Yle: Yli puolet suomalaisista uskoo seksuaalisen häirinnän tahattomuuteen

Seksuaalinen häirintä ei ole sukupuolisidonnaista. Kuva: Pixabay.

Taloustutkimuksen kyselyn pohjalta tehty Ylen selvitys suomalaisten asenteista ja kokemuksista seksuaalista häirintää kohtaan osoittaa seksuaalisen häirinnän olevan hyvin yleistä. Tutkimuksen mukaan häirintä kohdistuu varsinkin nuoriin naisiin. Heistä puolet kertoi joutuneensa häirinnän kohteeksi viimeisen vuoden aikana.

Yllättävää tuloksessa oli, että enemmistö suomalaisista uskoo seksuaalisen häirinnän voivan tapahtua vahingossa. Näin ajattelevat etenkin nuoret miehet. Oulun ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiikkaa opiskeleva Silja Mäkinen, 26, uskoo myös, että häirintä voi olla tahatonta.

”Varmasti on tilanteita, joissa ei ole tarkoituksena häiritä, mutta toinen voi kokea sen häirinnäksi. Esimerkiksi musiikinopettajan on usein opetettava kädestä pitäen, ja siinä saattaa toisinaan tulla liian lähelle”, Mäkinen pohtii.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten mielipiteet siitä, mikä on seksuaalista häirintää, vaihtelevat. Sopimaton koskettelu koettiin seksuaalisena häirintänä sukupuolesta ja iästä riippumatta. Kyselyyn vastanneista 18–24-vuotiaista naisista noin puolet piti kuitenkin epäasiallista tuijottamista häirintänä. Oulun ammattikorkeakoulun musiikkipedagogiopiskelija Niko Kuuselan, 21, mielestä esimerkiksi pelkkä katse ei vielä ole häirintää.

”Onhan se toki epämiellyttävää, jos joku tuijottaa. Raja menee kai siinä, jos tulee liian lähelle tai jos koskee arkoihin paikkoihin”, Kuusela sanoo.

Lähde: yle.fi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*