Totta vai tarua? Voiko unta nukkua varastoon? 

Unenpuutteeseen ei voi tottua, koska tarve on fysiologinen. Mutta voiko unta nukkua jemmaan, jotta seuraavina päivinä selviäisi vähemmillä yöunilla? Jokainen reagoi unen vähyyteen eri tavalla ja univelasta voi palautua ainoastaan nukkumalla. 

”Nukkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin” on lause, jota kuullaan edelleen paljon. Onko kuitenkaan etukäteen mahdolliseen univajeeseen varautuminen mahdollista tai onko siitä todellista hyötyä. 

Unitutkija ja lääkäri Markku Partisen mukaan esimerkiksi tulevaa yövuoroa varten on mahdollista nukkua varastoon, mutta pidemmällä tähtäimellä unta ei voi kerätä pankkiin.  

Psykiatrian ja neurotieteen tutkija Tracy Trapp on kuitenkin tekemänsä tutkimuksen pohjalta hieman eri mieltä. Vuonna 2008 Walter Reed instituutissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin nukkumisen vaikutusta 11 mieheen ja 13 naiseen. Tutkimuksesta ilmeni, että viikon kymmentuntiset yöunet pitivät koehenkilöt muita henkilöitä pirteämpinä ja tarkkaavaisempina tutkimusta seuranneella viikolla, jolloin henkilöiden piti selvitä vain kolmen tunnin torkuilla. Unta niin sanotusti varastoon nukkuneet henkilöt myös palautuivat univajeesta paremmin kuin normaalit yöunet nukkuneet henkilöt. 

Trapp sanoi SLEEP-unitutkimuskokouksessa vuonna 2008, että tulos viittaa siihen, että unta voi todellakin nukkua jemmaan, jotta sitä voi niin sanotusti käyttää myöhemmin. 

Ranskalaiset ovat tutkineet myös, miten varastoon nukkuminen vaikuttaa urheilusuoritukseen. Tutkimuksessa selvisi, että unen tankkaaminen auttoi jaksamaan keskimäärin neljä prosenttia pidempään ja tehtävän rasittavuus koettiin alhaisemmaksi. Vaikka maksimivoima ei kärsinyt tutkimuksessa, alle maksimaalisella teholla tehtyjen toistojen kestävyys heikkeni. 

Totta vai tarua? 50/50 

Lopputuleman kiteyttää hyvin yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen. Hän kertoo Voicen Myytinmurtajille, että myytti on sekä totta että tarua. Lääkäri toteaa, että ihminen on nukkunut varastoon niin paljon kuin se on mahdollista, jos hän herää aamulla virkeänä ja unen tarve on yön aikana tyydytetty. Myös Halonen muistuttaa, että univelan sietoa ei voi lisätä nukkumalla tai harjoittelemalla. 


Lähteet:

HS: Nuku hyvin

Science Daily: Sleep Extension Improves Alertness And Performance During And Following Subsequent Sleep Restriction

National Library of Medicine: Sleep Extension before Sleep Loss: Effects on Performance and Neuromuscular Function

Voice.fi: Totta vai tarua: Ihminen voi nukkua varastoon

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*