Korkeakouluun hakeminen on monille stressiä aiheuttava asia, jossa kilpailu on kovaa ja monet alat ovat jatkuvasti lisääntyvässä kysynnässä. On kuitenkin olemassa vaihtoehtoisia väyliä päästä opiskelemaan esimerkiksi yliopistoon haluamaa ainetta.
21-vuotias Maria haki todistusvalinnan kautta täydennyshaussa opiskelemaan ruotsin kieltä, ja hän otti sivuaineeksi oikeustieteet. Sivuaineen avulla Maria kuitenkin pystyy hakemaan tutkinto-oikeutta siirtohaun avulla, minkä jälkeen hän voi siirtyä opiskelemaan oikeustieteitä pääaineenaan.
”Olen halunnut päästä opiskelemaan oikeustieteitä pienestä pitäen, mutta lukion jälkeen pääsykokeet eivät ikinä tärpänneet. Näin samoihin aikoihin some-kanava Jodelissa oikeustieteiden pääsykokeeseen keskittyvällä kanavalla, että Itä-Suomen yliopistossa on ensimmäistä kertaa ikinä täydennyshaku. Samassa postauksessa vinkattiin, että tällä tavalla voi ajan kanssa vaihtaa pääaineen oikeustieteisiin. Päätin sitten antaa tälle minulle entuudestaan tuntemattomalle tavalle opiskella mahdollisuuden ja edetä siitä haluamaani päämäärään”, kertoo Maria.
Maria pääsi opiskelemaan ja hän on tehnyt kovasti töitä saadakseen mahdollisimman hyvän keskiarvon opinnoista. Pääaineen vaihtaminen vaatii noin neljän keskiarvon kyseisestä sivuaineesta, joten opiskelu on aikaa vievää.
Ei onnistumista ilman haasteita
Tämä kyseinen tapa pyrkiä pääaineen vaihtamiseen ei ole kuitenkaan missään määrin helppo tapa. Opiskelija joutuu käymään pääaineen opintoja täyspäiväisesti, ja lisäksi sivuaineen opintoja noin puolet täyspäiväisestä määrästä. Esimerkiksi tässä tapauksessa siirtohakuun pyrkivä Maria tarvitsee 100 opintopistettä ennen kuin hakua voi edes yrittää.
”OIen käynyt vuodessa jo reilut 80 opintopistettä ja voin sanoa, että opiskelu on ollut ajoittain haastavaa ja ajankäyttöä on pitänyt suunnitella tarkasti. Joudun suunnittelemaan usein tunnilleen esimerkiksi kavereiden näkemistä, sillä lukemista on hurja määrä. Paineita tuo myös korkea keskiarvovaatimus, jota oikeustieteelliseen pääseminen vaatii. Olen kuitenkin näihin haasteisiin varautunut ja olen valmis tekemään töitä unelmani eteen”, Maria kertoo.
Maria on nyt käynyt vuoden ajan oikeustieteiden opintoja ruotsin kielen opintojen ohella, ja hän aikoo hakea pääaineen vaihtoa siirtohaussa kolmantena vuotena. Ilman pääaineen vaihtamista Mariasta ei voisi tulla juristia, mutta se ei onneksi ole hänen päämääränsä.
Kommentoi