Oamkissa ei tarvitse jäädä yksin

Uupumus nostaa päätään usein juuri lukukauden päättymisen kynnyksellä. KUVA: Pixabay

Syksyn loppu on Oulussa ollut muutamia päiviä lukuun ottamatta harmaa ja sateinen.

Vuodenajalle ominainen pimeys vaikuttaa opiskelijoiden mielialaan. Oulun ammattikorkeakoulun syyslukukautta on ennen joululomaa jäljellä vielä hetki.

Opinto-ohjaaja Heli Huttusen mukaan Oamkissa on paljon uupumuksesta kärsiviä. Hänen arvionsa mukaan uupuneiden opiskelijoiden osuus on tähän aikaan vuodesta keskivertoa suurempi.

”Elokuun aikana opintojen uutuus ajaa eteenpäin. Vuoden lopussa on toinen ääni kellossa”.

Uupuneiden opiskelijoiden prosenttiosuutta Huttunen ei pysty yli tuhannen opiskelijan joukosta määrittämään.

Lukukauden päätyttyä uupumisen oireita näkyy osalla opiskelijoista enemmän, osalla vähemmän.

Huttusen mukaan uupumusta esiintyy kaikilla, opiskelijan iästä riippumatta. Yhtenä vaikuttimena on opiskelijan tunnollisuus, mikä puskee opiskelijan pahimmassa tapauksessa äärirajoilleen uupumukseen saakka. Myös rästiin jääneet tehtävät aiheuttavat stressiä.

Uupuneiden määrä kasvanut

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön vuonna 2016 korkeakouluopiskelijoille tekemän terveystutkimuksen mukaan yli 10 prosenttia vastanneista oli selvässä uupumusriskissä.

Vuonna 2012 vastaava tutkimustulos oli vajaat 10 prosenttia. Tutkimuksen perusteella naisilla on suurempi uupumusriski kuin miehillä.

Pelkästään opiskelulla ei uupumusta voi selittää.

”Opiskelulla on hetkellinen vaikutus uupumukseen. Tämä näkyy erityisesti tekniikan opiskelijoilla, joilla on tentti joka periodin päätteeksi” sanoo Huttunen, joka toimii sekä kulttuuri- että tekniikan alan opiskelijoiden opinto-ohjaajana.

Tukea on saatavilla

Opiskelija voi edesauttaa omaa jaksamistaan suunnittelemalla opintojaan etukäteen.

Huttunen antaa neuvoksi puhumisen. Oamkissa opiskelijan on mahdollista saada runsaasti tukea. Opinto-ohjaajan lisäksi opiskelija voi puhua ongelmistaan omalle tutor-opettajalleen ja opintopsykologille sekä hakea tukea opiskeluterveydenhuollosta. Erityisesti opiskeluterveydenhoito saa Huttuselta suitsutusta.

Kerran kuussa Oamkissa järjestetään terkkapysäkki, jossa on paikalla opinto-ohjaajan lisäksi myös kouluterveydenhoitaja.

”Minun tehtäväni on puhua kouluasioista ja terkkarin terveydellisistä asioista”, kertoo Huttunen.

Oma olo ulos

Huttunen kehottaa opiskelijoita pitämään itsestään huolta. Hän on pyrkinyt madaltamaan opiskelijoiden kynnystä avunpyytämiseen esittäytymällä heille heti ensimmäisenä koulupäivänä. Toisinaan hän osallistuu oppitunneille. 

Koulun ulkopuolisista aktiviteeteista, kuten muutaman kymmenen minuutin ulkoilusta sekä ajanvietosta kaverien kanssa on apua jaksamiseen.

Luonnollisesti opiskelu vie aikaa myös koulun ulkopuolella. Siihen ei kuitenkaan tarvitse kuluttaa kaikkea vapaa-aikaa.

”Vapaapäivien pitäminen ilman syyllisyydentuntoa on tärkeää. Ihminen on niin arvokas.”

Huttusella on antaa myös toinen neuvo: ”Oksenna paha olo ulos. Sama juttu hyvän olon kanssa. Hyvä olo välittyy ympärillä oleville ihmisille.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*