Tanssiparketeilta kohti politiikan parrasvaloja

Miina-Anniina Heiskanen (sd.) kävi ala-asteen Oulun keskustassa sijaitsevassa ruotsinkielisessä Svenska Privatskolanissa. Kaksikielisyys on säilynyt hänen elämässään tärkeänä arvona. Kuva: Toni Keränen

Koko elämänsä Oulussa asuneen Miina-Anniina Heiskasen matkaa täyspäiväiseksi poliitikoksi on värittänyt ura ammattilaistanssijana sekä lukuisat vastuutehtävät opiskelijayhdistyksien hallituksissa. Seuraavaksi Heiskanen haluaa nousta eduskunnan riveihin ensi vuoden vaaleissa.

Nuorelle Miina-Anniina Heiskaselle tanssi oli rakas harrastus. Vuosien varrella Heiskasesta kasvoi meritoitunut ammattilaistanssija, jonka saavutuksiin lukeutuu kuusi suomenmestaruutta sekä monivuotinen ura Oulun kaupunginteatterin lavalla. 

Yläasteikäisenä Heiskanen olisi voinut valita myös toisin, sillä tanssiharrastuksen ohella hän pelasi useamman vuoden ajan jalkapalloa. Teini-iän kynnyksellä täytyi päättää, kumpaa harrastusta hän jatkaisi. Miina-Anniinasta tuli lopulta tanssin ammattilainen, monista Oulun Luistinseuran tyttöjoukkueen kavereista tuli jalkapallon parissa työskenteleviä ammattilaisia. 

Heiskanen hihkaisee, että hänen kanssaan samassa joukkueessa pelasi muun muassa Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti ja kapteeni Tinja-Riikka Korpela. Seurajoukkuetasolla lontoolaisseura Tottenhamin maalia vartioivan Korpelan lisäksi Heiskasen mukaan tosissaan ammattilaiseksi tähtääviä pelaajia oli heidän joukkueessaan useita. 

Miina-Anniina Heiskasen ammattilaistanssijan ura alkoi 18-vuotiaana. Hän esiintyi monissa tanssiprojekteissa- ja tuotannoissa, sekä työskenteli tanssinopettajana. Lukion jälkeen hän sai koulupaikan Oulun yliopistosta, jossa ensimmäinen rupeama ehti kestää kaksi vuotta. Tanssin parissa aktiivisesti työskennellyt Heiskanen oivalsi haluavansa opiskelemaan tanssialalle. Paikka Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajalinjalta avautui ensimmäisellä yrittämällä. 

”Halusin toteuttaa taiteilijauraa, ja kokeilla mihin asti tanssi vie minut. Aika pitkälle se vei”, Heiskanen taustoittaa. 

Opiskelijarientoja ja kovaa työntekoa

Neljä vuotta kestäneen tanssinopettajakoulun jälkeen Heiskanen aloitti työt Oulun kaupunginteatterilla. Hänen mukaansa teatterissa työskentelemisessä viehätti eniten mahdollisuus ilmaista itseään monipuolisin keinoin, sillä teatterityössä tanssimiseen yhdistettiin laulua sekä replikointia. Tanssijasta tuli monipuolinen teatteriesiintyjä. 

Teatterityön ohella Miina-Anniina palasi yliopisto-opintojensa pariin. Heiskasen toinen rupeama yliopistolla kesti viisi vuotta, kunnes hän valmistui vuonna 2019 kauppatieteiden maisteriksi. 

Yliopistotutkinto jakaantui lopulta kolmentoista vuoden ajalle, mutta tanssikoulua edeltävällä ja seuranneella ajanjaksolla Heiskanen kertoo opiskelleensa täyspäiväisesti yliopistolla. 

”Kaksi ensimmäistä vuotta olin itse asiassa niin tiiviisti yliopistolla, että kuuluin Finanssi ry:n hallitukseen vuosina 2007–2008”, Heiskanen kertoo. Finanssi ry on Oulun yliopiston kauppatieteiden opiskelijoiden järjestö.

Finanssi ry on yleisesti tunnettu aktiivisuudestaan opiskelijakulttuurin ja -tapahtumien saralla. Hän kertoo, että osallistumisen lisäksi hän järjesti useita opiskelijatapahtumia. 

Tanssinopettajakoulussa aikaa ja jaksamista osallistua rientoihin Heiskasella oli huomattavasti vähemmän verrattuna yliopistovuosiin. Päivät ammattikorkeassa venyivät usein aamusta iltapäivään saakka, jonka jälkeen illat oli täytetty tanssinopetuksella.

Palatessaan yliopistolle Heiskanen ei enää osallistunut Finanssi ry:n toimintaan, mutta tilalle tulivat luottamustehtävät Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa kampuskehittämisen vastuuhenkilönä. Vuoden mittaisen hallituspestin suureksi onnistumiseksi hän nostaa Kampus 24/7-hankkeen läpiviemisen. 

Hankkeen myötä yliopisto-opiskelijoille mahdollistettiin ympärivuorokautinen pääsyoikeus Linnanmaan kampukselle kulkukortilla. Nykyään kulkuoikeuden hankkiminen on laajennettu myös ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Oulun Heinäpäässä asuvalle Miina-Anniinalle tärkeimpiä paikkoja Oulussa ovat puistot sekä luontokohteet. Kuva: Toni Keränen

Tanssiva poliittinen vaikuttaja

Miina-Anniina Heiskasen päätyminen järjestötoimintaan ja luottamustehtäviin yliopistossa ei ollut sattumaa. Jo yläasteikäisestä lähtien Heiskanen on halunnut olla mukana vaikuttamassa asioihin. 

Oulun lyseon lukiossa opiskellut Miina-Anniina lähti mukaan oppilaskunnan toimintaan, jossa hän sai ensikosketuksen luottamustehtäviin. Kipinä poliittiseen vaikuttamiseen roihahti. Ensimmäisen askeleen kohti puoluepolitiikkaa hän otti veljensä Miikka-Aukustin jalanjäljissä.  

Vuonna 2010 Heiskanen liittyi nykyisin edustamansa puolueen, sosialidemokraattien jäseneksi. Hänen veljensä oli liittynyt puolueeseen jo aiemmin, mutta Miina-Anniina pohti puoluevalintaansa tilaamalla neljän puolueen esitteet kotiinsa. 

”Harkitsin valintaa melko pitkään, mutta huomasin sen vastaavan parhaiten omaa arvomaailmaani”, Heiskanen perustelee.

Tällä hetkellä Miina-Anniina Heiskanen työskentelee sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän

tiedottajana sekä kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) poliittisena avustajana. Hän on myös Oulun kaupunginvaltuutettu ja koulutuskuntayhtymä OSAO:n yhtymähallituksen puheenjohtaja.

Heiskasen ammatillinen tausta on harvinaisuus poliitikkojen keskuudessa. Hän ei osaa nimetä kuntapolitiikasta tai eduskunnasta ketään istuvaa poliitikkoa, joka olisi meritoitunut ammattilaistanssijana. 

Heiskanen huomauttaa, että vielä viime eduskuntakaudella kansanedustajana työskennellyt Jani Toivola (vihr.) lienee ainoa, joka on työskennellyt ennen poliittista uraa tanssin parissa. Oman taustansa Heiskanen näkee vahvuutena.

”Se, että omaa laajan näkökentän ja ymmärtää sekä kulttuuria että taloutta, on varmasti vahvuus.”

Heiskasen kehityskaari tanssijana on lähtenyt harrastuspohjalta ja kehittynyt ammatiksi saakka. Politiikan pariin siirtyessään tanssista on tullut hänelle jälleen harrastus, jonka parissa hän viettää aikaa edelleenkin usein.

Tavoitteita kohti esikuvien opeilla

Avojalkaisena oululaisena ja sosialidemokraattina Miina-Anniinan vastaus kysymykseen poliittisesta esikuvasta tulee kuin apteekin hyllyltä: oululaislähtöinen pitkän linjan poliitikko Liisa Jaakonsaari (sd.). 

”Liisa on tulevaisuuteen katsova, visionäärinen poliitikko, joka pystyy uudistumaan aina uudelleen poliitikkona”, Heiskanen hehkuttaa. 

Heiskanen haluaa omaksua poliitikkona Jaakonsaaren vahvuuksia itselleenkin. Poliitikkona Heiskanen pyrkii Jaakonsaaren tavoin sanoittamaan asioita kaikkien ymmärrettävissä olevalla tavalla. Vähemmän jargonia, enemmän selkeitä sanoja, Heiskanen tiivistää.

Pääministeripuolueessa eduskunnassa työskenteleminen neljän vuoden ajan on avannut Heiskaselle ajatusta siitä, millaista kansanedustajan työ todellisuudessa on. Menneitä vuosia ovat värittäneet kriisit koronapandemiasta Ukrainan sotaan, mitkä ovat työllistäneet hallitusta ja kansanedustajia poikkeuksellisella tavalla. 

Seuraavana tavoitteena Miina-Anniinan tähtäimessä on vuoden 2023 eduskuntavaalit.

”Olen nähnyt näköalapaikalta, kuinka Sanna Marinin hallitus luotsaa Suomea tässä tilanteessa. Sitä työtä haluaisin jatkaa, mutta kansanedustajana ensi vaalien jälkeen”, Heiskanen toteaa. 


Miina-Anniina Heiskanen

  • 36-vuotias, syntynyt Oulussa.
  • Asuu Oulussa Heinäpään kaupunginosassa.
  • Koulutukseltaan ekonomi ja tanssinopettaja (AMK).
  • Työskentelee eduskunnassa sosialidemokraattien eduskuntaryhmän tiedottajana sekä poliittisena avustajana.
  • Koulutuskuntayhtymä OSAO:n yhtymähallituksen puheenjohtaja.
  • Oulun kaupunginvaltuustossa vuodesta 2021, ehdolla eduskuntavaaleissa vuonna 2023.
  • Kuusinkertainen suomenmestari disco dance-, street- ja showtanssilajeissa.
  • Harrastaa tanssia, lenkkeilee koiriensa Millin ja Mintun kanssa ja kuuntelee äänikirjoja.
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*