”Kaverit ja hengailu menee kaiken muun edelle” – Jalkautuvaa nuorisotyöntekijää kiinnostaa, miten nuorella menee

Kaasi on vanha oululainen sana, joka tarkoittaa kaverina mukana olemista. Kaasi-tiimin Sakari Lind (vas.) ja Janne Myllylä jalkautuvat keskustaan pari kertaa viikossa. Kuva: Jaakko Koivukangas

Oulun nuorisotyöntekijöiden Kaasi-tiimi jalkautuu muutaman kerran viikossa Oulun keskustaan. Kaupungin jalkautuvat nuorisotyöntekijät kohtaavat nuoria iltaisin kaduilla, kauppakeskuksissa ja nuorisotiloissa.

Kaasi-tiimin Janne Myllylä kohtaa työiltana noin 40–60 nuorta, kiireisinä iltoina jopa sata. ”Työssämme kohtaamme nuoria, joita mahdollisesti ei perinteinen nuorisotyö kohtaa. Mikäli nuoret tarvitsevat apua tai tukea jossain heitä koskevassa asiassa, voimme ohjata heitä oikeiden palveluiden piiriin.”

Kaupungissa tulee vastaan Myllylälle tuttuja ja tuntemattomia nuoria. ”Käymme kysymässä nuorten kuulumisista, sillä hetkellä vallitsevasta fiiliksestä tai keskustelut voivat olla myös paljon syvällisempiä.” Kohtaamiset tehdään aina nuorten ehdoilla. Nuorisotyöntekijät tekevät työvuoro kerrallaan omia kasvojansa tutuksi nuorisolle, mikä laskee nuoren kynnystä ottaa kontakti. ”Teemme selväksi, että nuoret voivat turvautua meihin tilanteessa kuin tilanteessa, jos heillä on siihen tarvetta.”

Jalkautuessa yhteistyö eri toimijoiden kanssa toimii luontevasti. Kaupungin Kaasi- ja Nurri-tiimit sekä Walkers pitivät huolta nuorista tänä iltana. Kuva: Jaakko Koivukangas

Kaasi-tiimi on osa Turvallinen Oulu -hanketta, joka aloitettiin 2019. Hankkeen päätavoitteena on ennaltaehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Muita hankkeen tavoitteita on nuorten ja vanhempien valistus, heidän vahvistamisensa yhteisön jäseninä, maahanmuuttajien yhteisöön integroiminen sekä rikollisuuden ennalta ehkäisy.

Turvallinen Oulu -hankkeen nuorisotyötä haluttiin tehdä nuorten tarpeet edellä. Syksyllä 2019 järjestettiin suunnittelupäivä, jolloin kartoitettiin nuorten toiveita ja ajatuksia olemassa oleviin palveluihin liittyen. Keskeinen viesti oli se, että nuoret eivät kaivanneet uusia paikkoja mihin kokoontua, vaan aikuisia olemaan läsnä paikkoihin missä nuoret jo viihtyivät.

Kun koronapandemia sulki Suomen 2020 alussa, jalkautuva työ estyi koronasulkujen takia. Kaasi-tiimin Sakari Lind muistelee aikaa vaikeaksi. ”Nuoret oireilivat todella paljon siihen aikaan. Nuorisotyötä yritettiin tehdä etänä, mikä ei onnistunut ollenkaan, sillä nuoriso hengaili kuitenkin kauppakeskuksissa.” Jalkautuminen on kuitenkin jatkunut onnistuneesti, ja maskit ja käsidesit ovat jääneet pysyvästi kaasilaisten reppuihin. Lind kertoo, ettei korona välttämättä näy nuorten vapaa-ajalla. ”Kaverit ja hengailu menee kaiken muun edelle.”

Lupaus pizzatarjoilusta liikutti nuorisoa Walkers-kahvilaa kohti. Kahvilan pöydällä on huomattavasti mukavampaa pelata korttia kuin kauppakeskuksen lattialla. Kuva: Jaakko Koivukangas

Turvallinen Oulu -hankkeen kestoksi on rahoitettu vuodet 2019–2021. Oulun kaupungin nuorisotyön palvelupäällikkö Riitta Veijola on toiveikas siitä, että Kaasin työntekijät jatkavat nuorisotyötä tulevana vuonna. ”Kolme ohjaajan tehtävää on esitetty perustettavaksi 2022. Olen hyvin toiveikas siitä, että nämä toteutuvat.”

Oulussa toimii laaja yhteistyöverkosto jalkautuvan nuorisotyön parissa, johon kuuluu esimerkkinä Suomen Punainen Risti, Vuolle, Valkea, vartijat, poliisi sekä erilaisien hankkeiden toimijoita. Näkyvimmät jalkautujat ovat Walkers sekä seurakunnan ja kaupungin nuorisotyöntekijät. Verkosto tekee yhteistyötä varsinkin silloin kun tiedetään, että suuri määrä ihmisiä on liikenteessä. Lisäksi nuorisotyöntekijät keskustelevat uusista ilmiöistä, mitä nuorison joukossa esiintyy.

Oulun kaupunki: Jalkautuva nuorisotyö on siellä missä nuoretkin

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*