Yle: Maksuton ehkäisy vähensi abortteja

Ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen vähensi aborttien määrää Meri-Lapissa. Kuvituskuva: Pixabay

Lapissa aborttien määrä on ollut pitkään tilastoissa korkealla. Tilanteeseen haetaan ratkaisua tarjoamalla ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille nuorille.

Ilmainen ehkäisy tarjotaan Kemiä ja Simoa lukuun ottamatta kaikissa  Meri-Lapin kunnissa. Muualla Lapissa maksuttoman ehkäisyn tarjoaa Rovaniemen ja Sodankylän kunnat.

Vuonna 2017 raskaudenkeskeytyksiä tehtiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella 97 ja Lapin sairaanhoitopiirin alueella 232.

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysten ja naistentautien ylilääkäri Pia Vittaniemi iloitsee Ylen haastattelussa, sillä ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen näyttää tehoavan.

’’Ilmainen ehkäisy halutaan tarjota nimenomaan alle 25-vuotiaille, koska 20–25-vuotiaat ovat ikäryhmä, jossa eniten abortteja tehdään’’, Vittaniemi kertoo.

Lapin keskussairaalan naistentautien ylilääkäri Katja Hämeenoja kertoo Ylelle, että ehkäisyn maksuton tarjoaminen on aloitettu alkuvuodesta. Tämän vuoksi tulokset eivät näy vielä tilastoissa.

Vittaniemen mukaan maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen pitäisi ottaa käyttöön useammassa Suomen kunnassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi viime kesänä, että ilmainen ehkäisy nuorille on Suomessa tarjolla 35 kunnassa.

Lähde:
Yle: Nuorilla ei ole välttämättä varaa maksaa ehkäisystä: ”Se voi jäädä kokonaan hoitamatta” – Meri-Lapissa ilmainen ehkäisy vähensi aborttien määrää

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*