Yrittäjän jokainen päivä on erilainen

Yhä useampi työllistää itsensä yrittäjänä. Kuva: Pixabay

Yrittäjyys on yhä useammalle keino itsensä työllistämiseen. Erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset lähtevät kokeilemaan siipiään yrittäjänä vanhempia ihmisiä helpommin, sanoo Yritys-Suomen vastaava yritysneuvoja Stig Jankes. 

”Nuorena ei vielä välttämättä ole vahvaa sitoutumista taloudellisiin asioihin, kuten asuntolainaan tai perheeseen. Silloin yrityksen perustaminen ei tunnu niin suurelta huolenaiheelta.” 

Jankesin mukaan moni yrittäjyydestä haaveileva nuori ajattelee kuitenkin yrityksen perustamisen olevan haasteellista. Lisäksi raha-asiat, kuten verojen maksaminen ennakkoon sekä vakuutusmaksut, mietityttävät aloittavia yrittäjiä.  

Jankes haluaa korostaa, että Suomessa on tarjolla paljon yritystoimintaan liittyvää neuvontaa ja valmennusta. Myös vaikeuksissa olevia yrityksiä tuetaan monin keinoin. 

”Ennen esimerkiksi velkasaneerauksen hakeminen ei ollut mahdollista, mutta nykyisin sitä voi hakea jokainen yksityinen toiminimiyrittäjä.” 

Jankes toivoo, että tulevaisuudessa yrittäjyys otettaisiin osaksi jokaisen koulun opetussuunnitelmaa, koska joillakin aloilla yrittäjyys on miltei ainut keino työllistyä.

Työnkuvana solmut 

Oulunsalolainen Jenny Heikkinen, 29, oli jo pitkään kaivannut omaa harrastusta perhearjen keskelle. Vuosi sitten hän kiinnostui makramee-solmutekniikalla tehdyistä seinävaatteista ja päätti kokeilla itse sellaisen tekemistä.

Jenny opetteli tekniikan YouTube-videoiden avulla, eikä mennyt aikaakaan, kun solmeilu vei hänet täysin mukanaan. Hiljalleen kodin seinät alkoivat täyttyä hänen solmimistaan töistä. 

”Perustekniikan oppi todella nopeasti. Se oli jännä huomata, sillä en ole aiemmin mieltänyt itseäni käsityöihmiseksi. Numerokin taisi olla koulussa kuutosen luokkaa”, Jenny myöntää.  

Parturi-kampaajan koulutuksesta saatu taiteellinen silmä sekä sorminäppäryys ovat osoittautuneet eduksi solmutöitä tehdessä. 

Makramee-tekniikkaa voi hyödyntää esimerkiksi korvakorujen muodossa. Kuva: Jenny Heikkisen kotialbumi/Sulkia & Solmuja

Harrastus muuttui työksi maaliskuussa 2019, kun Jenny perusti oman yrityksen.  

Sulkia & Solmuja -toiminimensä alla hän valmistaa erilaisia makramee-tekniikalla tehtyjä tilaustöitä, kuten seinävaatteita, korvakoruja ja erilaisia koristeita. Lisäksi hän järjestää työpajoja ja kursseja, joissa on tehty muun muassa korvakoruja ja kukka-amppeleita.  

”Tässä työssä huomaa sen, miten paljon arvostus käsitöitä kohtaan on noussut. Ihmiset ovat halukkaita oppimaan uutta, ja vanhat taidot matonkutomisesta lähtien ovat tulleet uudestaan pinnalle.” 

Töitä kotoa käsin 

Monipuolinen työnkuva on tehnyt yrittäjyydestä mielekästä. Työn ja vapaa-ajan erottaminen on kuitenkin tuottanut haasteita, sillä Jennyn työpaikkana toimii oma koti. Silloin töitä tulee tehtyä vähän joka välissä.  

”Jossain vaiheessa havahdun siihen, että koko päivä on hurahtanut solmeillessa”, Jenny sanoo. 

Sosiaalisen median kanavat ovat olleet tärkeä markkinoinnin keino. Niiden kautta Jenny myy töitään, saa niille näkyvyyttä ja tiedottaa järjestämistään kursseista. Tuotekuvien kuvaaminen on hänestä yksi työn mielekkäimpiä puolia. 

”Tykkään siitä, että jokainen kuva on otettu ajatuksella ja viimeisen päälle mietittynä.” 

Makramee-seinävaate on näyttävä kodin yksityiskohta. Kuva: Jenny Heikkisen kotialbumi/Sulkia & Solmuja

Palkkatyö toi rohkeutta 

Oululainen kosmetologi ja ripsiteknikko Anna-Sofia Heikkinen, 25, elää vasta yrittäjyyden alkuhuumaa.

Pitkäaikainen haave omasta liikkeestä toteutui muutama kuukausi sitten, kun sopivat tilat löytyivät Länsi-Tuirasta.

Aikaisemmin Anna-Sofia oli puolentoista vuoden ajan palkkatyössä oululaisessa kauneushoitolassa. Tämä kerrytti ammattitaitoa ja asiakaskuntaa sen verran, että yrittäjyyteen syntyi vahva pohja.

Pienessä vaaleanpunaisen ja kultaisen värin sävyttämässä Lash Studio -nimisessä liikkeessään hän tekee klassisia ja volyymisia ripsienpidennyksiä. 

Päätäntävalta kaikesta 

Yrittäjyys on tuntunut Annasta juuri siltä, mistä hän on aina haaveillut. 

”Jokainen päivä on erilainen, eikä ikinä ole ärsyttänyt tulla töihin.” 

Yksityisyrittäjänä toimiminen on tuonut mukanaan vapautta. Perheelle ja harrastuksille on jäänyt aiempaa enemmän aikaa, kun työvuoroista voi päättää itse. Jos töihin ei jonain päivänä huvita mennä, voi aina avata varauskalenterin ja määrätä itselleen vapaapäivän. Myös liikkeen ulkoasu on nuoren yrittäjän itse päätettävissä, eikä sisustuksesta tarvitse tapella kenenkään kanssa. 

Yksin työskentely ei kuitenkaan ole aina ruusuista. 

”Entisessä työpaikassa oli työkavereita ympärillä, mutta nyt ei ole ketään, kenen kanssa vaihtaa kuulumisia kahvitauolla. Onneksi täällä käy ihania asiakkaita, eikä tarvitse aina yksin istuskella.” 

Annan mukaan yrittäjän tulee tiedostaa riskit ennen liiketoimintaan ryhtymistä.  

”Aina on olemassa riski, että asiakkaita ei enää tule. Sitä ei kuitenkaan pidä miettiä liikaa, vaan asiakaskunnan säilyttämiseksi on tehtävä kovasti töitä”, hän painottaa.  

Sosiaalinen media on toiminut myös hänen kohdallaan tehokkaana markkinointikeinona. Tulevaisuudessa Anna unelmoi suuresta liiketilasta keskustassa, jossa hän saisi tehdä ripsiä samalla alalla työskentelevien ystäviensä kanssa. 

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*