Nuuskan käyttö nuorten keskuudessa on ollut ongelma jo vuosia. Viime aikoina käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti etenkin tyttöjen keskuudessa. Rasioista on tullut entistä houkuttelevampia ja tuotteita on alettu brändäämään eri kohderyhmille sopiviksi.
Mielikuvat nuuskan käytöstä ovat myönteisemmät kuin tupakoinnista. Käyttö tuntuu nuorista uudenaikaisemmalta ja yhdistyy usein myös joukkueurheilusta tuttuun lajikulttuuriin. THL:n kouluterveyskyselyn mukaan tyttöjen nuuskan käyttö yleistyy entisestään.
Nuuska-agentit apuun peruskouluissa
Nuorten nuuskan käyttöön haetaan ratkaisua EHYT ry:n tuottaman nuuska-agenttitoiminnan avulla. Nuuska-agentit ovat vapaaehtoisia yläkouluikäisiä nuoria, jotka seuraavat ilmiötä omassa ympäristössään koulussa sekä vapaa-ajalla. Vapaaehtoiset koulutetaan agenttitoimintaan. Heille tarjotaan valmiit materiaalit, joiden avulla he pitävät nuuskainfoja nuoremmille oppilaille. Materiaaleihin kuuluu muun muassa diaesitys, sekä Kahoot-visa. Toiminnan tarkoituksena ei ole ilmiantaa käyttäjiä, vaan lisätä tietoisuutta nuuskan valmistuksen ja käytön haitoista, sekä keskustella aiheesta. Nuuska-agenttien toimintaa ohjaa EHYT ry:n koulutuksen saanut aikuinen.
Agenttien ohjaajaksi ryhtyvälle aikuiselle tarjotaan maksuton koulutus. Tehtävänä on koota vapaaehtoisten nuorten ryhmä, järjestää heille agenttitoimintaan valmistava koulutus, sopia ryhmän infotilaisuuksista ja järjestää agenteille suunnatut tapaamiset.
Pohjois-Suomessa käyttö on yleisempää
Oulun alueen kouluissa nuuskan käyttö näkyy selvästi. Koulujen käytävillä, roskiksissa ja luokkatiloissa törmää varmasti käytettyihin nuuskapusseihin ja tyhjiin rasioihin. Nuuskan käyttö ilmenee siis herkästi myös siisteyteen liittyvänä ongelmana.
Terveyden ja hyvinvoinnin liiton tekemän tilaston mukaan nuuskan käyttö yleistyy etenkin ammattiin opiskelevien poikien keskuudessa. Tilaston mukaan päivittäin nuuskaa käyttäviä poikia oli yläkouluissa 8, lukioissa 7 ja ammatillisissa oppilaitoksissa 20 prosenttia. Kun taas tytöillä kasvussa olevat tilastot näyttivät vastaavasti yläkouluissa 2, lukioissa 1 ja ammatillisissa oppilaitoksissa 7 prosenttia.
Nuuskan saanti on Pohjois-Suomessa helppoa. Oulusta on vain hieman yli tunnin matka Haaparantaan, jossa nuuskaa myydään jo heti rajan tuntumassa. Vaikka maahantuonti sekä myynti on Suomessa kiellettyä, mutta silti harmillisen tavallista. Useat nuoret kokevat nuuskan ostamisen helpoksi ja se onkin syynä sen käytön yleistymiseen.
Oululaista osaamista
Nuuska-agenttien toimintamalli on kehitetty Oulussa. Malli on yhä vakiintunut käytäntö Haukiputaan koulussa, josta se on myös lähtöisin.
“Ongelmaan piti puuttua. Opetushenkilöstöllä ei ollut resursseja ja vanhemmat olivat huolissaan”, Pohjois-Suomen aluekoordinaattori Sinikka Korpela EHYTistä kertoo.
Korpelan mukaan nuuskan käyttö on yhä kasvava ongelma, mutta vertaistoiminta tehoaa nuoriin. Mallin käyttöönotto on vapaata, joten tarkkaa tietoa toimintamallia hyödyntävistä kouluista ei ole.
“Nuuskan käyttö on levinnyt ympäri Suomen, niin on myös nuuska-agenttitoiminta. Toiminta on koulujen keskuudessa todella suosittua. Ensimmäiset toimintaan osallistuneet nuoret ovat matkustaneet ympäri Suomen kertomassa opettajille mallin käytöstä”, Korpela sanoo.
Malli toimii yhä
Opettaja Tiina Hintikka Haukiputaan koululta kertoo, että malli on yhä suosittu.
“Monet oppilaat muistavat, että kun he olivat alakoulussa, heidän tunneillaan kävi nuuska-agentteja pitämässä infoa. Nyt he ovat sen ikäisiä, että voivat itse ryhtyä agenteiksi. Halukkaita löytyy enemmän kuin ehditään kouluttaa”, Hintikka kehuu.
Tällä hetkellä Haukiputaan koulussa toimii 23 agenttia. Agentit pitävät oppitunteja 5.–7.- luokkalaisille ja keväällä 4. luokkalaisille on luvassa päihdelabyrintti. Hintikan mukaan oppitunnit ovat pidettyjä.
“Kun tieto tulee isommilta oppilailta, se menee paremmin perille. Nuuska-agenttien toiminta on koulussamme vakiintunut ja pidetty käytäntö”, Hintikka kertoo.
Lähteet:
Kommentoi