YLE: YTHS:lle hoitoon keskimäärin parissa-kolmessa kuukaudessa

Oulussa YTHS sijaitsee Linnanmaan kampuksen välittömässä läheisyydessä. (Kuva: Rami Ranta)

Yle uutisoi torstaina julkaisemassaan uutisessa Ylioppilaiden Terveydenhuoltosäätiön kasvaneista palveluajoista ja -tarpeesta. Erityisesti mielenterveyteen liittyvien palveluiden kysyntä on kasvanut merkittävästi.

Tällä hetkellä hoitoa odotetaan keskimäärin kahdesta kolmeen kuukautta. Hoitoon pääsy on kuitenkin toteutunut pääosin hoitotakuun mukaisesti. YTHS:llä odotettiin kampuksille palaamisen helpottavan tilannetta, mutta viitteitä siitä ei ole havaittu.

Ylen haastattelussa YTHS:n mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen painottaa omahoito-ohjelmiin tutustumista ja arkisten rutiinien ylläpitoa. ”On tärkeää, että opiskelijat saavat tukea ja muita hyvinvointipalveluja esimerkiksi korkeakouluissaan. Me paikkaamme silloin, jos se ei riitä.”, Väyrynen kommentoi.

Korkeakouluopiskelijoiden sairaanhoito keskitettiin YHTS:lle tammikuun alusta. Muutos toi YTHS:n sairaanhoidon piiriin 145 000 uutta korkeakouluopiskelijaa. Muutoksen yhteydessä säätiön henkilöstö kasvoi 350 työntekijällä.

”Laadukasta opiskeluterveydenhuoltoa helposti, nopeasti, saavutettavasti ja yhdenvertaisesti kaikille

Oulussa resurssipulaa paikataan rekrytoineilla

YTHS pohjoisen yleisterveyden alueylilääkäri Riitta Mäkelä kertoo palveluiden ruuhkautuneen myös Oulun alueella. Ruuhka selittyy psykiatristen hoitajien resurssivajeella, ja odotettua suuremmalla palveluiden kysynnällä.

“Tämän korjaamiseksi on tehty työtä sekä alueella että säätiötasoisesti. Olemme rekrytoineet ja edelleen rekrytoimassa Pohjoisen alueelle sekä määräaikaista että vakinaista lisäresurssia purkamaan syntynyttä jonoa ja turvaamaan jatkossa palvelujen kysyntä.”, kommentoi Mäkelä.

Psykiatrien ja psykologien palveluiden osalta resurssit ovat riittäneet. Mäkelän mukaan hoitoon pääsy on koko vuoden ollut hyvällä tasolla, ja psykologiresusseja tullaan lisäämään vielä loppuvuodeksi. Myös hoitotakuussa on pysytty pohjoisen alueen osalta. Psykiatriselle hoitajalle on Oulun alueella tällä hetkellä noin kolmen kuukauden jono.

YLE: Korona-aika romutti opiskelijoiden henkistä hyvinvointia, eikä paluu kampuksille tuonutkaan helpotusta – mielenterveyspalveluiden kysyntä kasvoi

YTHS: 270 000 korkeakouluopiskelijalle yhdenvertainen opiskeluterveydenhuolto 1.1.2021 alkaen

YTHS: Osavuosikatsaus 2021

Uutista muokattu 12.11.2021. Uutiseen lisätty YTHS pohjoisen yleisterveyden alueylilääkäri Riitta Mäkelän kommentit.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*