Levy, Love, Laugh

Levymessuilla myytiin laajasti eri genren musiikkia. Janne Kannisto on alkanut myymään antiikin lisäksi myös levyjä. Kuva: Jaakko Koivukangas

”Löytyi kunnon pinkka!” Juhanaksi itsensä esittelevä mies vilauttaa kangaskassistaan päivän löytöjä. Vinyylilevyjä on valikoitunut kassiin jo kymmenkunta, vaikka Levy- ja äänitemessut Oulussa on kestänyt vasta viisi minuuttia. Juhana kertoo tulleensa ostoksille tietyt levyt mielessään.

”Kyllähän vanhempi levy soi paremmin ja onhan siinä enemmän fiilistä kuin tuliterässä levyssä. Molempia tulee kuitenkin ostettua, musiikki on se pääasia.”

Juhana osti levymessuilta muun muuassa kahden bändin nimikkolevyt. Taustalla oleva retrostereo oli myös myynnissä. Kuva: Jaakko Koivukangas

Yli sata vuotta vanhan työväentalon tanssisaliin on asetettu pöydät kahteen ympyrään. Ostajat saavat kiertää ympyrää pöytien välissä, myyjät hengailevat ja juttelevat mukavia pöytien takana. Pöytien päälle on asetettu päivän pääosassa olevat äänitteet. Suurin osa tilasta on varattu vinyylilevyille. Seuraavaksi eniten myynnissä on CD-levyjä, kasetteja sekä julisteita ja lehtiä. Ostotapahtumaa säestää salin nurkassa olevien stereoiden soittama rento rock-musiikki.

Heti rakennukseen astuessaan huomaa pöydät, jotka ovat levyjen lisäksi täynnä julisteita ja lehtiä. Kokkolalainen Kim Nygård esittelee vanhaa nuorisolehteä, jonka kantta koristaa Hurriganesin kolmikko.

Nygård kertoo, että printtituotteissa ostajia kiinnostaa sama asia kuin levyissäkin, eli hyvä laatu. Kuten muutama muukin paikalle saapunut kokkolalainen myyjä, hän palaa seuraavana päivänä oman kotikaupunkinsa levymessuille. Bensan hintojen vuoksi hän ei kuitenkaan kierrä ympäri Suomea levymessuilla, vaikka Tampereella ja Espoossa olikin messut viime viikolla.

Kokkolalainen Kim Nygård esittelee nuorisolehteä, jonka kannessa komeilee Hurriganes. Kuva: Jaakko Koivukangas

Nuori ikä levymessuille

Toisin kuin Kokkolan levymessut, jotka on järjestetty ensimmäistä kertaa jo vuonna 1999, Oulun levymessut ovat nuorekkaassa viiden vuoden iässä. Kahdeksannetta kertaa messuja järjestävä Arto Suorsa tekee levyjen ystäville ison palveluksen järjestäessään messuja täysin harrastepohjalta.

”200–300 kävijää kun käy, niin ei ole yksin asian kanssa. Minulla ei ole niin paljon kaupallista aatetta tämän ympärillä. Haluan uusia myyjiä ja uusia levyjä Ouluun, ja kaupallinen puoli on sitten myyjillä.”

Vaikka Suorsalla on hieman omiakin levyjä myynnissä, hän pääsee tuuraamaan erästä turkulaista myyjää. Iso määrä levyjä saapui Ouluun eilen, mutta kauppias jäi Turkuun venähtäneen selän vuoksi. Moni myyjä on tullut Suorsalle näiden vuosien aikana tutuiksi.

”Lähdin itsekin Helsinkiin, Hyvinkäälle ja Vantaalle paikan päälle kysymään myyjiltä kiinnostusta Ouluun tulemisesta.”

Oulun levymessujen järjestäjä Arto Suorsa myi tapahtumassa omia ja muiden levyjä. Kuva: Jaakko Koivukangas

Levyt yhdistävät ostajat ja myyjät

Levymessuja on mennyt jo pari tuntia. Lippuja tapahtumaan on mennyt jo melkein kaksisataa kappaletta. Pahin ruuhka levylaatikoiden luona on selvästi rauhoittunut, ja niin ostajat kuin myyjätkin käyvät kahvion puolella tauolla. Kahvion puolelta löytyy itse tehtyjä porkkanakakkuja, mokkapaloja ja täytettyjä croissanteja.

Messuille osallistuvat myyjät ovat suurimmaksi osaksi pitkän linjan levykauppiaita. Myyntihuoneessa ensimmäisenä vastaan tuleva Oululainen Janne Kannisto on kaupannut levyjä kolme vuotta. Ennen levymyynnin aloittamista Kannisto on pyörittänyt pienimuotoista antiikkiliikettä. Pieni erä hevilevyjä avasi uuden ulottuvuuden vanhan tavaran myyntityöhön.

”Nämä levyt ovat tulleet viime vuosina niin vahvasti tapetille, että puolivahingon kautta antiikkiliikkeeseen tuli semmoinen sivujuoni.”

Levyt kulkevat mukana myös antiikkimessuilla. Kanniston mukaan levyharrastajat keskustelevat vuolaammin harrastuksestaan ja tavara kiertää paremmin, siinä missä antiikkipiireissä on enemmän hiljaista kyräilyä.

Suomen musiikkituottajat IFPI Finland ry:n tilastojen mukaan levyjen fyysinen myynti kasvoi neljäsosan vuonna 2021. Uudet vinyylilevyt tuottivat yli 40 prosenttia enemmän rahaa kuin edeltävänä vuonna. Käytettyjen levyjen menekin kasvua on vaikea arvioida, sillä myynti jakautuu eri levykauppojen, antikvariaattien, kirpputorien ja levymessujen välille.

Myyntisalissa olevan radion luona on muutakin huomiota herättävää kuin kaiuttimista pauhaava musiikki. Radion edessä olevilla myyntipöydillä olevat levyt ovat selvästi kategorisoitu pilke silmäkulmassa. Löytyy ”teknoa ynnä muuta surinaa” sekä ”progea, psykeä ja muuta puunhalausta.” Levyt ovat Keltainen jäänsärkijä -levykaupan katalogista.

Kauppaa 35 vuotta pitänyt Kari Nissi seisoo levyjen ja radion välissä. Mies on kokenut levymessujen kävijä, joka kertoo tehneensä 45 viikon rundin eri messuilla vuonna 2017. Nissin mukaan käytetyt levyt ovat olleet aina suosiossa. Ainakin kolmenkymmenenviiden vuoden ajan.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*