Terveysmittaukset paljastavat tärkeitä lukuja

Terveysmittauksissa voi mittauttaa verenpaineen, verensokerin sekä kolesteroliarvon. Kuva: Pixabay.

Eläkeikäisten virta valtaa istumapaikkoja Yliopiston Apteekin palvelutiskien edessä. Oulun Sydänyhdistys on varannut yhden tiskeistä verensokerin, kolesterolin sekä verenpaineen mittautusta varten. Väenpaljoudesta huolimatta ruuhkaa yhdistyksen tiskillä ei ole, sillä lounasaikaan apteekissa asioi suurimmaksi osaksi vanhuksia.

Yliopiston Apteekissa sydänyhdistys järjestää mittauksen kerran kuukaudessa, ja sen lisäksi keväällä, huhtikuussa, järjestetään Sydänviikkoon liittyvää toimintaa.

Odotan vuoroani rauhallisessa tunnelmassa vuoronumerolaitteen ääntäessä vieressä. Vaikka pistäminen jännittää, olen innokas mittauttamaan arvojani, sillä olen terveydestä kiinnostunut ihminen. Ja ovathan kolme valtimoterveyteen liittyvää arvoa – kolesteroli, verenpaine sekä verensokeri – tärkeää tietoa.

Eläkeläiset suurin asiakaskunta

Yllätyksekseni arvojen mittaaminen maksaa. Kolesteroli 13 euroa, verensokeri seitsemän euroa ja verenpaine viisi euroa. Näistä arvoista ainakin verenpaineen saa mitattua terveysasemalla ilmaiseksi. Valitsen näistä mitattavaksi kolesterolin, sillä edellisestä kerrasta on aikaa. Asiakas saa itse valita, mitkä arvot hän haluaa tarkastuttaa.

Sydänyhdistyksen toimimittaaja, laboratoriohoitaja Pirkko Lämsä on mittaamassa halukkaiden arvoja. Toimimittaajat ovat Lämsän mukaan pääosin jo eläkkeellä olevia vapaaehtoistyöntekijöitä.

Lämsä kertoo, että mittauksissa kiertää tällä hetkellä lähinnä eläkeläisrinki, eikä haittaisi, vaikka uusiakin asiakkaita tulisi jatkossa. ”Mittaukset ovat päiväsaikaan, jolloin suurin osa ihmisistä on töissä”, Lämsä toteaa. Asiakkaita on kuitenkin vielä riittänyt. ”Aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat tarkastuttaa arvonsa”, kertoo Lämsä.

Jään odottamaan mittaustulosta hiukan jännittyneenä. Laite piippaa, ja katseeni kohdistuu siihen valppaana. 4,63. Oma kokonaiskolesteroliarvoni on viitearvoissa. Helpotun. Kuvittelin syöneeni niin epäterveellisesti, että arvoni olisi korkeampi.

Saan mukaani ”Tunnetko omat arvosi” -lehtisen, jossa on tietoa erityisesti sydänterveydestä. Sen avulla pystyn seuraamaan arvojani ja sen myötä riskiäni sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lehtisessä on myös varteen otettavia vinkkejä hyvinvointiin.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*