Pitkä, kapea, tuuhea vai ankka? – Kuusen hinnan muodostavat sen ominaisuudet

Jouluaaton lähestyessä joulukuusi – joko aito metsäkuusi tai muovikuusi – koristaa yhä useimpien ihmisten koteja.

Yle uutisoi selvittäneensä ympäri Suomen, millä hinnalla parimetrisen joulukuusen saa ostettua eri paikkakunnilta. Uutisen mukaan kalleimman kuusen löytää Oulusta sadalla eurolla ja halvimman jopa kymmenellä eurolla Mikkelistä.

Ulkonäkö hinnan perustana

Kellon kuusi ay:n toinen omistaja Reino Alakangas kertoo, että heillä parimetrisen kuusen hinta on 40 euroa. 30 vuotta sitten perustettu kuusifirma myy kuusia Alakangas-Mannisen Metsätilalla, joka sijaitsee Oulun Kellossa.

Kuusen hinta muodostuu luonnollisesti puun ulkonäöstä: tuuheudesta, vihreydestä, neulasten laadusta ja suorasta rungosta.

’’Suurin osa meidän asiakkaista haluaa pitkän ja kapean sekä tietenkin tuuhean kuusen. Osa taas haluaa leveän ankkakuusen, mutta heitä on todella vähän.’’

Kellon kuusi myy pääasiassa perinteistä, suomalaista metsäkuusta sekä mustakuusta, joka on allergiaystävällisempi kuusilaji.

’’Kasvatamme kuuset pellolla. Huolehdimme ensin, että vesitalous on kunnossa ja istutamme sitten taimet lankasuoriin riveihin määrättyihin väleihin.’’

Alakangas kertoo, että kuusen kasvattamisessa on tärkeää saada leikattua heinät pois kuusien väleistä. Muuten kuuset saattavat hukkua heinikkoon, joka aiheuttaa alaoksien ruskettumista ja taimikuolleisuutta.

’’Kun kuusi kasvaa metrin mittaiseksi, alamme leikkaamaan sitä joka vuosi. Leikkausaika on usein heinäkuun viimeisellä viikolla tai elokuun alussa.”

Kuusi kaipaa huolenpitoa

Oikein huolehdittuna joulukuusi säilyy sisätiloissa kuukauden ajan. Alakankaan mielestä ensimmäiset vaiheet ovat tärkeimpiä, kun kuusi siirretään sisätiloihin.

’’Jos kuusi haetaan pakkasella, se pitäisi sulattaa ensin pari päivää tilassa, jossa on enintään viisi astetta lämmintä. Sitten kuusen tyvestä täytyy ottaa pätkä pois, jotta imupinta on uusi ennen kuin se laitetaan jalkaan.’’

Kellon kuusi kuuluu Joulupuuseuraan, joka ohjeistaa niin kuusen kasvattajia kuin kuusen hankkijoita puun huolehtimisessa. Kun joulukuusta säilytetään sisätiloissa, on tärkeintä, että tyven leikkauspinta on vedessä koko sen ajan ja puu mahdollisimman kaukana lämmönlähteistä.

Kun joulun aika on ohitse, ohjeistaa Kiertokaari oululaisia kuusen kierrättämisessä. Oikean joulukuusen voi viedä ilmaiseksi Ruskon jätekeskukseen, hyödyntää kuusi omassa puutarhassa hakkeena tai polttaa se omassa tulisijassa. Lisäksi jotkut taloyhtiöt järjestävät asukkaiden joulukuusille yhteisen keräyksen.

Lähteet:

Millä hinnalla Suomesta saa joulukuusen? Yle kysyi hintoja maan eri puolilta

Kellon kuusi

Kiertokaari

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*