Täytyykö opiskelijan juoda alkoholia?

Opiskelijat yössä. Kuva: Jaakko Koivukangas

Halloween-teemainen pukeutuminen herättää huomiota ja hilpeyttä vastaantulevissa ihmisissä. Kohta ollaan perillä päivän ensimmäisellä rastilla.  

Mikäli alla ei olisi seitinohutta hiprakkaa, olisivat olosuhteet olleet epämiellyttävämmät. Sade ropisee vasten metallisia juomatölkkejä ja inhottava syystuuli ujeltaa korvissa. Ryhmäläisillämme on kuitenkin kasvoillaan iloinen hymy ja odotukset ovat korkealla. On kauan odotetun kulttuurialojen järjestämän rastisuunnistuksen aika. 

Opiskelijatapahtumat ovat päässeet vauhtiin rankkojen koronavuosien jälkeen. Erityisesti suunnistukset ovat olleet opiskelijoiden keskuudessa kaivattu huvi. Tämän tapahtuman järjestäjänä toimii Kultti, eli Oulun ammattikorkeakoulun kultturialojen ainejärjestö. Medianomit, musiikkipedagogit ja tanssinopettajat ovat yhdistäneet voimansa luodakseen joka vuotisen tapahtuman jälleen kerran. 

Suunnistuksen ideana on saada suoritettua tietty määrä tehtäviä eri rasteilla, jotka ovat sijoitettu ympäri Oulun keskustaa. Rastitehtävien suorittaminen ja vahtien lahjominen ovat tapahtuman keskiössä, mutta kymmenestä joukkueesta noin puolet on sonnustautunut mitä hauskimpiin asuihin. Vastaan tulee mukeja, pingispalloja, vampyyreja ja merirosvoja. Mitä pidemmälle suunnistusta mennään, sen hauskemmalta tehtävien suorittaminen alkaa tuntua. Jossain vaiheessa kylmäkään ei enää vaivaa ja juttu lentää vastaantulevien tuntemattomienkin opiskelijoiden kesken. 

Velvollisuudet painavat päälle 

Kaikella hauskuudella on kuitenkin kääntöpuoli. Itse suunnistus ei kestä kovin myöhään, mutta alkoholinhuuruisien opiskelijatapahtumien on tapana venyä aamuyön pikkutunneille saakka. Seuraavana päivänä kouluun raahautuu myöhässä zombeja muistuttavia olentoja. Ne opiskelijat, jotka suunnistivat selvin päin, ovat todennäköisesti odottaneet ryhmätyönsä jäseniä jo tovin. Osa zombeista nukkuu edelleen. 

Journalismia ensimmäistä vuotta opiskeleva parikymppinen Mikael Hautamäki toivoo, että alkoholittomia tapahtumia järjestettäisiin enemmän myös ainejärjestöjen toimesta. Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestö OSAKO on reagoinut toiveisiin ja alkanut järjestämään paljon alkoholittomia tapahtumia ja tapaamisia. “Usein ainejärjestöjen menot ovat melko kosteita”, kommentoi Hautamäki. Selvin päin Hautamäki ei edes harkitsisi lähtemistä alkoholillisiin opiskelijabileisiin. Muuten alkoholi ei Hautamäkeä kamalasti kiinnosta ja opiskelijabileissäkin hän pyrkii pitämään kontrollin itsellään ja rajoittamaan omaa alkoholinkäyttöään. Koulunkäynti on etusijalla, eikä Hautamäki ole jättänyt kertaakaan menemättä kouluun krapulan vuoksi.  

Hautamäki on tänäkin syksynä kokenut tuomitsemista ja ihmettelyä vähäisestä alkoholin käytöstään, mutta kertoo tilanteen olevan silti parempi kuin ennen. Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä. 

Mikaelin ryhmä jatkaa hyvillä mielin kohti seuraava rastia, ja odotteleva ryhmä pääsee laittamaan luovuutensa valloilleen. Tässä rastisuunnistuksessa keskiössä on erityisesti luovuus ja huumori. Rastivahtienkin meno alkaa olemaan rennompaa ja varsin rempseää parin tunnin kuluttua tapahtuman alkamisesta. Humalatilalla saattaa olla osuutta asiaan, nimittäin kukaan rastivahdeista ei kieltäytynyt alkoholilahjuksista. Lahjukset ovat nykyään yleinen tapa parantaa oman joukkueensa pisteytystä ryhmähengen, suorituksen ja asujen lisäksi.  

Ilta pimenee 

Kultin järjestämissä tapahtumissa ja jatkoilla on yleensä intiimi ja lämmin tunnelma. Kyseessä on pieni ainejärjestö, joten lähes kaikki tietävät toisensa edes jotenkin. Jos eivät tiedä, niin ovat ainakin vahingossa törmänneet toisiinsa koulun käytävillä. Ero on suuri, jos mietitään yliopiston suurien kiltojen juhlia, joissa osallistujamäärät ovat parhaimmillaan satoja.  

Tupakkapaikalle on muodostunut monta erilaista keskustelua. Osa pui päivän suunnistuksen tapahtumia ja sijoituksia, vieressä keskustellaan suosikkielokuvista. Koulussa ujosti moikkaillaan, mutta täällä juttu lentää. 

Kynnys lähteä mukaan bileisiin juomatta alkoholia on suuri myös Teemu Parviaisen mielestä. 39-vuotias journalistiopiskelija ei ole ehkä nuorimmasta päästä, mutta pysyy menossa mukana hyvin. Bilekulttuuri on ottanut suurta harppausta selväpäisempään ja suvaitsevaisempaan suuntaan. Myös iän tuoma itsevarmuus, auktoriteetti ja rohkeus tehdä omat päätökset ilman toisten painostamista ovat hyödyksi. 

Vastuu alkoholin käytöstä pitäisi Parviaisen mielestä säilyttää edelleen opiskelijoilla itsellään, koska ylilyöntejä tapahtuu nykyään harvoin. “Joskus ennen tähän aikaan kaikki olivat jo ihan sekaisin”, kommentoi Parviainen.  

Parviaisen mukaan painostaminen on hyvin vähäistä, mutta silti syy juomattomuudelle täytyy melkein aina perustella. Nykyajan tapa kuluttaa alkoholia on kuitenkin paljon rauhallisempi ja erilainen kuin ennen. Alkoholittomat drinkit ovat nostaneet suosiotaan ja yhä useampi alkoholiton opiskelija lähtee mukaan katsomaan menoja ystäviensä kanssa. 

“Alkoholi on sosiaalinen voiteluaine ja varsinkin nuorena ihmiset etsivät uusia kokemuksia sen rohkaisemana.” – Teemu Parviainen

Raittiiden nuorten määrä on ollut kasvussa koko 2000-luvun ajan. Nuoret hyväksyvät alkoholin käytön, mutta myös selvin päin juhlimisen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemien kouluterveyskyselyjen mukaan yhä useampi nuori valitsee raittiuden. Nämä sukupolvet ovat mahdollisia tulevia korkean asteen opiskelijoita, joten alkoholikulttuuri opiskelijaelämässä muuttuu koko ajan.  

Jatkojen jatkot 

Jatkoilta matka käy keskustan baareihin. Osa lähtee tässä vaiheessa nukkumaan ja heittää hyvästit kanssaopiskelijoille. Vaikka porukka jakaantuu useaan osaan, silti meno ei vaimene ollenkaan. Muiden asiakkaiden ilmeet ovat näkemisen arvoisia, kun baarin valtaavat mitä erikoisimmat otukset. Huomiota herättävä asu antaa myös aiheen tulla juttelemaan täysin tuntemattomille.  

Musiikki soi aivan liian kovalla, korvat soivat jo tässä vaiheessa. Karaokessa kuullaan vitseiksi muodostuneet klassikot ja bravuurit. Kannustusten ja aplodien perusteella voisi kuvitella olevansa The Voice of Finland -ohjelman katsomossa. Laulusuoritukset eivät niinkään vakuuta ainakaan työntekijöitä, jotka joutuvat kuulemaan samat renkutukset joka viikko.  

Kello käy ja aamutunnit lähestyvät uhkaavasti. “Aiotko mennä huomenna kouluun?”-kysymys kuuluu moneen kertaan illan aikana. Kukaan ei taida luvata mitään. 

OSAKO : Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestö 

Kultti : Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurialojen ainejärjestö 

Lisätietoa ehkäisevästä päihdetyöstä EHYT Ry:n nettisivuilla: Ehyt.fi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*