Oululaisten intohimona klubikeikat

Happoradio esiintymässä Hevimestassa lokakuussa 2019. Kuvassa Aki Tykki Kuva: Essi Markkula

Viime aikoina on nostettu esiin pienten esiintymisklubien ahdinkoa, ja sitä, kuinka keikkajärjestäjä ottaa aina suurimman riskin järjestelyissä.

Ravintola 45 Specialissa, tutummin Nelivitosessa, tiedostetaan, että kun järjestetään paljon tapahtumia, jokainen niistä ei voi olla täyteen buukattu.

”Meille on tärkeää olla ajan hengessä mukana. Tiedämme, mitkä bändit meidän kokoluokassamme toimivat Oulussa”, sanoo Nelivitosen promoottori Roope Sulkala.

Sulkala uskoo livemusiikin kiinnostavan oululaisia. Hän tietää, että kaupungissa on paljon ”musadiggareita”.

”Meillä ei ole ikinä ollut niin montaa loppuunmyytyä keikkaa kuin tänä syksynä”, Sulkala hehkuttaa.

Roope Sulkala haluaa haalia 45Specialiin kiinnostavia artisteja Kuva: Essi Markkula

Pienen keikan intiimi tunnelma

Esiintymispaikan koko aiheuttaa omat rajoituksensa. Sulkala huomauttaa, ettei Antti Tuiskun show välttämättä toimisi heidän kolmensadan ihmisen salissa.

Esiintyjiä valitessaan hän luottaa bändeihin, jotka ovat esiintyneet Nelivitosessa aiemmin.

”Suomalainen musiikki on ollut monta vuotta suuressa nousussa. Etenkin moderni indie houkuttelee yleisöä.”

Indiellä tarkoitetaan valtavirrasta poikkeavaa musiikkia. Indie-yhtyeet havittelevat usein persoonallista särmää musiikkiinsa tee-se-itse-asenteella. Ne välttelevät suuria levy-yhtiöitä ja kaupallisuutta.

Nelivitosessa panostetaan ennen kaikkea klubimaiseen ja intiimiin keikkafiilikseen. Sitä ei suurilta festivaaleilta tai areenakeikoilta saa.

Kotimainen musiikki saa oululaiset liikkeelle

”Yritämme jatkossakin haalia kiinnostavia artisteja ja pysyä kartalla siitä, mitä oululaiset haluavat”, Sulkala sanoo.

Koska suomalainen musiikki kiinnostaa, keikkoja on helpompi sopia. Artistit ovat nykyään lähempänä kuuntelijoita, ja osittain sen vuoksi keikkayleisöt ovat kasvaneet, Sulkala uskoo.

Pelkästään Oulun keskustassa ja sen läheisyydessä on toistakymmentä keikkapaikkaa. Lisäksi on pieniä pubeja, joissa käy silloin tällöin esiintyjiä. Kesäisin festivaalit keräävät suuren osan keikkakansasta.

Miljöö vaikuttaa kokemukseen

Johanna Mattola käy ahkerasti keikoilla. Etenkin pienet klubikeikat ovat hänen mieleensä.

”Kyllä ympäristö vaikuttaa yleisfiilikseen. On vähän latteaa vain istua pöydässä ja juoda olutta bändiä katsoessa.”

Mattolan mielestä klubin pitää olla helposti lähestyttävä ja hämyisen tunnelmallinen. Oulusta löytyy onneksi jokaiselle jotakin. Pienten pubimaisten paikkojen lisäksi on suurempia areenamaisia keikkalavoja.

Lippujen hinnat ovat nousseet aikojen saatossa roimasti. Innokkaankin fanin paikalle saapuminen saattaa tyssätä korkeaan hintaan.

”Suosikkiartistini keikasta olen valmis maksamaan enemmän, mutta neljäkymmentä euroa on kipuraja”, Mattola sanoo.

Keikkafiilistelijä Mattolan houkuttelevat paikalle mielenkiintoiset, hänelle itselleen uudet artistit. Nurkassa nyökyttelyn sijaan hän suuntaa keskelle yleisöä ja tempautuu mukaan tanssiin ja fiilikseen.

”Heviä en välttämättä lähde kuuntelemaan. Tai miksi ei, jos joku hevibändi saisikin minut vakuutettua!”, Mattola naurahtaa.

Elävää musiikkia on oululaisille tarjolla ruhtinaallisesti. Ensi viikonloppuna pelkästään keskustan läheisyydessä järjestetään noin kymmenen livekeikkaa. Keikkakulttuuri tuntuu kukoistavan Oulussa.

Johanna Mattola haluaa jatkuvasti löytää uusia ja mielenkiintoisia artisteja Kuva: Johanna Mattola
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*