Voimaantumista ja kyyneleitä – tällainen on Dilemman keikka 

Dilemma tunnetaan kovia kokeneiden puolestapuhujana ja hän on voittanut Vuoden hyvä teko lapselle -palkinnon. Kuva: Enni Järvelä

Seinäjoen Ilonan takahuone on hämärä ja hiljainen, kun astuu sisään suurista työnnettävistä ovista. Huoneen takaseinä on kirjoitettu täyteen nimikirjoituksia mustilla sekä punaisilla tusseilla. Bess, Melo, Aitomäkki, Mouhous… lukee seinällä. Hetken kuluttua puhelimeen kilahtaa viesti ” Me tullaan just bäkkärille!” 

Viestin lähettäjä ja tämän illan esiintyjä on artistinimellä Dilemma tunnettu Joonas Linnamaa. Linnamaa kertoo heränneensä Portugalista kello 3.30 ja päivän aikana matkustaneensa takaisin Suomeen ja keikalle Seinäjoelle. Vaikka päivä on ollut pitkä, tunnelma on hyvä ja lämmin.  

Keikkapaikat ja bäkkärit eroavat toisistaan paljon, mutta on muutamia asioita, jotka Dilemman bäkkäriltä löytyvät aina. Kuivaliha, kahvi, sokeriton proteiinijuoma ja päivän Hesari kuuluvat tähän vakiovarustukseen. Sen lisäksi bäkkäriltä on aina Linnamaan tyttöystävä ja keikoilla DJ-pöydän takana soittava Ronjaromance eli Ronja Rothovius. Tänään Rothovius on paikalla uuden miksauspöytänsä kanssa, jota hän pääsee käyttämään illan keikalla ensimmäistä kertaa.

Musiikki koskettaa monen ikäisiä 

Linnamaa ja Rothovius ovat ensimmäistä kertaa keikalla Seinäjoella. Alkuilta on hieman hiljainen, mutta pikkuhiljaa keikan lähestyessä paikalle alkaa valua ihmisiä. Viihdemaailma Ilona sijaitsee Seinäjoen keskustassa juna-asemaa vastapäätä ja on suosittu paikka etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Niin tänäänkin, sillä suurin osa paikalla olevista ovat pari-kolmekymppisiä. Dilemman fanikunta on kuitenkin laajempi. Artisti kertoo, että kappaleet koskettavat monen ikäisiä ja faneja on noin kymmenvuotiaista ihan eläkeikäisiin asti.

”Jos mun fanikulttuuria kuvaa jotenkin, se olisi varmaan tunteikas, rikas, lämmin ja rakastava”, Linnamaa hymyilee.

Keikan alkuun on noin puoli tuntia aikaa, ja kun valomiehen kanssa on käyty suunnitelma läpi, Linnamaa ja Rothovius kertaavat vielä settilistan, jonka jälkeen Linnamaa alkaa lämmittelemään keikkaa varten. Hyppyjä, raajojen ravistelua ja vauhdikasta edestakaisin liikehdintää. ”Yritän aina saada veren kiertämään ja pumppaan itseni täyteen hyvää energiaa, että pystyn aloittamaan keikan heti täysillä”, Linnamaa kertoo.

Vaikka ulospäin artistista huokuukin positiivinen energia ja innostus, hän kertoo myös jännittävänsä keikkoja. Linnamaan mukaan jännitys nousee välillä niin pahaksi, ettei lavalle haluaisi mennä ollenkaan. Keikkajännitystä hallitakseen Linnamaa kertoo visualisoivansa keikkaa itselleen sekä hyvien että huonojen tapahtumien kannalta. ”Mua rauhoittaa, kun tajuan, että vaikka tapahtuisi se kaikista kamalin asia, niin mä silti selviän hengissä, opin siitä ja jatkan eteenpäin.”

Naurua ja kyyneleitä 

Lämmittelyä ja pään nollausta ei ole tehty turhaan, se käy ilmi jo heti keikan alussa. Alkuspiikkien jälkeen lavalle rientää energiaa täynnä oleva artisti ja saman tien ensimmäinen kappale alkaa soimaan ja saa yleisön tanssimaan. Eturivissä olevat katsojat kuvaavat keikkaa puhelimillaan ja jotkut yrittävät ojentaa puhelintaan myös artistille toiveena saada video idolinsa ottamana.  

Keikka etenee vauhdikasta tahtia ja yleisö tanssii artistin kappaleiden tahtiin. Ennen jokaista kappaletta Linnamaa ottaa kontaktia yleisöön ja esittää kysymyksiä, joihin yleisö huutaa innokkaana vastauksia. Yhtäkkiä tilanne kuitenkin hieman rauhoittuu, kun artisti kehottaa yleisöä nostamaan puhelimien valot ilmaan. ”Tämä kappale on omistettu kaikille äideille”, Linnamaa toteaa ja kaiuttimista lähtee soimaan Kuuletko-niminen rauhallisempi kappale. Kirkkaat valot täyttävät yleisön ja luovat tunnelmaa tilaan. Hetki on lämmin ja kaunis. Ainakin yksi fani näkyy myös kyynelehtivän.  

Artisti huomioi paikalle tulleet fanit ja juttelee yleisölle. Kuva: Enni Järvelä

Neljäkymmentä minuuttia on kulunut, kun illan viimeinen kappale tärähtää soimaan. Viimeiseen asti yleisö jaksaa tanssia mukana ja osoittaa rakkautta esiintyjää kohtaan. Myös DJ-pöydän takana musiikin tahtiin tanssahteleva Rothovius nostattaa yleisön tunnelmaa osallistuen kappaleisiin tuplaajana. Rothovius on hoitanut keikan loistavasti uudella laitteellaan, vaikka kertoikin alkuun hieman jännittäneensä, kuinka keikka sujuisi. Kaksikon yhteistyö sujuu kuin tanssi. Näyttää siltä, että jokaisella lavalla on hauskaa. 

”Toivon, että me kaikki voidaan voimaantua keikkatilanteesta

Tämän illan keikalle on tullut myös Dilemman pitkäaikainen fani, joka esittelee itsensä Minskuksi. Minsku on 29-vuotias hämeenlinnalainen ja kertoo, että tämä on seitsemästoista Dilemman keikka, jolla hän on paikalla. Sen lisäksi hän on osallistunut stream keikoille. Minskun mukaan parasta Dilemman keikoissa on niiltä saatava energia ja hyvä fiilis.  

Keikan jälkeen ilmapiiri bäkkärillä on positiivinen. Linnamaa kertoo, että keikasta on jäänyt ihana fiilis. Hän toivoo, että keikkaa katsomaan tulleet voisivat kokea olevansa kauniita, ehjiä ja täydellisiä niiden kaikkien vaikeidenkin asioiden kanssa, joita ovat kohdanneet. ”Toivon, että me kaikki voidaan voimaantua keikkatilanteesta ja mennä vahvempana eteenpäin”, artisti kommentoi.

Pieni itsekriittisyys kuitenkin puskee myös esiin, sillä aikainen herätys ja matkustaminen ovat luonnollisesti verottaneet artistin voimia ja Linnamaa kertoo, että ei pystynyt tänään antamaan itsestään ihan sataa prosenttia vaikka yleisö olikin ihana.  

Pieni väsymys ei ole kuitenkaan näkynyt yleisöön. ”Keikka oli mahtava! Mieleen jäi Valokeila-biisi, joka on minulle tosi tärkeä ja oli tällä kertaa setissä toista kertaa mukana”, Minsku kertoo. Lämpimiä jälleennäkemisiä, halauksia ja kuulumisten vaihtoa seuraa, kun illan päätteeksi artisti saapuu vielä baarin puolelle tervehtimään fanejaan. Seuraavana päivänä artistin matka jatkuu Tampereelle keikalle, jonne myös Minskun on määrä matkata seuraavan päivän aikana.  

Keikan jälkeen tunnelma bäkkärillä oli iloinen ja lämmin. Kuva: Enni Järvelä
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*