Nuori yrittäjä Janina Tihinen perusti musiikkialan yrityksensä 2018. Juuri kun yritys sai jalkaa oveen väliin, koronapandemia tyhjensi keikkakalenterin yhdessä yössä ja ajatukset toiminnan lopettamisesta vierivät hänen mieleensä. Nyt Tihinen avaa kokemuksiaan pandemia-ajan musiikkiyrittäjyydestä.
Tuiran ranta houkuttelee monenmoista kävijää – rohkeimmat uskaltautuvat jopa pulahtamaan kylmään rantaveteen. Auringonsäteet valaisevat puiden lomasta puistonpenkkiä, jolla nainen istuu kitaransa kanssa.
”Mukava istua kerrankin ulkona auringonpaisteessa, eikä olla vain neljän seinän sisällä”, Janina Tihinen hymyilee ja asettelee kitaran uudelleen viereensä.
Tihinen nautiskelee kasvoilleen osuvasta lämpimästä auringonpaisteesta. Se tuo mieleen lämpimät muistot lapsuudesta. Tihinen selittää, että hänen vanhempansa kertovat hänen laulaneen jo ennen puhumaan oppimista.
Alakoulussa kaunis lauluääni noteerattiin nopeasti ja Tihistä pyydettiinkin usein laulamaan koulun juhlissa. 10-vuotiaana hän sai jo ensimmäisen ”keikkakutsunsa” seurakunnan järjestämään tilaisuuteen laulamaan.
Ammattimaisempaa otetta yrittäjyydestä
Laulu kulki läpi lapsuuden Tihisen mukana, mutta jotain tuntui puuttuvan. Tihisen äiti ehdotti, haluaisiko tyttö opetella soittamaan jotain instrumenttia omaa laulamistaan säestämään.
Auringonsäteet valaisevat Tihisen vieressä lepäävää kitaraa, ja hän katselee sitä tyytyväisenä. Vaikka Tihinen on kokeillut instrumentteja aina rummuista bassoon, akustinen kitara kutsuu häntä aina yhtä tuttavallisesti.
Kitara seuranaan Tihinen on laulanut läpi nuoruutensa eri bändeissä eri kokoonpanoilla, mutta kiinnostus yrittäjyyteen alkoi vasta täysi-ikäisenä.
”Keikkapyyntöjä alkoi olla sen verran paljon, että halusin tehdä musiikkia ammattimaisemmin. Tämä ajatus mielessäni osallistuin Kesäyrittäjä-ohjelmaan, jonka kautta sain jalkaa yritysmaailman oven väliin”, Tihinen summaa.
Näin syntyi musiikkipalveluja tarjoava Soundeco.
Hetki, kun missään ei ollut järkeä
Jo alusta asti Tihisen yritys alkoi saada hyvää tahtia keikkapyyntöjä. Tihinen sai laulaa milloin hilpeitä kappaleita kesäjuhlissa, milloin taas surullisimpia virsiä hautajaisissa. Sana hänestä kiiri nopeasti. Päättäväinen nuori ei katunut yrittäjyyttään hetkeäkään.
Kaksi hyvää keikkailuvuotta sai äkkisyöksyn tuntemattomaan vuonna 2020 koronapandemian myötä. Yhdessä yössä Tihisen koko keikkakalenteri tyhjeni. Silloin hän ensimmäisen kerran kyseenalaisti päätöstään yrittäjyydestä.
Kitara ei tuntunut enää yhtään tuttavalliselta, eikä Tihinen koskenut instrumenttiin kuukausiin. Taiteilijan blokki alkoi vaivata hänen mieltään.
“Silloin mietin, että ei tässä ole mitään järkeä. Mieleni oli aivan tyhjä ja sumuinen. Pelkkä kitaran näkeminen sai minut voimaan pahoin”, Tihinen muistelee katsellen samalla sylissä lepääviä kämmeniään.
Musiikkikoulun lapset toivat takaisin musiikin pariin
Keikkojen määrä tippui kahden käden sormilla laskettaviksi. Musisointi tuntui pakottavalta, eikä ilo tehdä keikkoja ollut samanlaista, mitä se oli ollut ennen pandemiaa. Epävarmuus tulevasta häiritsi jatkuvasti.
Musiikkikoulutoiminnan ylläpitäminen palautti kuitenkin inspiraation musiikkiin. Musiikin äärellä oleminen ja yhdessä lapsien kanssa tekeminen sai Tihisen muistamaan, miten musiikki nivoo ihmisiä yhteen. Hän kuvaileekin musiikkikoulutoimintaa “muusikoiden olohuoneeksi”.
“Jokainen tulee sinne sellaisena kuin on. Ei haittaa, vaikka on huonojakin päiviä, eikä joka päivä tarvitse edes oppia mitään uutta. Lapsille tärkeämpää on saada olla osa yhteisöä, ja on palkitsevaa olla luomassa tätä yhteisöllisyyttä”, Tihinen summaa.
Ehkä jonain päivänä
Pandemia vaikuttaa edelleen Tihisen yritystoimintaan, mutta suhtautuminen sen tuomiin huonoihin puoliin on muuttunut. Jo lapsena omaksuttu määrätietoisuus on saanut jatkamaan oman yritystoiminnan kehittämistä.
Tihisen katse suuntaa kohti taivaanrantaa ja sinne laskevaa aurinkoa. Hän sutii lainehtivia hiuksiaan korvansa taakse lempeän tuulen heitellessä niitä.
“Pidän yrittäjyydestä mutta toivon jonain päivänä julkaisevani myös omaa musiikkia”, Tihinen kertoo katse lukkiutuneena kellertävään horisonttiin.
Hän kuitenkin tarkentaa:
“Jonain päivänä siis. Olen kyllä äänittänyt ja tehnyt demoja – mutta ei vielä. Yrityksellä on silti edelleen paljon tavoitteita ja toteutettavaa. Olen kuitenkin melko kunnianhimoinen yrittäjä”, Tihinen virnistää.
Janina Tihinen, 22
Oululainen musiikkialan kevytyrittäjä.
Omistaa Soundeco -nimisen yrityksen, joka tarjoaa musiikkipalveluita juhliin ja tapahtumiin. Yrityksen toimenkuvaan kuuluu myös musiikkikoulutoiminta.
Aloittanut kauppakorkeakouluopinnot Oulun yliopistossa vuonna 2020.
Kommentoi