Kriittisen ajattelun puolestapuhuja

Pauli Ohukainen jakaa eväitä kriittiseen ajatteluun sosiaalisessa mediassa. Kuva: Enni Järvelä

Pauli Ohukainen on 38-vuotias tieteilijä, joka nousi tunnetuksi Tervettä skeptisyyttä -blogistaan, joka myöhemmin siirtyi Facebookiin ja Instagramiin. Ohukainen on jakanut sosiaalisessa mediassa ohjeita kriittiseen ajatteluun ja tieteellisen tutkimuksen ymmärtämiseen. Nykyään Ohukainen työskentelee älysormuksia valmistavalla Ouralla tulevaisuuden fysiologian tutkijatiimissä. Hänen työtehtäviinsä kuuluu uusien sovellusten ja ihmisen fysiologian tutkiminen mittaamisen näkökulmasta.

Tiede on kiinnostanut Ohukaista aina pienestä pitäen. Hän kävi kirjastoissa heti, kun oppi lukemaan. Lapsena häntä kiinnostivat lasten tiedekirjat dinosauruksista ja planeetoista. Tiede on aina vetänyt häntä puoleensa, ja hänellä on aina ollut vahva veto tutkimuksen tekemiseen.

”Olen leikkinyt lapsena pienen tutkijan kotiseteillä”, kertoo Ohukainen omasta lapsuudestaan.

Kiinnostus tiedettä kohtaan vei Ohukaisen Oulun yliopistoon opiskelemaan biokemiaa maisteriksi asti. Hän kirjoitti gradun lääketieteelliseen tiedekuntaan farmakologian ja toksikologian laitokselle. Ohukainen jäi lääketieteellisen tiedekunnan puolelle tekemään väitöskirjaa, jonka saatuaan valmiiksi hän kouluttautui epidemiologiksi ja väestöterveyden tutkijaksi.

Blogi oli pitkän kypsyttelyn tulos

Tervettä skeptisyyttä -blogi syntyi vuonna 2015. Ohukainen kävi aktiivisia keskusteluja internetissä terveysaiheista eri forumeilla. Hän opiskeli siinä vaiheessa biokemiaa, joten omaa tietämystä oli jo opintojen kautta. Ohukainen tutustui ihmisiin, joilla oli blogeja 2010-luvun alussa, ja lopulta hän teki oman Tervettä skeptisyyttä -blogin. Alusta asti on ollut sama teema: kriittisen ajattelun ja tieteen ymmärryksen edistäminen terveysaiheiden kautta. Blogissaan hän otti kantaa myös ajankohtaisiin aiheisiin.

Ohukainen laittoi sisältöä myös Facebookiin, jossa hän mainosti omia blogitekstejään ja otti kantaa lyhyemmin eri aiheisiin. Vuosien varrella sisältö siirtyi yhä enemmän Facebookiin, koska sosiaalisen median merkitys korostui keskustelukulttuurissa. Lopulta Ohukainen päätti siirtää sisällön lähes kokonaan Facebookiin. Tervettä skeptisyyttä kasvatti tasaisesti suosiotaan.

Kun koronaviruspandemia iski vuoden 2020 alussa, Ohukaisen tuottaman sisällön kysyntä ryöpsähti huomattavasti. Ilmoilla liikkui paljon eri tietoa ja kukaan ei oikein tiennyt, mitä mieltä asioista pitäisi olla. Ohukainen korosti kriittisen ajattelun ja hyvän argumentoinnin teemoja. Hän jatkoi sisällön tuottamista Facebookissa, mutta päätti kokeilla myös Instagramia. Kummassakin pystyi hyvin käymään keskusteluja toisten ihmisten kanssa.

”Olen aina pitänyt keskustelua tärkeänä osana mediasisältöäni”, kertoo Ohukainen.

Salaliittoteoriat ja kriittinen ajattelu ovat aina olleet keskeisiä aiheita Tervettä skeptisyyttä -blogissa. Tieteilijän mukaan salaliittoteoriat kuitenkaan eivät ole vain nykyajan juttu. Niitä löytyy paljon myös historiallisista kirjoituksista. Salaliittoteoretisointi on ihmisen mielen pysyvä ominaisuus, koska se antaa selityksiä ja syyllisiä.

”Salaliittoteoretisointi kuplii aina pinnan alla, mutta sitten kun tapahtuu jotain järisyttävää yhteiskunnassa, esimerkiksi sota tai suuri yhteiskunnallinen murros, se aiheuttaa tutkimisen piikin”, kertoo Ohukainen.

Ohukainen huomasi, että Instagramin visuaalinen esitystapa oli luonteva hänelle. Siellä pystyi käsittelemään monimutkaisempia aiheita visuaalisesti tarinallisin keinoin. Kun Facebookissa meni kuusi vuotta kerätä parikymmentä tuhatta seuraajaa, Instagramissa tämä seuraajamäärä meni rikki muutamassa kuukaudessa. Ohukainen päätti siirtää sisällön lähes kokonaan Instagramiin. Nykyään Tervettä skeptisyyttä -tilillä on melkein 40 000 seuraajaa.

Vapaa-ajalla Ohukainen muun muassa lukee kirjoja. Kuva: Enni Järvelä

Tieteilijät ovat ihan samanlaisia kuin muutkin

Ohukainen kokee, että tieteilijät kohtaavat jonkin verran ennakkoluuloja. Yleisesti ottaen tiedettä ja tieteilijöitä arvostetaan ja heihin luotetaan. Kärkkäimmissä keskusteluissa tutkijoita väitetään jopa korruptoituneiksi tai ylimielisiksi. Ohukaisen mukaan kuitenkin se on äärimmäisen pieni vähemmistö, joka sattuu vain olemaan äänekäs.

Tieteilijä kokee, että hänen työpersoonansa ei juurikaan erotu omasta persoonastaan.

”On hyvin tyypillistä työpersoonalleni kulkea toimistossa bändipaita päällä ja luurit korvilla.”

Sosiaalisessa mediassa Ohukainen antaa oman persoonansa tihkua tuottamaansa sisältöön.

”Minulla saattaa olla Instagram-postauksia, jossa sanon, että jokin asia on täyttä paskaa. Se on puhetta, jota käytän ihan töissä ja kotona ja kaikkialla. En jaksa pitää erilaisia rooleja yllä eri paikoissa”, Ohukainen naurahtaa.

Ohukainen harrastaa liikuntaa monessa eri muodossa. Tavoitteellisesti hän treenaa kestävyysurheilulajeja ja voimatreeniä. Viime vuonna hän suoritti Ironman Triathlonin. Hän harrastaa juoksemista ja on kiinnostunut myös pitkän matkan uinnista. Aktiiviset elämäntavat kuuluvat vahvasti tieteilijän arkeen. Urheilun lisäksi Ohukainen lukee paljon kirjoja ja katselee erilaisia sarjoja.

”Kaikkea kevyempää vastapainoa töille ja tiedemaailman touhuille”, hymähtää Ohukainen.


Pauli Ohukainen

  • 38-vuotias.
  • Filosofian tohtori.
  • Senior Research Scientist, Oura.
  • Asuu Oulussa.
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*