut yleisö on pääosin melko iäkästä, eikä nuoria katsojia ole saapunut juurikaan paikalle. Tämä on suuri haaste raviurheilulle ja totopelaamiselle, sillä menestyksekkään tulevaisuuden turvaamiseksi, niiden täytyy kyetä herättämään kiinnostusta myös nuoremmissa henkilöissä.

Toto kilpailee jatkuvasti muiden urheilulajien vedonlyöntikohteiden kanssa. Pelkästään Suomen raviradoilla tapahtuva totopelaaminen ei enää riitä aseman säilyttämiseen, vaan toton on pakko uudistua. Veikkauksen tavoitteena on parantaa totopelaamisen saavutettavuutta myös raviratojen ulkopuolella, jotta uusia asiakkaita saadaan houkuteltua totopelien ja raviurheilun pariin. Totopelipisteiden määrää nostetaankin merkittävästi vuonna 2023.

Totopelaaminen on siirtymässä koko ajan enemmän myös kansainvälisiin kohteisiin. Tänä vuonna jo 52 prosenttia totopelaamisesta kohdistuu ulkomaisiin kohteisiin. Tämä on osaltaan pois Suomen raveista, mutta tuo myös lisää pelaajia toton pariin sekä lisää kiinnostusta raviurheiluun. Tulevaisuudessa kansainvälisten kohteiden ja kumppanien määrää on tavoitteena kasvattaa entisestään. Suuri tavoite on myös saada lupa ottaa vedonlyöntikumppaneita Suomen ravikohteisiin.

Kun viimeisen lähdön hevoset ovat saapuneet maaliin, on aika suunnata kotia kohti. Raha vaihtoi omistajaa koko illan ajan. Osa lähtee kotiin rikkaampana, kun taas toiset hieman köyhempänä. Ihmisten iloiset ilmeet paljastavat, että tapahtuma oli kuitenkin kaikin puolin onnistunut.

Lähteet:

Veikkaus

Juttua varten haastateltiin myös Veikkauksen muuttuvakertoimisen vedonlyönnin tuoteryhmäpäällikkö Juha Ahjolinnaa sekä tuoteasiantuntija Satu Hokkasta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*